به گزارش پایگاه خبری تحلیلی کورنگ به نقل از نافع، همدان قدیمیترین شهر ایران با قدمتی 3 هزار ساله دارای آب و هوایی چهار فصل و طبیعت زیبایی در هر فصلی گردشگران زیادی را به سوی خود دعوت کرده تا از این شهر زیبا و تاریخی دیدن کنند. اینجا پایتخت تاریخ و تمدن در خود آثار تاریخی، طبیعی، هنری و مشاهیر بسیاری را جا داده و کلکسیونی از همه آن چیزهایی است که هر مسافری با هر سلیقهای به دنبال آن است، در این گزارش به اختصار به برخی از مکانهای تفریحی و گردشگری و زیارتی همدان در آستانه سل نواشاره میکنیم:
آرامگاه بوعلی سینا
آرامگاه شیخ الرئیس بوعلی سینا یا آرامگاه بوعلی سینا بنای یادبود شیخالرئیس ابن سینا فیلسوف، دانشمند و طبیب مشهور ایرانی است که در میدان بوعلی سینا در مرکز شهر همدان واقع شده است.
بنای آرامگاه تلفیقی از دو سبک معماری ایران باستان و ایران بعد از اسلام است و در طراحی این مجموعه از عناصری از هنر معماری سنتی- ایرانی استفاده شده است.
در حال حاضر تالار جنوبی آرامگاه به عنوان موزه محل نگهداری سکه، سفال، برنز و سایر اشیای کشف شده مربوط به هزارههای قبل از میلاد و دوران اسلامی اختصاص یافته و در تالار شمالی کتابخانهای مشتمل بر 8 هزار جلد کتاب خطی و چاپی نفیس ایرانی و خارجی و غرفههایی مربوط به آثار بوعلی سینا و شعرا و نویسندگان همدانی نگهداری میشود.
آرامگاه باباطاهر
آرامگاه باباطاهر عریان مربوط به دوره معاصر بوده که در میدان باباطاهر واقع شده است، باباطاهر که حدوداً در اواخر قرن چهارم و اوایل قرن پنجم میزیسته، از شعرا و عرفای بزرگ روزگار خویش است. او یکی از مشهورترین دوبیتیسرایان ایرانی است که گذشت زمان نتوانسته دوبیتیهای شورانگیزش را که با لهجه زبان لکی سروده شده از یادها بزداید.از باباطاهر علاوه بر دوبیتیها آثار ادبی دیگری نیز به جا مانده که از آن جمله میتوان به دو قطعه، چند غزل، مجموعه کلمات قصار عربی و کتابی به نام سرانجام اشاره کرد.
گنجنامه
دهکده تفریحی، توریستی گنجنامه همدان در پنج کیلومتری شهر همدان و در مجاورت کتیبههای کهن و آبشار مصفای گنجنامه واقع شده است.
آب و هوای مطبوع و دلانگیز این مکان دیدنی و چشمانداز زیبای دشت میشان چنان جذابیتی به این منطقه بخشیده که همه ساله گردشگران بسیاری از داخل و خارج از کشور را نیز به خود جذب میکند.
دهکده تفریحی توریستی گنجنامه با فراهم کردن امکانات تفریحی مورد نیاز یک گردشگر، اعم از سوئیتهای اقامتی، پارکینگ، فروشگاه، کافیشاپ و رستورانهای متنوع، شهربازی سرپوشیده و تلهکابین، سکوی پرش بانجی جامپینگ، کابل پرواز تیرول، دیواره سنگنوردی، پیست تریال، سورتمه سواری، خط تلهکابین رفت و برگشت و غار آکواریوم موجب حضور پررنگ گردشگران شده است.
غار علیصدر
غار شگفتانگیز علیصدر در روستای علیصدر از توابع شهرستان کبودرآهنگ یکی از عجایب طبیعی جهان و نمونه نادری از غارهای آبی قابل قایقرانی است. بر اساس تحقیقات و مستندات موجود بخشهای ورودی غار در دوره صفویان مورد استفاده مردمان آن زمان قرار میگرفته به طوری که از مدخل ورودی به عنوان پناهگاه و از آب آن به صورت آب انبار برای مصرف کشاورزی استفاده میکردند.
