تازه ترین مطالب

تاریخ : 10. آبان 1392 - 9:20   |   کد مطلب: 8951
ایجاد سازمان جنایتکار ساواک، کودتای 28 مرداد، تحمیل قانون کاپیتولاسیون، به شهادت رساندن دانشجویان در 16 آذر32 و دانش آموزان در 13 آبان 57 تنها گوشه‌ای از جنایات آمریکا علیه ملت ایران است که در همه آنها تحقیر مردم ایران به چشم می‌خورد.

*کتاب قطور جنایات آمریکا علیه ملت ایران

به جرأت می‌توان گفت از زمانی که این دولت 300 ساله توانسته است به حقوق ملّت ایران تعرض کند، از هیچ جنایتی کوتاهی نکرده است و به تعبیر امام خمینی(ره) «شما اگر رفراندوم کنید بین ملت‌های دنیا، که امروز وحشی‌ترین رژیم‌ها کدام است؟ من گمانم این است که بین ملت‌ها اگر اتفاق آراء نباشد، اکثریت آراء قاطع هست که آمریکا». از جانبی بنا به تعبیر مقام معظم رهبری «اگر بخواهیم برای جنایات آمریکا فهرست درست کنیم، کتابی قطور شود» که مرور بخش‌هایی از این طومار بلند می‌تواند نگاهی واقع‌بینانه به این دولت متخاصم را شکل دهد.

جنایات و ظلم‌های آمریکا در حق ملت ایران، بیش از سایر ملت‌هاست، لیکن ملّت دلیر و آگاه ایران اسلامی توانست با هوشیاری کامل و با «شعار مرگ بر آمریکا» در مقابل نظام سلطه جهانی مقاومت کند و هر روز بالنده‌تر از گذشته، راه روشن پیش روی خود را بپیماید و با افتخار در مسیر عزّت آفرین تحقّق آرمان‌های انقلاب اسلامی به پیش رود.

*راه اندازی سازمان مخوف و نفرت انگیز ساواک

ساواک در اواسط دهه 1330 شمسی و باهمکاری مشترک موساد و سیا در ایران شکل گرفت و هدف از آن تأسیس یک نیروی پلیس مخفی در ایران بود. بنیان‌گذاران آن، سازمان سیا را الگوی شکل‌گیری اولیه آن تعیین کرده بودند. کارشناسان سیا و سپس موساد در ایران به طور فعال به آموزش متدهای خبرچینی و جمع‌آوری اطلاعات مربوط به مخالفان حکومت شاه، به اعضای ساواک پرداختند.

کتابی که پس از انقلاب 57 توسط حسین فردوست، یکی از مقامات بلندپایه این سازمان نگاشته شده‌است نیز بر نقش بارز عوامل اطلاعاتی آمریکا و اسرائیل در شکل گیری ساواک تأکید می‌ورزد.

*طراحی و اجرای کودتای 28 مرداد 1332

روز 28 مرداد، یادآور کودتای ننگین و سیاهی است که شیرینی نهضت ملّی شدن صنعت نفت را در کام ملّت ایران تلخ کرد. کرمیت روزولت رئیس اداره خاور نزدیک سازمان سیا به فرماندهی عملیات انتخاب شد و آمریکا و انگلیس، ستاد مشترکی را در ایستگاه اطلاعاتی انگلیس در قبرس تشکیل دادند و عملیات کودتا را طرح‌ریزی کردند. اگرچه اجرای نقشه کودتا در 25 مرداد شکست خورد و شاه از ایران فرار کرد، اما دلایل مختلف دیگر باعث شد که در 28 مرداد 1332، کودتا عملی و سرلشکر فضل‌الله زاهدی، مجری طرح کودتا به جای مصدق نخست وزیر شود.

با قبضه شدن قدرت در دست استبداد داخلی و استعمار خارجی، یکی از ننگین‌ترین دوره‌های استبداد در تاریخ معاصر ایران رقم خورد و باعث حاکمیت 25 سال دیکتاتوری محمدرضا شاه با حمایت مستکبرین و خصوصاً آمریکا شد.

این واقعه تاریخی، در‌س‌ها و عبرت‌های فراوانی برای ملّت ایران به همراه داشت و به عنوان یکی از تلخ‌ترین روزها در تاریخ ایران ثبت شده است.

اگر چه دولت آمریکا بارها از منتشر کردن اسناد دخالت خود در کودتاى 28 مرداد خوددارى کرده است، اما اخیراً سازمان سیا بعد از گذشت 60 سال از زمان کودتای 28 مرداد، رسماً اسنادی را منتشر کرد که نشان می‌دهد آمریکا این کودتا را هدایت و رهبری کرده است.

