تازه ترین مطالب

تاریخ : 2. تير 1393 - 13:36   |   کد مطلب: 14080

تامين آب شرب مردم همدان مهم ترين مبحث شوراي هماهنگي بحران استان بود که درآن از تهديد 81 درصدي جمعيت اين استان در مقابل تنش آبي سخن رانده شد.به گزارش مهر، قرار گرفتن استان همدان در حالت توپوگرافي خاص كه موجب شده منابع آبي روسطحي از استان خارج شود و به داخل حوزه آبي نريزد و همچنين روند بي منطق استفاده از منابع آبهاي زيرسطحي، همدان را با تنش آبي مواجه كرده، امري كه علاوه برتهديدات انساني مي‌تواند به تهديد يكي از قطب‌هاي كشاورزي كشور تبديل شود.

آنچه مسلم است خشكسالي به عنوان بي سروصدا ترين بلاي طبيعي در مقابل سيلاب به عنوان يكي از پر صدا ترين بلاياي قرار گرفته است و اين درحالي است كه خطر و خسارت‌هاي ناشي از خشكسالي به مراتب بيشتر از ساير بلاياي طبيعي مانند سيل ، طوفان ، آتش فشان و حتي زلزله است. مديرعامل شرکت آب منطقه اي همدان در اين خصوص با اشاربه اينکه تاکنون 31 ميليون متر مکعب آب در سد اکباتان ذخيره شده است، اذعان داشت: مصرف آب از سد اکباتان در ماه‌هاي تابستان معين شده است.

مرتضي عزالدين اذعان داشت: با فرستادن پيوست‌هاي هواشناسي به مرکز مي‌توان استان همدان را به عنوان يکي از استان‌هايي که خشکسالي در آن وجود دارد معرفي و اعتبارات دريافتي کرد.

وي با اشاره به اينکه مجوز استفاده از 350 ليتر آب از 14 چاه آب در اطراف شهر صادرشده است، افزود: کانالي که بايد از دره مرادبيگ به خاکو برسد مي‌توان در طول يک تا دوسال انجام داد تا مسکني براي حل مشکل کمبود آب باشد.

مديرعامل شرکت آب منطقه اي همدان با اشاره به اينکه چاه‌هاي آب کشاورزي که بيش از پروانه برداشت کنند مشمول پرداخت جريمه مي‌شوند، اذعان داشت: براي جلوگيري از اين امر با استفاده کنندگان مکاتبه مي‌کنيم ولي آنها را جريمه نمي‌کنيم.

عزالدين افزود: مقرر شده تسهيلاتي به کشاورزان داده شود تا بتوانند کنتورهاي هوشمند بخرند.

وي عنوان کرد: همدان داراي سه طرح دراز مدت تامين آب و هفت سد در حال احداث است که مي‌تواند 140 ميليون متر مکعب را ذخيره کند.

مديرعامل شرکت آب وفاضلاب همدان نيز با اشاره به اينکه يک ميليون و 77 هزار نفر تحت پوشش خدمات اين شرکت هستند، افزود: سرانه توليد آب 228 ليتر براي هر همداني است.

سيد هادي حسيني بيدار ادامه داد: منابع آب زير زميني در غرب و منابع رو زميني در شرق همدان قرار دارد.

وي با اشاره به اينکه از 94 چاه مورد استفاده براي تامين آب مردم همدان از 850 تا 750 ليتر در ثانيه آب پمپاژمي شود، اذعان داشت: از اين ميزان 86 چاه قابل استفاده و عمده منابع ما کمتر از پنج ليتر در ثانيه آب دهي دارد و تنها دو حلقه چاه 15 ليتر در ثانيه داريم.

مديرعامل شرکت آب وفاضلاب همدان که برداشت آب شرب از چاه‌هاي آب آشاميدني را همزمان با برداشت کشاورزان در زمان معرفي مي‌کرد، اذعان داشت: اکنون در بخش منابع رو سطحي تنها از آب سد اکباتان استفاده مي‌شود.

