تاریخ : 15. دى 1393 - 8:41   |   کد مطلب: 17659
یکی از فسیل‌های 20 میلیون ساله که در کوه یاستی داغ شهر شیرین‌سو یافته شده است توسط شهرداری و با نظارت میراث فرهنگی شهرستان به ساختمانی که در نزدیکی شهرداری برای فسیل‌ها پیش‌بینی شده بود انتقال داده شد.
انتقال فسیل‌ 20 ميليون ساله در شیرین‌سو

کورنگ: اين جابه‌جايي مي‌تواند شرايط بازديد گردشگران را فراهم كند اما براي محافظت براساس شرايط موزه‌اي نيز بازدید باید با حضور موزه‌دار براي ممانعت از وارد شدن آسيب‌هاي غيرقابل جبران براي فسيل ايجاد شود.
تصميم‌گيران می‌گویند با این جابه‌جايي اين است كه گردشگرانی که از این مسیر عبور می‌کنند به راحتی و سهولت می‌توانند از آنها دیدن كنند.
 اما به واقع برخي از كارشناسان بر اين باورند كه در معرض محيط باز قرار گرفتن و نداشتن محافظ مي‌تواند اين يافته‌هاي غني را به مرور زمان با آسيب جدي روبه‌رو كند.
سعيد علي‌ امامي، شهردار شيرين‌سو در اين زمينه به همدان پيام گفت: براي اين انتقال در كارگروه گردشكري شهرستان تصميم‌گيري شد و قرار است قطعه دوم هم در روزهای آینده به این مکان منتقل شود.
در حال حاضر مکان جدید فسیل‌ها در بلوار شهید بهشتی و در مسیر غار کتله‌خور به غار علیصدر قرار دارد.
وي تأكيد كرد: براي مصون ماندن اين يافته غني باستان‌شناسي در فرايند جابه‌جايي فسيل كارشناسان ميراث فرهنگي و محيط‌زيست و ديرينه‌شناسي نظارت داشته‌اند.
امامي يادآور شد: جابه‌جايي اين فسيل با جرثقيل و رعايت نكات ايمني به انجام رسيد تا موزه‌اي خياباني براي در معرض نمايش گذاشته در مسیر گردشگری ساخته شود.
شهردار شيرين‌سو همچنين گفت: ساخت اين موزه در حال حاضر 50 درصد پيشرفت فيزيكي دارد و اين بيانگر آن است كه در آينده‌اي نه چندان دور فسيل‌هاي 20 ميليون ساله با شرايط مطلوب‌تري مورد حفاظت قرار مي‌گيرند.
در اين زمينه مهدي غلامي، رئيس ميراث فرهنگي شيرين‌سو بيان كرد: فسيل‌ها به شيرين‌سو تعلق دارند و به همين دليل براي حفظ شرايط مطلوب جوي براي آنها اين يافته‌هاي غني در اين منطقه نگهداري مي‌شوند.
 وي ادامه داد: 10سال پیش در پی بهره‌برداری از معدن سنگ در شیرین‌سو فسیلي (سنگواره) كه پس از تحقيقات روي آن 20 ميليون سال قدمت تخمين زدند، کشف شد. در سال‌های اخیر تیمي برای مطالعه روی قدمت این سنگواره از فسیل‌شناسان همدان و زنجان تشکیل شد. نتیجه مطالعات نشان داد که این سنگواره قدمتی بالغ بر 20 میلیون سال دارد و این برآورد اعتباری برای منطقه شیرین‌سو شد. پس از این مسئولان استانی و شهرستانی اعم از فرماندار، مسئول میراث فرهنگی شهرستان، مسئول محیط‌زیست، بخشداری و شهرداری از فسیل بازدید کردند و قرار بر آن شد برای نگه داشتن این یافته با ارزش در شیرین‌سو از هیچ تلاشی فروگذار نکنند.
 کشف فسیل 20 میلیون ساله گاو آبی در شهر شیرین‌سو از توابع شهرستان کبودرآهنگ اتفاق نادری در دنیا محسوب می‌شود كه در آخرين روزهاي شهريورماه امسال همدان پيام در گزارشي مفصل به آن پرداخت. گونه کشف شده از گونه‌های نادر و کمیاب و جالب‌تر اینکه در حال زیست است.
این سنگواره گاو آبی در جریان بهره‌برداری از معدنی در جوار شهر شیرین‌سو شهرستان کبودرآهنگ در 200 متری شهر و پشت تالاب شیرین‌سو یافت شده است. فسیل گاو آبی 10 سال پیش به صورت بریده شده پیدا شد و براساس مطالعات کارشناسان و متخصصان امر مشخص شد که فسیل‌ها متعلق به 15 تا 20 میلیون سال گذشته و متعلق به دوره میوسین پیشین است.
فسیل یافت شده دو قطعه دارد شامل؛ قسمت ستون فقرات، مهره‌ها و نخاع گاو دریایی.
هم اکنون متخصصان بیان می‌کنند که نوعی گونه گاو دریایی وجود دارد و هنوز هم زیست دارند، براساس نظر کارشناسان نسل این گونه منقرض نشده و نوع مشابه در دریای کارائیب امریکا یافت می‌شود.
فسیل پیدا شده متعلق به گونه مهره‌داران و گونه‌ای بسیار نادر در دنیاست، یکی از استادان برجسته فرانسه در این مورد به مسئولان محلي بيان كرده است که گونه مشابه این گونه فقط در مراغه قبلاً کشف شده بود.
ارتفاع یکی از قطعات فسیل به یک متر و 65 سانتیمتر می‌رسد و قطر آن یک متر و 20 سانتیمتر است. تحقیقات بر روی دو فسیل یافت شده پس از 8 سال از زمان پیدا شدن آنها آغاز شد و 2 سال طول کشید، این دو فسیل گاو آبی تنها آثار کشف شده از این منطقه نیست و سنگواره‌های زیادی در این منطقه وجود دارد. بخشدار شيرين‌سو در اين زمينه معتقد است: منطقه شیرین‌سو می‌تواند تبدیل به منطقه حفاظت شده و به عنوان پارک تاریخ طبیعی و یا موزه طبیعی معرفی شود، پتانسیل‌های زیادی در بخش شیرین‌سو وجود دارد كه البته با يافته‌هاي باستان‌شناسي بر اعتبار اين منطقه افزوده شده است./ همدان پیام

دیدگاه شما

سایت رهبر معظم انقلاب
مرکزآموزش علمی کاربردی الوان ثابت