*شهادت دانشجویان در 16 آذر 1332

پس از ماجرای تلخ کودتای 28 مرداد که به سقوط دولت ملی مصدق و بازگشت شاه به کشور منجر شد و در حالی که اعتراضات مردمی و خصوصاً گروه‌های پیشرو از جمله دانشجویان به دخالت‌های آمریکا و انگلیس در امور کشورمان بالا گرفته بود، دولت کودتا به ریاست سرلشکر زاهدی که آن روزها به خاطر خوش‌خدمتی به درجه‌ سپهبدی ارتقاء یافته بود، در عین نارضایتی اقشار مردم قرار شد از «نیکسون» به عنوان نماینده و معاون آیزن هاور رئیس جمهور وقت آمریکا میزبانی کند.

از آن جا که مشخص بود این سفر که برای محکم کردن جای پا و بسترسازی برای نفوذ استعماری آمریکا و انگلیس که طراح اصلی کودتا بودند برنا‌مه‌ریزی شده است، با اعتراض‌ها و مخالفت‌های مردمی و گروه‌های پیشرو از جمله دانشجویان مواجه خواهد شد، دولت کودتا تصمیم گرفت با ایجاد رعب و وحشت و نظامی کردن فضا و گسیل نیروهای نظامی به برخی نقاط از جمله دانشگاه تهران، جلوی تحرکات اعتراضی را بگیرد، که متأسفانه حضور نیروهای نظامی در دانشگاه تهران در 16 آذر برای مقابله با اعتراض‌های دانشجویی منجر به شکستن حریم علم و دانشگاه و شهادت 3 تن از فرزندان کشور شد و راهروهای دانشکده‌ فنی دانشگاه تهران به خون شهیدان، احمد قندچی، مهدی شریعت رضوی و مصطفی بزرگ نیا گلگون شد.

اولین جایزه اقدامات مداخله‌جویانه آمریکا و انگلیس در ایران، اعطای دکترای افتخاری از سوی دولت کودتا به نیکسون معاون رئیس جمهور آمریکا بود. البته به پاس بزرگداشت یاد و خاطره‌ شهدای دانشجو، این روز در تاریخ انقلاب اسلامی به نام روز دانشجو مزیّن شده است.

*کشتار صدها تن از مردم در قیام خونین پانزدهم خرداد 1342

در سحرگاه 15 خرداد 1342، عوامل رژیم شاه به خانه‌ ساده و بی‌آلایش حضرت امام خمینی(ره) در قم یورش بردند و امام خمینی(ره) را که روز پیش از آن در روز عاشورای حسینی در مدرسه‌ فیضیه قم، طی سخنان کوبنده‌ای پرده از جنایات شاه و اربابان آمریکایی و اسرائیلی او برداشته بودند، ‌دستگیر و به زندانی در تهران منتقل کردند.

هنوز چند ساعتی از این حادثه نگذشته بود که خیابان‌های شهر قم زیر پای مردان و زنان مسلمان و انقلابی که به قصد اعتراض از خانه‌هایشان بیرون آمده و به حمایت از رهبرشان فریاد برآورده بودند، به لرزه درآمد.

همین صحنه در تهران و چند شهر دیگر به وجود آمد. تظاهرات مردم رژیم را سخت به وحشت افکند و برای سرکوب این قیام تاریخی به اسلحه روی آورد. در این روز حدود 15 هزار نفر مسلمان انقلابی به خاک و خون کشیده شدند و بدین ترتیب تاریخ ایران اسلامی در روز 15 خرداد ورق خورد و فصل جدیدی در رویارویی مستضعفان با مستکبران گشوده شد.

پس از این واقعه در تهران و قم و سایر شهرها دولت به دستگیری و محاکمه روحانیون و مردم ادامه داد.

جریان 15 خرداد هر چند ظاهراً با سرکوب خونین به نفع شاه تمام شد، اما در حقیقت ماهیت رژیم ستمشاهی را بیش از پیش برای همگان آشکار کرد و نقطه‌ آغازی برای توفان عظیم انقلاب اسلامی شد که ظرف 15 سال با مجاهدت و ایثار و جانبازی عده‌ زیادی از حق‌طلبان و مجاهدان راه خدا به پیروزی رسید و تاروپود رژیمی که اقتدار خود را در وابستگی به ابرقدرت‌ها و نیروی نظامی آنان ازجمله آمریکا می‌دانست، مانند تار عنکبوت از هم گسست.

*تحمیل قانون کاپیتولاسیون و تحقیر ملت بزرگ ایران

کاپیتولاسیون عبارت است از معاهده‏اى که به‏موجب آن، بیگانگان حق اقامت در کشور دیگرى را براى خود تحصیل مى‏کنند و از برخى حقوق و مزایاى «اختصاصى» بهره‏مند مى‏شوند.