غار علیصدر یکی از دیدنیهای جهانگردی استان همدان است که زمین شناسان قدمت سنگهای این غار را به دوره ژوراسیک نسبت میدهند.غار علیصدر یکی از زیباترین جلوههای طبیعی ایران و جهان و پدیدهای منحصر به فرد در نوع خود است که فقط در معدودی از غارهای جهان، مثل غار مولیس در فرانسه و غارهای شوالیه و بوکان در استرالیا، چنین زیبائیهای خیرهکنندهای وجود دارد. این غار شگفت انگیز به دلیل فقدان نور طبیعی، فاقد حیات جانوری است و عمق آن در مناطق مختلف از 0.5 متر تا 14 متر متغیر است و همچنین ارتفاع غار علیصدر در برخی از تالارها به بیش از 16 متر نیز میرسد.
بازار همدان
بازار همدان از راسته بازارها و کاروانسراها یا سراهای مختلف ساخته شده که نام آنها در آثار گوناگون گردشگران داخلی و خارجی آمده است. هر یک از کاروانسراهای بازار همدان که اغلب ساخت آنها به دوره قاجار به استثنای چند مورد باز میگردد به عرضه کالایی خاص اختصاص داشته است. اکثر این کاروانسراها دارای حیاط مرکزی هستند. حجرهها در دو آشکوبه و در پیرامون حیاط شکل گرفته و اغلب حجرههای طبقه بالا به محل استراحت و خواب کاروانیان و طبقه پایین به فروش کالا اختصاص داشتند. در خیابان اکباتان میتوان به اغلب این کاروانسراها و سراها دسترسی داشت و سمت راست خیابان اکباتان که امروز به پیادهراه تبدیل شده است از سمت پیادهراه میدان امام(ره)، میتوان به «تیمچه کاشیها» رسید.
دستکند ارزانفود
محوطه تاریخی و زیرزمینی ارزانفود یکی از معماریهای دستکند استان همدان است که در سال 89 به صورت اتفاقی در اثر فعالیتهای عمرانی معدنکاران منطقه شناسایی شد. دستکند ارزانفود سه تا پنج متر پایینتر از سطح زمین و سنگهای بزرگ، اتاقهای متعدد و راهروهای تو در تویی دارد که باستانشناسان استان همدان توانستهاند با همکاری یکدیگر تاکنون در سه فصل کار پژوهشی، بیش از 70 اتاق آن را در پنج کارگاه پیدا کنند.در این محوطه تاریخی راهروها به اتاقکها راه دارد و برخی از سالنها به حدی بزرگ و باشکوه است که هر بازدیدکنندهای را به وجد میآورد. این دستکند هنوز مورد بازدید همگان نیست اما با مرمت و احیای آن و ایجاد نور و روشنایی میتوان از آن بازدید کرد.دستکند ارزانفود مرمت و نورپردازی شده اما با توجه به اینکه هنوز زیرسازی مسیر دستکند از روستا تا این اثر تاریخی انجام نشده، قابلیت بازدید ندارد.
تپه باستانی هگمتانه
تپه هگمتانه تپهای باستانی با قدمتی 3 هزار ساله که نشان از شهری با تاریخ کهن در دیار الوند دارد.
مساحت این تپه حدود 30 هکتار است که در قسمت شمالی و در بافت قدیمی شهر همدان واقع شده که هنوز بخشی از تملک آن باقی مانده که در صورت تملک کاوش بر روی آن انجام خواهد شد. نام هگمتانه به معنی محل تجمع بوده و در منابع باستانی به صورت هگمتانه، اکباتان، آمدانه و همدان ثبت شده که این سایت باستانی در سال 1310 به شماره 28 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
این محوطه باستانی با توجه به اشارههای تاریخی و برداشتهای اولیه باستانشناسان و پژوهشگران به عنوان هگمتانه باستانی و دربرگیرنده آثار دوران تاریخی خصوصاً دوره ماد، هخامنشی و اشکانی معرفی شده است.موزه هگمتانه در دهه 1320 برای مدرسه ساخته شد، این موزه با یک طبقه ساختمان قدیمی به مساحت 600 متر مربع شامل سالن اصلی، سرسرا و دو راهرو با عرضه و نمایش اشیاء مختلف فرهنگی و تاریخی مربوط به ادوار پیش از تاریخ و اسلامی در مرکز محوطه باستانی آماده بازدید گردشگران است. مجموعه هگمتانه شامل دو کلیسای بسیار زیبا و شکیل، مدرسه ارامنه، خانه کشیش، حمام ارامنه و گورستان متعلق به مسیحیان ارمنی همدان است که از سال 1605 میلادی به این شهر مهاجرت و به ساخت بناهای فرهنگی اقدام کردند.
