به گزارش کورنگ به نقل از خبرگزاری مهر، با توجه به اینکه هرم جمعیتی در استان همدان به سمت سالمند شدن و پیری در حرکت است و با این حال والدین امروزی تمایل زیادی به تک فرزند آوری دارند، همین عامل باعث می شود که در آینده ای نزدیک با جامعه ای روبرو شویم که مشکلات روانی و معضلات اجتماعی در آن به وفور یافت می شود.
همچنین با توجه به اهمیت بررسی مداوم پویایی و تحولات اجتماعی در جامعه و صورتی که جمعیت از حالت تعادل خارج شود اعمال سیاست های حمایتی امری قابل توجه است.
با توجه به اینکه کاهش جمعیت در ایران و همچنین در استان همدان در حال شکل گیری است باید گفت این مقوله نه تنها در حوزه اقتصادی بلکه در عرصه امنیتی، نظامی و سیاسی کشور نیز مشکلاتی را به وجود خواهد آورد.
فرهنگ سازی و ترویج افزایش فرزند آوری در جامعه ضروری است
در همین راستا برای جلوگیری از پیامد های منفی کاهش رشد جمعیت باید فرهنگ سازی و ترویج افزایش فرزند آوری در جامعه به صورت جدی مد نظر قرار داد.
مدیر گروه سلامت خانواده مرکز بهداشت استان همدان با بیان اینکه رسالت پزشکی گروه سلامت خانواده مرکز بهداشت استان همدان حفظ و ارتقا سلامت خانواده مبتنی بر گروه های مختلف سنی و هدف در جامعه است، گفت: هدف اصلی دستیابی به جامعه ای سالم است به طوریکه تمامی گروه های سنی و به ویژه گروه های هدف بتوانند بهبود کیفیت زندگی را در جامعه تجربه کنند.
شهلا نوری با بیان اینکه گروه سلامت خانواده مهم ترین مداخلات را برای حفظ سلامت مادران و کودکان در استان همدان رهبری می کند، بیان داشت: گروه سلامت خانواده ارتقا سلامت گروه های سنی جامعه را در قالب بسته های خدمات سلامت مدیریت می کند.
نوری در ادامه بیان داشت: با برنامه ریزی و نظارت بر اجرای برنامه های اولویت دار برای گروه های خاص و آسیب پذیر جامعه اعم از مادران، نوزادان، کودکان، میانسالان و سالمندان می توان به افزایش رشد جمعیت نیز رسید.
وی با اشاره به برنامه های اجرا شده در راستای کنترل سلامت کودکان اظهار داشت: مراقبت های ادغام یافته کودک سالم و کودک بیمار، ترویج تغذیه با شیر مادر و راه اندازی بیمارستان های دوستدار کودک از مهم ترین برنامه های در دست برای سلامت کودکان است.
برنامه ارتقا سلامت کودکان امسال در همدان اجرایی می شود
نوری در ادامه گفت: همچنین ارتقاء سلامت کودکان از برنامه های جدیدی است که در سال 92 در راستای سلامت کودکان با اهداف کاهش مرگ و میر کودکان زیر پنج سال، بهبود سلامت تغذیه ای، کاهش آسیب پذیری کودکان در برابر حوادث و حفظ و ارتقا سلامت کودکان دراستان همدان اجرا می شود.
مدیر گروه سلامت خانواده مرکز بهداشت استان همدان با تاکید بر اینکه در سال گذشته بیشترین علت مرگ و میر کودکان زیر پنج سال در استان همدان را ناهنجاری های مادرزادی تشکیل داده است، اظهار داشت: باید در این زمینه برنامه ریزی های بیشتری در خصوص روش های تشخیصی قبل از تولد و همچنین راهکارهای پیشگیری از ناهنجاری های مادرزادی در دستور کار باشد.
طرح غربالگری سلامت جنین در سال 92 در استان همدان اجرا می شود
نوری با اشاره به اینکه در سال 92 طرح غربالگری سلامت جنین با استفاده از روشهای تشخیصی قبل از تولد دراستان همدان اجرا خواهد شد، بیان داشت: در بحث سلامت مادران نیز برنامه های گروه سلامت مرکز بهداشت استان همدان شامل انجام مراقبت های اساسی مادر قبل، درحین و بعد از بارداری به منظور کاهش مرگ و میر مادران و حفظ و ارتقا سلامت مادر در دوران بارداری است.
نوری با اشاره به اهمیت بحث تنظیم جمعیت خانواده در جامعه بیان داشت: در این راستا در حال حاضر خدمات سلامت باروری برای زنان 10 تا 49 ساله همسردار با هدف پیشگیری از بارداری های ناخواسته و آموزش خانواده ها در زمینه فرزند آوری آگاهانه، مسئولانه و آزادانه انجام می شود.
وی در ادامه اظهار داشت: با توجه به اینکه میزان باروری کلی در کشور کمتر از دو و یک دهم است، با بالا رفتن سن ازدواج و از طرفی افزایش میزان طلاق های عاطفی و رسمی که همه باعث تاخیر در فرزند آوری می شوند این امکان وجود دارد که در سالهای آینده با بحران سالمندی جمعیت مواجه شویم.
نوری همچنین بیان داشت: با راهکار های مناسب می توان افرادی که در سن باروری مناسب هستند و به علل مختلف مانند درگیری های شغلی، تحصیلات و یا شرایط مختلف فرزند آوری خود را به تاخیر انداخته اند را به باروری در سن مناسب که 18 تا 35 سال است تشویق کرد.
در مقوله افزایش جمعیت باید علاوه بر کمیت، کیفیت را نیز مد نظر داشت
مدیر گروه سلامت خانواده مرکز بهداشت استان همدان گفت: برای افزایش جمعیت باید راهکارهای اساسی و منطقی داشت تا علاوه بر افزایش جمعیت از نظر کمی کیفیت مطلوب را نیز در این زمینه داشته باشیم.
وی با اشاره به اینکه تمایل به تک فرزندی در خانواده های دارای ژن برتر بیشتر است، بیان داشت: باید ارگان های مختلف در جامعه نیز در راستای افزایش ازدواج، کاهش طلاق و همچینین افزایش مهارت زندگی به جوانان، همکاری لازم را داشته باشند.
نوری در پایان سخنانش افزود: با توجه به روند کاهش جمعیت و افزایش جمعیت سالمند در جامعه باید ابعاد شیوه زندگی سالم شامل، تغذیه صحیح، افزایش فعالیت های فیزیکی مناسب، پرهیز از دخانیات، استرس، پیشگیری از بیماری های و مشکلات شایع در دوره میانسالی و سالمندی و همچنین مراقبت های دوره ای و خود مراقبتی نیز مورد توجه بیشتری قرار گیرند.
بر اساس مباحث عنوان شده و با توجه به بالا رفتن سن ازدواج همچنین با وجود رابطه های دوستی بیرون از خانه که باعث شده جوانان تعهدی به ازدواج و تشکیل خانواده نداشته باشند، بهتر است آموزش های لازم و ضروری در این زمینه از دوران دبیرستان و دانشگاه توسط مربیان و خانواده ها به جوانان داده شود تا بتوان از ضربه های اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی ناشی از کاهش رشد جمعیت در جامعه جلوگیری کرد.
دیدگاه شما