در ایران این موضوع براى اولین‏بار در عصر صفوى مطرح شد، ولى هیچ‏وقت تحقّق نیافت. در دوره قاجار و در پى شکست ایران در جنگ با روسیه، قرارداد ترکمانچاى به ایران تحمیل شد. در این قرارداد و به‏موجب فصول 7 و 8 آن، قانون مصونیّت قضایى مستشاران روسى به ایران تحمیل و پس از آن دولت‌هاى انگلیس و فرانسه نیز کاپیتولاسیون را به ایران تحمیل کردند تا بالاخره در سال 1306ش. این قانون در ایران لغو شد.

در تیرماه 1343 محمدرضا شاه به آمریکا رفت و مورد استقبال گرم مقامات آمریکایى قرار گرفت. در مسائلى که مورد بحث و تبادل نظر طرفین قرار گرفت، اعطاى کمک‏هاى نظامى آمریکا، منوط به وضع مقررات قضایى و مصونیت نظامیان آمریکا شد.

پس از بازگشت شاه از آمریکا، لایحه‌ مزبور در مجلس سنا طرح شد. در سوم مرداد 1343 مجلس سنا جلسه‌ فوق‏العاده‏اى تشکیل داد و بعد از طرح لوایح مختلف، لایحه‌ کاپیتولاسیون، مطرح شد و با 74 رأى موافق در مقابل 61 رأى مخالف به تصویب رسید.

متن لایحه‌ کاپیتولاسیون بدین قرار بود: ماده‏ واحده: با توجه به لایحه شماره‌ 1125-2157-2291-18/1342 ش. دولت و ضمائم آن که در تاریخ 21/11/1342 به مجلس سنا تقدیم شده، به دولت اجازه داده مى‏شود که رئیس و اعضاى هیئت‌هاى مستشارى نظامى ایالات متحده‌ آمریکا در ایران که به‏موجب موافقت‏نامه‌ مربوط در استخدام دولت شاهنشاهى باشند، از مصونیت‏هایى که شامل کارمندان ادارى و فنى موصوف در بند (و) ماده‌ اول قرارداد وین که در تاریخ هیجدهم آوریل 1961م. (29 فروردین 1340) به امضا رسیده است، برخوردار شوند.

*اهداف آمریکا از تحمیل کاپیتولاسیون به ایران

اسناد و مدارک موجود، گویاى این واقعیت است که دولت کندى با دریافت این امتیاز از پهلوى دوم، اهداف و انگیزه‏هایى را به‏دنبال داشته که مى‏توان آن‏را این‌گونه بر شمرد: تحقیر ملت ایران؛ اسکان مستشاران، کارشناسان، کارمندان فنى و ادارى و دیگر اتباع آمریکا در ایران؛ قبضه‏کردن بازار ایران؛ واداشتن مقامات ایران به نگهبانى از اتباع آمریکا و ایجاد یک روحیه وابستگى و برترى‏جویى در برابر رقیبان.

اگرچه رژیم در صدد آن بود تا تصویب لایحه کاپیتولاسیون در جامعه بازتاب چندانى نداشته باشد، اما امام خمینى(ره) چند روز پس از تصویب لایحه از آن آگاه شدند و در جلسه‏اى فرمودند: «این از آن امورى است که ما باید دنبال کنیم و عزت اسلام را زنده کنیم. این قصه رأى زنها نیست که آن‏ها به ما وصله ارتجاعى بچسبانند، این قصه تقسیم اراضى نیست که به ما بگویند طرفدار مالکین هستند، این مسأله‏اى است که تمام آزادى‏خواهان دنیا این مسأله را قبول دارند که ما براى آزادى مى‏جنگیم. ما هدفمان یک هدف ارتجاعى نیست؛ ما هدفمان این است که از زیر یوغ استعمار آمریکا و اسرائیل بیرون بیاییم. ما مى‏خواهیم یک ملت مستقل باشیم نه زیر یوغ استعمار آمریکا که مستشارانش در مملکت ما هرچه جنایت مى‏خواهند بکنند، بکنند و هیچ دستگاه قضایى حق نداشته باشد آن‏ها را دستگیر کند.»

*موضع انقلابی امام (ره) علیه کاپیتولاسیون

دوشنبه چهارم آبان 1343 که مصادف با تولد حضرت فاطمه‏الزهرا(س) بود، امام تصمیم گرفت که در مورد کاپیتولاسیون سخنرانى کنند. رژیم که از قبل در جریان سخنرانى امام قرار گرفته بود، با اعزام نماینده‏اى به قم، سعى کرد تا مانع سخنرانى ایشان شود ولى امام این فرد را به حضور نپذیرفت.

