تازه ترین مطالب

تاریخ : 18. دى 1396 - 10:17   |   کد مطلب: 26702
نان یکی از دغدغه‌های همیشگی خانواده‌ها در تأمین سلامت سبدغذایی‌شان است که گاهی با گلایه‌هایی همراه بوده‌است

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی کورنگ،نان یکی از مهمترین خوردنی‌های هر خانوار بر سر سفره است و تقریبا در هر وعده غذایی در سفره ایرانی خودنمایی می‌کند.

 

نان به دلیل تأمین نیاز بدن به غله و املاح مورد نیاز نقش مؤثری در سلامت جسم دارد به همین علت کیفیت نان یکی از دغدغه‌های همیشگی خانواده‌ها در تأمین سلامت سبدغذایی‌شان است که گاهی با گلایه‌هایی همراه بوده‌است به همین علت امروز به سراغ دوتن از نانوایان همدانی رفتیم تا از آنها در خصوص کیفیت نان و مشکلات احتمالی که در مسیر کار نانوایان وجود دارد جویا شویم.

 

تیرگی نان به دلیل وجود سبوس است

"علی محمد خطیب جو" درگفتگو با خبرنگار نافع با اشاره به موضوع کیفیت نان در همدان  اظهار کرد: همدان در مسئله کیفیت نان وضعیت نسبتا مطلوبی دارد البته ضعف‌هایی هم هست که عمدتا به کیفیت آرد وابسته است.

وی افزود: کیفیت آرد در همدان نسبت به شهرهایی مثل تهران، قم و کرج پایین تر است که عمدتا گلایه ای که از این منظر مطرح می‌شود تیره بودن رنگ آرد در همدان است که در مقایسه با شهرهای مذکور که از آرد سفیدتری برخوردارند این تیرگی بیشتر به چشم می‌آید.

 

این نانوا با بیان اینکه علت این تیرگی آرد به دلیل وجود سبوس در نان است گفت: متأسفانه مردم ما در اثر کم‌اطلاعی از مزایای سبوس، تیرگی نان سبوسدار را به حساب کم کیفیتی آن می‌گذارند در حالی که در واقع همه کیفیت و خاصیت نان در سبوس آن است.

 

وی تصریح کرد: متأُسفانه اغلب آردی که اداره غله در اختیار نانوایی‌ها می‌گذارد یکنواخت نیست و در نوبت‌های مختلف با کیفیت متفاوت آرد مواجه هستیم که اغلب هم علت آن نوع گندم دریافتی عنوان می‌شود که طبیعتا در چنین شرایطی روال کار از اختیار نانوا و کارگر خارج می‌شود.

 

نان محلی، محلی نیست

خطیب‌جو همچنین به نازل بودن قیمت نان در همدان اشاره و بیان کرد: پایین بودن قیمت نان باعث بی انگیزگی نانوا شده و طبعا بر کیفیت کار تأثیراتی خواهد داشت چراکه طی 3 سال گذشته قیمت همه چیز اعم از دستمزد کارگر، حامل‌های انرژی و ... افزایش داشته‌است اما قیمت نان در همان نقطه 3 سال قبل ثابت مانده که این رویکرد ضرر و زیان نانوا را به دنبال خواهد داشت.

 

وی افزود: یکی از مشکلاتی که امروز نانوایی‌ها با آن مواجه هستند بروز و ظهور گسترده نان‌های محلی است در حالی که این نان‌ها به واقع نان محلی نیستند زیرا از همین آرد که ما در پخت نان استفاده می‌کنیم بهره‌برداری می‌کنند تنها با این تفاوت که روی ساج پخته می‌شود و متأسفانه در شرایط بهداشتی هم تهیه نمی‌شود اما اغلب مردم گمان می‌کنند این نان با آرد با کیفیت‌تر و در تنور محلی پخته می شود.

 

افزایش قیمت آرد، نانوایی‌ها را به ورطه نابودی کشانده‌است

در ادامه گفتگویی هم با یکی از اعضای هیئت مدیره اتحادیه نانوایان همدان گفتگو کردیم و نظر وی را در این رابطه جویا شدیم:

ابوذر گلمحمدی یکی از اعضای هیئت مدیره اتحادیه نانوایان همدان در گفتگو با خبرنگار نافع اظهار کرد: در تاریخ 93.3.15 هیئت دولت مصوبه‌ای را به تصویب رساند که بر اساس آن قیمت نان 30 درصد افزایش یافت و عنوان کرد هیچ افزایش قیمتی در آرد نانوایی‌ها صورت نخواهد گرفت و این افزایش قیمت نان تنها برای رفاه نانوایی‌ها و کارگران آنهاست.

