نویسنده : مریم مقدم
در نظر بگیرید چنین فضای متمایزی در حد فاصل 2 غار بزرگ و دیدنی جهان جای خوش کرده باشد، در یک سوی آن در اعماق کوههای سارقیه علیصدر نفس میکشد و در سوی دیگر کتله خور نمایان میشود؛ این موقعیت یک فرصت متمایز در حوزه گردشگری است؛ به نظر میرسد در صورت معطوف شدن یک نگاه برنامهریزی شده به این منطقه، نقطه عطفی در توسعه صنعت گردشگری استان همدان رخ نمایان خواهد کرد.
تالاب انسان ساخت و دائمی شیرینسو در حالی که 95 کیلومتر از همدان و 40 کیلومتر از کبودراهنگ فاصله دارد، چند صباحی است، گردشگران را بنا به ویژگیهای خاص به سوی خود فرا میخواند. از آنجا که امروزه جان اقتصاد محلی به تکاپوی صنعت گردشگری وابسته شده است، این صنعت به یکی از مهمترین فعالیتهای اقتصادی سودآور در جهان تبدیل شده است و بیتردید این صنعت در عصر آتی یکی از شاخصهای اصلی اقتصادی هر کشور خواهد بود.
با این تفاسیر میتوان ادعا کرد برای تحقق بخشیدن به این تکاپو، همدان از هیچ پتانسیل و ظرفیتی بیبهره نیست، از کوه و دشت و صحرا گرفته تا غار و تالاب و تاریخ. اما در میان این ظرفیتها تالاب شیرینسو نگاهی متمایز را به خود میطلبد.
شیرین سو و پرندههای تالابی
این تالاب که در حدود 300 هکتار وسعت محدوده آن است با 43 هکتار وسعت دریاچه نگاه هر گردشگر را به خود معطوف میدارد.
تالاب شیرین سو دارای منابع آبی متعدد از جمله چشمههای همیشه جوشان و رودخانههای فصلی همجوار است. به دلیل این حوزههای آبریز دائمی و میزان آبدهی بالای آنها، شیب مناسب و رطوبت نسبی براساس مطالعات تخصصی و علمی و به لحاظ شاخصهای اقلیم گردشگری بویژه در فصلهای بهار و تابستان دارای شرایط ایدهآل است.
پرآبی این تالاب بگونهای است که حتی در سالهای اخیر که حجم کم بارندگیها صدمات جدی را بر تالابها وارد كرده ، این تالاب همچنان پر آب و استوار است.
بخشدار شیرینسو با عنوان این مطالب در زمینه این تالاب ميگويد: این مکان زیبا همه ساله پذیرای انواع گونههای نادر جانوری بویژه بیش از 50 نوع از پرندگان مهاجر است.
مهدی سعادتمند در حالی که به ویژگیها و شرایط ایدهآل این تالاب اشاره کرد، افزود: براساس مطالعات تخصصی و علمی به لحاظ شاخصهای اقلیم گردشگری این تالاب دارای ویژگیهای منحصر به فردی است که دوستداران طبیعت را به سوی خود فرا میخواند. وی همچنین به برنامههای تفریحی گردشگران در زمینه ماهیگیری اشاره کرد و از علاقه آنها برای ثبت یک روز خاطرهانگیز در این طبیعت متمایز چنین گفت: در سال گذشته دومین مسابقه بزرگ ماهیگیری کشوری با حضور صدها نفر از شرکتکنندگان داخلی و خارجی در این تالاب برگزار شد.
سعادتمند این برنامه را قدمی مثبت براي شناساندن ظرفیتهای شیرینسو به گردشگران توصیف کرد.
بخشدار شیرینسو در حالی که به ایجاد امکانات اسکان موقت مسافران در شیرینسو گریزی زد، ادامه داد: در حال حاضر مسافران عبوری در کنار این آبگیر زیبا میتوانند اقامتی موقت را با توجه به امکانات موجود تجربه کنند؛ اما توسعه این مکان تفریحی و توریستی تسهیلات رفاهی را میطلبد که جز با پای کار آمدن سرمایهگذاران و حامیان توسعه صنعت گردشگری محقق نخواهد شد.
وی به حمایت پورمختار نماینده مردم کبودراهنگ در مجلس شورای اسلامی در این راستا اظهار امیدواری کرد و اظهار داشت: این پشتوانه از چنین اقدام توسعهمدارانهای میتواند اطمینان خاطر بیشتری برای سرمایهگذاران منطقه به شمار آید.
تالاب ظرفیتی برای جذب سرمایهگذار
در این راستا بیراه نیست اگر به تفاهمنامه میراث فرهنگی همدان و زنجان که در بهمنماه سال گذشته منعقد شد، اشاره کنیم.
این تفاهمنامه در حالی منعقد شد که براساس آن مقرر شد، تورهایی با عنوان تور مشترک علیصدر و کتله خور به صورت مشترک طراحی و به اجرا درآید.
مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری همدان در این زمینه به رسانهها عنوان کرده بود، با طراحی تور مشترک 2 استان میتوانیم تالاب شیرینسو را نیز در مسیر این تور قرار دهیم تا گردشگران بتوانند از این مناظر بکر طبیعی بهره ببرند.
علیرضا ایزدی با بیان اینکه تالاب شیرینسو مکان خوبی برای سرمایهگذاری در حوزه گردشگری است نیز تأکید کرده بود این جاذبه باید به قطب گردشگری تبدیل شود.
وي چشمانداز زیبا و منحصر به فرد این تالاب را خصیصهای متمایز برای آن برشمارد که براساس این شاخص میتوان گردشگر علاقهمند به توقف در طبیعت را برای سفر به این منطقه ترغیب کرد.
تالاب شيرينسو مركز مثلثي با 3 ضلع غني
محمد سوزنچي كارشناس ارشد اكتوريسم در اين زمينه معتقد است: تالاب شيرينسو به جهت موقعيت خاص طبيعي و جغرافيايي كه دارد، نقطه عطفي در حوزه گردشگري و طبيعتگردي استان خواهد بود.
وي در حالي كه اين تالاب را در حوزه توسعه توريسم شاخص ارزيابي كرد، گفت: تالاب شيرينسو در محوريت 3 ضلع مثلثي قرار گرفته است كه آن را گنبد سلطانيه به عنوان بزرگترين گنبد غار عليصدر شگفتانگيزترين غار آبي جهان و لالجين پايتخت سفال و سراميك ايرانزمين قرار گرفته است.
سوزنچي اين ويژگيرا قابليتي دانست براي طراحي تورهايي كه ميتواند به همه علايق يك گروه اعم از تاريخي، فرهنگي و طبيعتگردي پاسخ دهد.
اين طبيعتگرد همداني كه از بيشتر مناطق طبيعي در ايران بازديد كرده است، تأكيد كرد: در بين صنايع، پولسازترين صنعت گردشگري است و در بين شاخههاي مختلف گردشگري كمهزينهترين و پردرآمدترين آن اكوتوريسم يا طبيعتگردي است.
سوزنچي توسعه طبيعتگردي را زمينهاي براي به تكاپو افتادن اقتصاد محلي در شيرينسو دانست و گفت: مردم اين منطقه اقتصادشان بر پايه كشاورزي استوار است و اين ويژگي كسب درآمد آنها را در زمستانها كمدرآمدتر خواهد كرد. چه بسا در صورت برنامهريزي براي فعال كردن توريسم طبيعتگردي خواهند توانست براي فصلهاي پاييز و زمستان برنامهاي متمايز را در جهت جذب گردشگر به اجرا درآورند.
اين كارشناس به علايق خاص گردشگران خارجي نيز اشاره كرد و افزود: در حال حاضر اقامتگاههاي بومگردي در مناطق طبيعي ايران در حال ايجاد اين اقامتگاهها ميتوانند با ارائه خدمات اسكان و اقامت گردشگران در خانههاي سنتي در شيرينسو كه دسترسي آسان به تالاب را هم تحقق ميبخشد، مردم محلي را ذينفع كند.
از نگاه اين راهنماي تورهاي طبيعتگردي از آنجا كه شيرينسو در محور مواصلاتي غرب كشور قرار گرفته است، ميتواند پتانسيل غني را براي تحول در گردشگري منطقه ايجاد كند.
وي پيشنهادي مبني بر ايجاد باغهاي صبحانه در يك فضاي سنتي را داد و گفت: حداقل برنامهاي كه مردم محلي ميتوانند به اجرا درآورند، جذب گردشگر به منطقه براي توقفي چند ساعته است كه تا تأمين شدن زيرساختهاي اقامتي خواهد توانست حتي براي صرف يك صبحانه همراه با تماشاي طلوع آفتابي بينظير با نظاره به پرواز پرندههاي تالاب شيرينسو رقم زند.
وي همچنين به معدنهاي مرمر و سفيل وارهها اشاره كرد كه در نزديكيهاي تالاب شيرينسو جا خوش كردهاند و اظهار داشت: اين پتانسيلهاي طبيعي و غني قدمت چند صد ميليون ساله دارند كه ميتوانند ظرفيتي براي شكلگيري ژئوتوريسم باشد.
سوزنچي در پايان شناساندن تالاب شيرينسو و تورهاي پرندهنگري، اكوتوريسم و ژئوتوريسم را ضروري دانست و گفت: اين منطقه مجموعه داشتههاي طبيعي استان همدان را در صورت جلب شدن نگاه حمايتي و برنامهريزي تصميمگيران و متوليان امور در حوزه گردشگري كامل خواهد كرد.
حال امید آن می رود با معطوف شدن نگاه برنامهریزان و توجه سرمایهگذاران این منطقه منحصر به فرد در حوزه گردشگری در آیندهای نه چندان دور به یک ظرفیت مهم در گردشگری استان تبدیل شود.
منبع: همدان پیام
دیدگاه شما