به گزارش پایگاه خبری تحلیلی کورنگ،لایحه بودجه ۹۷ از موضوعات مهم این روزهای کار مجلس شورای اسلامی است که به مسائل مهمی از جمله شفافیت در درآمدها و هزینه های دولت، تداوم یا اصلاح روند هدفمندی یارانه ها ومسائلی از این دست می پردازد.
دو موضوع مهم در این لایحه در همان ابتدای بررسی های مجلس مورد مخالفت نمایندگان قرار گرفت که یکی حذف یارانه ۳۵ میلیون نفر از افراد جامعه بود و دیگری افزایش قیمت حامل های انرژی.
در روزهای اخیر شاهد آن بودیم که موضوع حذف افراد از دریافت یارانه با تقلیل در تعداد و تصویب حذف ۲۵ میلیون نفر به تأئید مجلس نشینان رسید و در عین حال از دیگر سو، افزایش قیمت انشعابات آب و برق و گاز در این لایحه مقرر شد.
طبیعتا تصویب و اجرای هریک از موارد مذکور امواجی از واکنش های مختلف را در جامعه ایجاد خواهد کرد که البته شاید تشریح ریشه های این رویکرد، مردم را در پذیرش آثار احتمالی مثبت یا دفع امواج احتمالی منفی هدایت کند.
به همین علت در همین رابطه با یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون تلفیق بودجه ۹۷ ترتیب دادیم که شرح آن در ادامه خواهد آمد:
منصور مرادی در گفت و گو با خبرنگار نافع با اشاره به مصوبه مجلس شورای اسلامی در خصوص حذف ۲۵ میلیون نفر از دریافت یارانه اظهار کرد: حذف یارانه ها موضوعی بود که از ابتدا در لایحه تقدیمی دولت به مجلس با ظرفیت حذف ۳۵ میلیون نفر منظور شده بود.
وی تصریح کرد: این ماده از لایحه ابتدا در مجلس رد شد اما پس از بررسی مجدد در کمیسیون تلفیق مقرر شد طی ۳ ماه ابتدایی سال ۹۷ به صورت تدریجی و گام به گام یارانه افراد پردرآمد تا سقف ۲۵ میلیون نفر قطع شود.
عضو کمیسیون تلفیق بودجه با بیان اینکه افراد تحت پوشش نهادهای خدماتی از قبیل کمیته امداد امام خمینی(ره)، بهزیستی و ... از دریافت یارانه محروم نخواهند شد عنوان کرد: همچنین افرادی که زیر دو میلیون تومان درآمد دارند و ساکنان روستاها همچنان در صف دریافت یارانه قرار خواهند داشت.
وی افزود: باتوجه به اینکه مجلس نمی خواهد فشاری بر مردم کم درآمد وارد آید چنانچه افرادی که از دریافت یارانه محرم می شوند واقعا نیازمند باشند می توانند مجددا به سایت ثبتنام مراجعه کرده و امکان بازگشت یارانه را ایجاد کنند.
*قیمت حامل های انرژی بالا رفت اما مبلغ یارانه ثابت ماند
مرادی تبیین کرد: هدف از هدفمند کردن یارانه ها و اعطای آن به مردم افزایش قیمت حامل های انرژی و به مراتب، افزودن مبلغ یارانه بود اما همانطور که شاهد هستیم در عین اینکه طی سالهای اخیر قیمت حامل های انرژی طی سالیان اخیر افزوده شد هیچ مبلغی به یارانه ها اضافه نشده است.
وی با بیان اینکه قطع یارانه ۲۵ میلیون نفر در بودجه سال آینده احتمال افزایش نارضایتی های مردم را در پی دارد گفت: مردم از این موضوع که هم یارانه شان قطع شود و هم نرخ انشعابات آب و برق و گاز افزایش یابد نگران هستند.
نماینده مردم مریوان در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: حدود ۱۲ هزار انشعاب موقت در کشور وجود دارد که باید دائمی شده و در مبلغ به روز شوند چراکه در حال حاضر نرخ انشعابات موقت یک چهارم قیمت انشعابات دائمی است.
وی ضمن تأکید بر این امر که اغلب نمایندگان با افزایش قیمت انشعابات مخالف هستند گفت: امید است دولت در بهبود شرایط اقتصادی مردم این مهم را مدنظر قرار دهد.
در ادامه تلاش کردیم تا شرایط لایحه بودجه ۹۷ را از منظر یک کارشناس اقتصادی و استاد دانشگاه علامه طباطبائی به بحث بگذاریم:
*افزایش نرخ انشعابات توأم با حذف 25 میلیون نفر از اخذ یارانه چاه ویل اقتصادی در لایحه بودجه 97
دکتر محمدرضا قنبری در گفت و گو با خبرنگار نافع با اشاره به بررسی لایحه بودجه97 که این روزها مجلس شورای اسلامی در حال چکشکاری آن است اظهار کرد: لایحه بودجه 97 در شرایطی به مجلس برده شد که دولت در نظر داشت با حذف یارانه 35 میلیون نفر و افزایش قیمت حاملهای انرژی منابع مالی سال آینده را افزایش دهد.