حسيني بيدار اذعان داشت: 24 ميليون متر مکعب آب سد اکباتان و چاه‌هاي اجاره اي و رودخانه‌ها ميزان توليد آب را به 51 ميليون متر مکعب در سال مي‌رساند.

وي با اشاره به اينکه به نسبت سال گذشته 50 درصد کمتر توانستيم برداشت آب از چاهها داشته باشيم، افزود: با برخي چالش‌ها در تامين آب ديگر مناطق استان مواجه هستيم .

مدير عامل شرکت آب منطقه‌اي همدان اذعان داشت: در شهر اسدآباد شاهد حرکت لايه‌هاي زمين در عمق زمين هستيم و 81 درصد جمعيت همدان با تنش آبي مواجه است.

حسيني بيدار با اشاره به اينکه در ملاير و در سال جاري چهار حلقه چاه کنده شده است، افزود: در تويسرکان بازسازي تاسيسات روي داده موجب افزايش 20 درصدي بازدهي شده است.

وي افزود: درشهر بهار نيز يک حلقه چاه حفر شده و کم آب‌ترين چاه‌ها نيز وارد مدار شده‌اند.

مدير عامل شرکت آب و فاضلاب همدان با اشاره به اينکه حفر چاه همچنان در دستور کار قرار دارد، اذعان داشت: در شهر همدان با بحران جدي آب مواجه‌ايم. حسيني بيدار اذعان داشت: وضعيت آبي همدان به گونه اي است که هميشه دعا گوي بارانيم چراکه همواره در حال تنش آبي هستيم و اکنون هفت شهرستان استان دچار تنش آبي است.

وي با اشاره به اينکه ملاير و همدان در جمع 11 شهر تنش آبي ايران قرار گرفته است، گفت: شهر بهار بحراني‌ترين وضع را دارد و کشاورزي آن در حال خشک شدن است. حسيني بيدار افزود: در شهر کبودرآهنگ نيز با مشکل مواجه هستيم و در تويسرکان نيز اين مشکل وجود دارد.

وي با اشاره به اينکه در نيمه شب‌ها فشار آب در همدان کاهش مي‌يابد، افزود: سيستم مرکزي به طور خودکار فشار آب را به کمترين ميزان مورد نياز مي‌رساند.

مدير عامل شرکت آب منطقه اي همدان اذعان داشت: در ملاير و تويسرکان نيز اين دستگاه‌ها به زودي نصب مي‌شود.

مديرعامل شرکت آب روستايي همدان نيز با اشاره به اينکه اعتبارات اين مجموعه در سال جاري با کاهش به چهار ميليارد و 200 ميليون تومان رسيده است، عنوان کرد: از بخش ماده 180 نيز پنج ميليارد تومان به اين نهاد داده مي‌شود.

حبيب موميوند اذعان داشت: 327 روستا استان همدان متاثر از بحث خشکسالي هستند و اکنون 140 روستا نياز به حفر چاه دارند و 36 روستا نيز نيازمند لايروبي قنات‌هايشان هستند.

وي با اشاره به اينکه براي حل مشکل کم آبي لايروبي و تجهيز تاسيسات مدنظر قرار گرفته است، افزود: به 52 روستاي استان آبرساني سيار صورت مي‌گيرد.

مدير عامل شرکت آب روستايي همدان با اشاره به اينکه با چند برابر شدن تعرفه برق روستاييان علاقه به استفاده از آب چاهها بالا رفته است، افزود: تعامل بين برخي روستاها وجود ندارد تا مشکل روستاهاي مجاور که آب ندارند را حل کنيم.

معاون خدمات شهري شهرداري همدان نيز با اشاره به طرح انتقال آب‌هاي سطحي در شهر همدان اذعان داشت: بايد از رديف‌هاي خشکسالي براي اين امر به شهرداريکمک شود.

منبع: مردم سالاری

دیدگاه شما

سایت رهبر معظم انقلاب
مرکزآموزش علمی کاربردی الوان ثابت