امام خمینى(ره) نطق تاریخى خود را با «انا لله و انا الیه راجعون» آغاز کردند. سخنرانى امام با این جملات آغاز شد : «... عزت ما پایکوب شد، عظمت ایران از بین رفت، عظمت ارتش ایران را پایکوب کردند، قانونى را به مجلس بردند که در آن ما را ملحق کردند به پیمان وین....که تمام مستشاران نظامى آمریکا با خانواده‏هاشان، با کارمندهاى فنى‏شان، با کارمندان ادارى‏شان، با خدمه‏شان.... از هر جنایتى که در ایران بکنند مصون هستند، آقا من اعلام خطر مى‏کنم، اى ارتش ایران من اعلام خطر مى‏کنم، اى سیاسیون ایران من اعلام خطر مى‏کنم..... والله گناهکار است کسى‏که فریاد نکند. اى سران اسلام به داد اسلام برسید، اى علماى نجف به داد اسلام برسید، اى علماى قم به داد اسلام برسید...».

سپس امام در همان‏روز بیانیه‏اى صادر کردند: «دنیا بداند که هر گرفتارى که ملت ایران و ملل مسلمین دارند از اجانب است، از آمریکاست، ملل اسلام از اجانب عموماً و از آمریکا خصوصاً متنفر است.» در این بیانیه از کاپیتولاسیون به‏عنوان سند بردگى ملت ایران یاد شده است. ایشان افزودند: «اگر در این مبارزه صدهزار نفر هم شهید بدهیم بهتر است از این‏که این قانون ننگین تصویب شود، زیرا این قانون همه‌ مقدّسات ما را زیر پا گذاشته است و استقلال ما را به بیگانگان فروخته است».

کاپیتولاسیون سرانجام پس از پیروزى انقلاب در 23 اردیبهشت 1358 رسماً لغو شد. در بیانیه وزارت خارجه چنین آمده است: «به پیشنهاد هیأت وزیران دولت موقت جمهورى اسلامى ایران و تصویب شوراى انقلاب اسلامى، قانون مصوب 21 مهر 1343 به اجازه استفاده مستشاران نظامى آمریکا در ایران از مصونیت‏ها و معافیت‏هاى قرارداد وین (کاپیتولاسیون) از تاریخ 23/2/1358 لغو شد.»

*طراحی کشتار دانشجویان و دانش‌آموزان مقابل دانشگاه تهران در تاریخ 13 آبان 1357

در حالی که انقلاب اسلامی مردم ایران به رهبری امام خمینی(ره) به روزهای سرنوشت سازی نزدیک می‌شد همه اقشار مردم ایران از زن و مرد و پیر و جوان، سعی در ایفا کردن نقش تاریخی خود و عمل به تکلیف الهی داشتند. در این میان دانش‌آموزان و نوجوانان شور و حال دیگری داشتند.

صبح روز 13 آبان 1357، دانش‌آموزان در حالی که مدارس را تعطیل کرده بودند، به سمت دانشگاه تهران حرکت کردند تا صدای اعتراض خود را به گوش همگان برسانند.

این جوانان پر شور و خداجو، گروه گروه، داخل دانشگاه شدند و به همراه دانشجویان و گروه‌های دیگری از مردم در زمین چمن دانشگاه اجتماع کردند. ساعت 11 صبح، مأموران،‌ ابتدا چند گلوله گاز اشک‌آور در میان این جمعیت خروشان پرتاب کردند؛ اما، اجتماع کنندگان در حالی که به سختی نفس می‌کشیدند، صدای خود را رساتر کرده و با فریاد الله‌اکبر، لرزه بر اندام مأموران مسلح شاه افکندند. در این هنگام تیراندازی آغاز شد و جوانان و نوجوانان بی‌گناه، یکی پس از دیگری، در خون خود غلتیدند. در این روز، 56 نفر شهید و صدها نفر مجروح شدند.

حضرت امام(ره) در پیامی به همین مناسبت فرمودند: «... عزیزان من صبور باشید، که پیروزی نهایی نزدیک است و خدا با صابران است ... ایران امروز جایگاه آزادگان است... من از این راه دور، چشم امید به شما دوخته‌ام ... صدای آزادی‌خواهی و استقلال‌طلبی شما را به گوش جهانیان می‌رسانم.»

به خاطر گرامیداشت یاد و خاطره شهیدان دانش‌آموز، این روز در تاریخ انقلاب اسلامی به نام روز دانش‌آموز نام‌گذاری شده است.

موارد فوق، تنها گوشه‌ای از جنایات شنیع دولت آمریکا علیه آزادگی و عزت ملت ایران، قبل از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی بود. در یادداشت‌های بعدی به جنایات شیطان بزرگ در روزهای پس از انقلاب اسلامی خواهیم پرداخت. امید است تذکار این موارد، بسیاری از خواب‌آلودگان و به‌خواب رفتگان را هوشیار سازد.

*هاتف الرحمن صالحی

منبع: فارس

دیدگاه شما

سایت رهبر معظم انقلاب