وی با اشاره به اینکه مواد مذکور در لایحه طی بررسی اولیه مجلس شورای اسلامی رد شده بود عنوان کرد: اینکه گفته میشود مجلس طی بررسی لایحه بودجه، حذف دریافت کنندگان یارانه را با تقلیل به تعداد 25 میلیون نفر مصوب کرده و از طرفی برای افزایش نرخ آب و برق و گاز به دولت چک سفید امضا دادهاست تناقض و نوسانی آشکار در شرایط اقتصادی است.
استاد اقتصاد و کارآفرینی دانشگاه علامه طباطبائی عنوان کرد: چنانچه در سال آینده یارانه 25 میلیون نفر قطع شده و در عین حال نرخ انشعابات آب و برق و گاز افزایش یابد دولت با چالشهای جدی در بهبود شرایط اقتصادی کشور مواجه خواهد بود و طبعا نارضایتی مردم برانگیخته خواهد شد.
وی ضمن تأکید بر این امر که مجلس باید به دنبال منبع درآمد دیگری برای دولت باشد گفت: علی الظاهر مجلس مصوب کردهاست که حذف افراد یارانهبگیر در سال آینده در اقدامی گام به گام و نخست با حذف 5 میلیون نفر آغاز شده و به حذف 25 میلیون نفر برسد تا از این محل منبعی برای درآمد دولت ایجاد شود.
*"مثنوی شتر، گاو، پلنگ" حکایت لایحه بودجه ۹۷ است
قنبری متذکر شد: اعطای چک سفید به دولت از سوی مجلس شورای اسلامی در جهت افزایش نرخ انشعابات، نه تنها لطف به دولت نیست بلکه چاهی است که عقل حکم میکند دولت در آن ورود نکند چراکه وخیمترشدن شرایط اقتصادی جامعه و اعتراضات مردمی به عملکرد دولت را در پی دارد.
وی لایحه بودجه 97 را در حال حاضر "مثنوی شتر، گاو، پلنگ" عنوان کرد و افزود: متأسفانه علیرغم اینکه بهنظر میرسید لایحه بودجه 97 بودجهای برمبنای شفافیت و بر اساس عملکرد خواهد بود اما در عمل چنین نشد و تأمین منابع درآمدی دولت که مقرر بود از محل افزایش عوارض خروج از کشور و ... دنبال شود حالا به سمت گرانی آب و برق و گاز سوق داده شدهاست.
این کارشناس مسائل اقتصادی با بیان اینکه دولت و مجلس باید منابع درآمدی دیگری را با درایت و نکتهسنجی جایگزین گرانی انشعابات بکنند گفت: افزایش نرخ آب و برق و گاز تأثیر مستقیمی بر قیمت دیگر اجناس و کالاهای ضروری دارد بنابراین دولت باید در این مقطع، هوشیارانه عمل کرده و فشار مضاعفی را بر مردم تحمیل نکند.
*ورود به رونق اقتصادی با حذف یارانه!!!
به نظر می رسد دولت در افزایش منابع درآمدی خود از طریق حذف یارانه بگیران و بالابردن قیمت حامل های انرژی تلاش می کند تا رونق تولید و اشتغال را در جامعه رقم بزند که در واقع این رویکرد در قالب اقتصاد آزاد امکانپذیر است.
اما نکته مهم در این رابطه این است که اساس عمل به شرایط اقتصاد آزاد، ورود به شبکه اقتصادی جهانی است که با توجه به اینکه کشور ما در شرایط تحریم به سر می برد انتظار حصول چنین نتیجه ای دور از تصور است و به جای این رویکرد دولت می تواند با بستن روزنه های فساد در تعدیل منابع درآمدی و رونق اقتصادی گام بردارد.
نتیجه اجرای این لایحه که بیشتر بوی خامی و بی درایتی از آن به مشام می رسد چیزی جز تحمیل فشار مضاعف اقتصادی بر مردم نیست و این در حالی است که دولت در آغاز کار خود ادعا کرده بود شرایط اقتصادی را به چنان رونق و شکوفایی خواهد رساند که مردم نیازی به یارانه ۴۵ هزار تومان نداشته باشند.
پس از گذشت ۵ سال از کار دولت تدبیر و امید متأسفانه هنوز افرادی در این جامعه زندگی می کنند که همان ۴۵ هزار تومان یارانه کمک خرج زندگیشان است و اگر نباشد کمیتشان لنگ خواهد بود بنابراین بهتر آن است که در این وانفسای اقتصادی مهمترین برنامه اقتصادی دولت با رویکرد مدبرانه و معقول تری مورد بررسی و تصویب قرار گیرد.
قطعا حذف یارانه ۲۵ میلیون نفر توأم با افزایش قیمت انشعابات آب و برق و گاز بر گرانی دیگر کالاهای اساسی جامعه تأثیرگذار است و چنانچه این روند در لایحه بودجه ۹۷ تداوم یابد نمایندگان مجلس شورای اسلامی در این گرانی و نوسانات اقتصادی سال ۹۷ سهیم خواند بود.
امید که دولت و مجلس شورای اسلامی این روزها دغدغه مندانه تر شرایط اقتصادی مردم را بررسی و برای آن برنامه ریزی کنند.
انتهای پیام/
دیدگاه شما