 

وی تصریح کرد: متأسفانه خلاف این ادعای هیئت دولت، افزایش قیمت نان همراه با افزایش قیمت آرد بود و از فردای آن روز ما آرد را با قیمت مضاعفی خریداری کردیم بنابراین این مصوبه نه تنها برای نانوا سودی نداشت بلکه حتی نسبت به قیمت‌های سال 92 ضرر و زیان هم در پی داشت.

 

اداره مالیات برخلاف قانون از نانوایان مالیات اخذ می‌کند

نایب رئیس اتحادیه نانوایان همدان به معافیت قانونی نانوایان از پرداخت مالبات تأکید کرده و گفت: متأسفانه اخیرا مسئله مالیات هم به درد تازه‌ای برای نانوایان تبدیل شده و اداره مالیات، نانوایی‌ها را ملزم به پرداخت مالیات کرده‌است.

 

وی با بیان اینکه دولت تصمیم گرفت در جهت افزایش کیفیت نان فضای رقابت را در کار نانوایی‌ها حاکم کند عنوان کرد: از 135 نانوایی سنگکی 80 مورد و  از 40 نانوایی بربری 20 مورد آن در جهت ایجاد فضای رقابتی ملزم به پخت و فروش آزاد نان شدند بنابراین سنگک 400 گرمی به نرخ دولتی 550 و به نرخ آزاد 1000 تومان فروخته شد در حالی که در هیچ جای کشور چنین قیمتی برای نرخ سنگک وجود ندارد و همدان در نازلترین قیمت، این نوع نان را عرضه می‌کند.

 

گلمحمدی با اشاره به اینکه مقرر بود 20 درصد باقیمانه نانوایی‌ها هم به جرگه نانوایی‌های آزادپز ملحق شوند خاطرنشان کرد: در طی این 3 سال هیچ اقدامی در این راستا صورت نگرفته و همچنان به همان تعداد سابق نانوایی آزادپز و یارانه‌ای وجود دارد به همین علت رفته رفته انگیزه کار در بین نانوایی‌ها از بین رفت و نانواهای قدیمی و با سابقه همدان به تهران مهاجرت کردند.

 

وی افزود: یکی دیگر از دغدغه‌های امروز نانوایی‌ها گسترش نان محلی است که با آرد معمول نانوایی ها در شرایط غیربهداشتی طبخ شده و به قیمت چند برابر نان ماشینی عرضه می شود.

 

این نانوای همدانی تبیین کرد: بنده شخصا 3 سال قبل روزانه به طور متوسط 7 هزار تومان هزینه گاز نانوایی را پرداخت می کردم اما امسال به‌طور متوسط روزی 25 هزار تومان هزینه گاز داشته‌ام و دیگر هزینه‌های نانوایی اعم از هزینه آب، دستمزد کارگر، هزینه بیمه و... نیز به همین تریتب افزایش داشته‌است و این در حالی است که در آمد نانوایی بنده بر مبنای همان قیمت‌های 3 سال گذشته است با این وصف بنده و نانوایی‌های دیگر چگونه می‌توانیم هزینه‌های خود را از این راه تأمین کنیم.

 

وی با بیان اینکه تنها 40 درصد هزینه‌ نانوایی به تأمین هزینه آرد اختصاص دارد گفت: واقعا در این شرایط تأمین هزینه‌های زندگی برای نانوایی بسیار مشکل شده است و بسیاری از نانوایی‌ها تنها به این خاطر که مورد شکایت کارگر قرار نگرفته و مجبور به پرداخت جرایم بیمه و سنوات و ... نشوند نانوایی را باز نگاه‌داشته‌اند اما بعضی از آنها خود به اشتغال در امور دیگری پناه برده‌اند.

 

درآمد پایین نانوایی، عامل اصلی بی‌کیفیتی نان

گلمحمدی علت بسیاری از بی‌کیفیتی‌های نان و کم‌کاری نانوایی‌ها را همین درآمد کم نانوایی و قیمت پایین نان برشمرد و افزود: موضوعاتی مثل افزودن جوش شیرین و ... همه شایعه است زیرا در حال حاضر آرد و گندم مورد نیاز به قدری سست است که با افزودن جوش شیرین کلا خمیر از بین می‌رود و امکان پخت نان وجود ندارد اگرچه ممکن است در معدود مواردی آن هم در نان بربری جوش شیرین استفاده شود که آن هم در حرارت بالا از بین می‌رود و در دیگر انواع نان عملا امکان استفاده از جوش شیرین وجود ندارد.

 

وی تأکید کرد: بر اساس پژوهش مرکز پژوهش‌های سازمان غله کشور، نان استان همدان از نظر کیفیت در رده پنجم در سطح کشور قرار دارد و این نمایانگر کیفیت و جایگاه بالای نان در همدان است اما اگر قیمت نان به همین شکل ثابت باشد قطعا بر امرار معاش نانوایان و به تبع آن بر انگیزه آنها تأثیرگذار است، طبعا نانوای بی‌انگیزه چندان تمرکزی بر کیفیت نان ندارد.