تپه نوشیجان در ملایر
ارگ نوشیجان از آثار منسوب به اوایل دوره مادها است و در 10 کیلومتری شمال ملایر قرار دارد. بررسیهای باستانشناسی، زندگی در سه دوره مادی، هخامنشی و اشکانی را در این منطقه تأکید میکند. آثار معماری مادی در این منطقه عبارتند از بنای موسوم به اولین آتشکده، تالار ستوندار آپادانا، معبد مرکزی، اتاقها و انبارها، تونل و حصار.
همچنین وجود تکههای متفاوت نقره نشان از ظهور کاربرد سکه دارد. گنجینه سیمین نوشیجان شامل 200 قطعه نقرهای بود که اشیایی مانند مهره حلقه و گوشواره با آنها ساخته بودند. مهرههای نقرهای شبیه اشیای مکشوفه در «زیویه »و«مارلیک» هستند و یک سری مهرههای خاص مارپیچی نوشیجان نیز شبیه اشیای هزاره دوم و سوم تپه حصار است.
در برخی اتاقهای انبار سقف را با خشت به صورت هلالی و ضربی ساختهاند. چنین سقفهایی در این دوره تاریخی بسیار جالب است.
گنبد علویان
این اثر یکی از شاهکارهای معماری و گچبری بعد از اسلام بوده و این گنبد یکی از یادگارهای متعلق به اواخر دوره سلجوقیان در قرن ششم هجری است که توسط خاندان علویان ابتدا به عنوان مسجد، احداث و در دورههای بعد، با ایجاد سردابی در زیرزمین به مقبره آن خاندان تبدیل شده است.
علاقهی شدید مردم به سادات و دوستداران حضرت علی (ع) و مدفون بودن دو تن از خاندان علویان در این بنا، موجب شده که آن را به این نام بخوانند.
همدان استانی است که 10 شهرستان را با قومیتها و زبانها و لهجههای مختلف از لر، ترک، کرد و لک و فارس در خود جا داده است. هر یک از این شهرستانها خود دارای ویژگی های منحصر به فردی برای سفر هستند از لالجین شهر کوچک اما جهانی سفال و سرامیک گرفته تا نهاوند با آن سرابهای خروشانش، از اسدآباد با آن طبیعت بکرش گرفته تا تویسرکان که آرام در دامن الوند جا خوش کرده، از ملایر که پایتخت مبل و منبت ایران است و مرکز انگور و شیره تا فامنین با آن قلعههای تاریخیاش، از رزن که زادگاه دکتر مفتح است تا کبودراهنگ با آن غار بینظیرش "غارعلیصدرش".
اینجا همدان، سرزمین بزرگان علم و دانش و عرفان و فلسفه و ادب است و وقتی مشاهیر همدان را فهرستوار کنار هم مینویسی باید سفری معنوی، فلسفی، ادبی و تاریخی را شروع کنی.
اینجا همدان دیار حیقوق نبی پیامبر خدا و میررضیالدین آرتیمانی، شاعر عصر صفوی است که در بهشت غرب کشور یعنی تویسرکان آرمیدهاند، اینجا مهد عینالقضات همدانی، بنده ناب خدا، خواجه رشید فضلالله، وزیر و عالم و دانشمند، سرزمین سید جمالالدین اسدآبادی، مرد آزاد و پایدار در راه حق، دیار آقای آخوند آن عارف و سالک و محبوب مردم همدان، شهر شهید دکتر مفتح مرد حوزه تا دانشگاه و مخترع قلب مصنوعی پروفسور توفیق موسیوند است البته دنیای مشاهیر همدان بزرگتر از این حرفاست.
همدان با 8 هزار شهیدش دارالجهاد و دارالمومنینی است که فرزندانش را خوب تربیت کرد و با آنها یاد داد که باید آزاده باشند و برای دفاع از وطن از قطره قطره خونشان بگذرند. اینجا شهری است که هنوزم که هنوز است بوی ایثار و شهادت و جهاد میدهد، اینجا سرزمین سردارانی چون شهید علی چیتسازیان، شهید ترک، شهید شهبازی، شهید مجیدی، خوشلفظ، مظاهری، حاجیبابایی و ... و در آخر سردار شهید حاج حسین همدانی است که آوازه نام و کارش به دمشق هم رسیده است.
شهر همدان به عنوان یکی از قدیمیترین سرزمینهای ایران با ساختار شهری معین علاوه بر اینکه نشان از تاریخی کهن دارد، بناها و اماکن دیدنی بسیاری را در تمامی دورههای تاریخی در دل خود دارد، حال با این تفاسیر اگر خواستید شهری زیبا و دیدنی را برای سفر انتخاب کنید حتما همدان را در الویت بگذارید که اگر یکبار به این شهر بیایید مسافر همیشگی آن خواهید شد.
انتهای پیام/رستمی
دیدگاه شما