 

برای پیگیری و بررسی بیشتر گفتگویی هم با مدیرعامل شرکت غله و خدمات بازرگانی منطقه ۱۳ داشتیم تا از وی درخصوص شرایط ناننوایی های استان همدان، کیفیت نان و گلایه‌های نانوایان جویا شویم.

 

سبوس نان مؤثر در سلامت خانوار

علیرضارنجبرضرابی؛ مدیر شرکت غله و خدمات بازرگانی در گفتگو با خبرنگار نافع با اشاره به گلایه نانوایان مبنی بر تیره بودن آرد مصرفی نانوایی‌ها اظهار کرد:  تیره بودن رنگ آرد مربوط به درصد سبوس گیری آرد است که به منظور افزودن سبوس به سبد مصرف خانوار و ارتقا سطح سلامت شهروندان و ‌جلوگیری از انواع بیماری های گوارشی این فرایند صورت می‌گیرد و نه تنها ضرری به کیفیت نان ندارد بلکه بسیار هم برای سلامت بدن مفید است.

 

وی تصریح کرد: بر اساس هماهنگی های به عمل آمده در کارگروه  ارتقا کیفیت گندم، آرد و نان استان مقرر گردید درصد سبوس گیری نان سنگ از ۱۸ درصد به ۱۰ درصد و لواش از ۱۸ درصد به ۱۲ درصد و بربری به ۱۵ درصد کاهش یابد بر این اساس میزان سبوسی که در حال حاضر از آرد نانوایی‌ها گرفته می شود به میزان مذکور است که طبعا رنگ نان با این مقدار سبوس روشنتر از قبل خواهد بود اما قطعا به دلیل لزوم وجود سبوس در نان، امکان حذف این ماده به طور کلی وجود ندارد.

 

نرخ گندم افزایش نداشته‌است

این مقام مسئول بیان کرد: به منظور افزایش کیفیت آرد نیز شرکت غله با واردات انواع گندم دوروم و گندم آبی با کیفیت از سایر شهرستانها و جابجایی و اختلاط گندم سعی نموده آرد خوب و با کیفیتی تحویل نانوایان نماید.

 

وی در ادامه به مسئله قیمت نان در استان اشاره و تشریح کرد: نرخ گندم  بر اساس مصوبه هیئت محترم دولت و شورای اقتصاد به صورت کشوری تعیین می‌گردد همچنین قیمت آرد و نان نیز با توجه به شرایط هر استان و آیتم های موجود در استان بر اساس قیمت گندم اعلام شده تصویب می‌شود.

 

رنجبرضرابی متذکر شد: بر این اساس با توجه به به اینکه ماده اولیه و اساسی ترین عامل تاثیر گذار در نرخ نان افزایش نداشته نرخ نان نیز تغییر نکرده است ضمنا همانطور که عنوان شد افزایش نرخ گندم آرد و نان باید توسط هیئت دولت مصوب و ابلاغ گردد.

 

نان از اساسی ترین و مهمترین نیاز غذایی خانوار بوده و هست و بی‌توجهی به کیفیت این ماده غذایی مهم می‌تواند در سلامت خانواده‌ها تأثیر بسزایی داشته باشد، باستناد گلایه‌هایی که از سوی نانوایی‌ها مطرح شد علت کم‌توجهی به این ماده غذایی مهم در سال‌های اخیر، عدم تناسب نرخ نان با هزینه‌های نانوایی‌هاست البته نمی‌توان راهکار قطعی این چالش را افزایش نرخ نان عنوان کرد چراکه به دنبال افزایش قیمت نان طبیعتا سایر کالاهای ضروری خانوار نیز با افزایش قیمت همراه خواهد وبود و پس از مدتی مجددا وضعیت نانوایی‌ها مثل سابق خواهد شد.

 

در واقع باید این چنین گفت که این موضوع نیازمند تدبیری ورای افزایش قیمت‌های بی‌رویه است البته گذشته از کیفیت نان که ارتباط بسیاری با تأمین رفاه نانوایی‌ها دارد خود این قشر نیازمند حمایت و توجه هستند، به هر حال نمی‌توان انتظار داشت شرایط درآمدی یک قشر زحمتکش با تمام نوسانات اقفتصادی کشور مدتها ثابت بماند، پرواضح است که در این موقعیت همت و تدبیری شایسته از سوی مسئولین امر می‌تواند راهگشا باشد.

 

انتهای پیام/

دیدگاه شما

سایت رهبر معظم انقلاب