تاریخ : 18. دى 1392 - 4:48   |   کد مطلب: 10231
در جلسه اخير شوراي فرهنگ عمومي استان آمارهايي از طرف خسرو بيات مديركل فرهنگ و ارشاد اسلامي و دبير اين شورا ارائه شده است كه جاي تأمل و موشكافي كارشناسانه داشته و نيازمند ارائه راهكارهاي عملي براي رفع مشكلات موجود بوده و لزوم ارتقاي شاخص‌هاي فرهنگ عمومي را گوشزد مي‌كند.

ميزان مطالعه غير درسي در استان پايين‌ترين رتبه را به خود اختصاص داده است به طوري كه فقط 35 درصد افراد مطالعه غير درسي داشته‌اند. اين شاخص نشان مي‌دهد كه شوق مطالعه در ميان افراد پايين است و نهادهاي مسئول بايد برنامه‌ريزي مجددي در اين زمينه داشته باشند و طرحي نو در زمينه افزايش مطالعه غير درسي در استان بيندازند. و اين رتبه زيبنده پايتخت تاريخ و تمدن ايران‌زمين نيست.

در شاخص‌هاي مطالعه نشريات هفته‌نامه، ماهنامه و فصلنامه نيز استان رتبه سی‌ام را به خود اختصا‌ص داده و فقط 11 دقيقه در روز نشريه مطالعه مي‌كنند. آيا اين موضوع به كمبود نشريات غير روزانه در استان برمي‌گردد، يا فرهنگ مطالعه نشريات. در هر 2 صورت مسئولان فرهنگ بويژه اداره فرهنگ و ارشاد و ساير اعضاي شوراي فرهنگ عمومي بايد تلاش‌هاي مضاعفي انجام داده و راهكارهاي علمي و جديدي براي تشويق افراد به مطالعه نشريات غير روزانه انجام دهند. كما اينكه در شاخص مطالعه بصري نيز رتبه استان در 2 سال اخير تنزل پيدا كرده و از رتبه 16 به 27 رسيده است.

در خصوص برخي شاخص‌ها نيز كه جنبه اقتصادي داشته و به عنوان آسيب‌هاي اجتماعي مطرح هستند رتبه استان وضعيت خوبي را نشان نمي‌دهد. به طور مثال در خصوص استفاده از سيگار رتبه استان از 13 به 4 رسيده كه نشان‌دهنده افزايش مصرف سيگار در بين اهالي استان است. اين در حاليست كه سن استفاده از اين ماده دخاني به عنوان دروازه ورود به مواد مخدر شناخته مي‌شود و بيش از 90 درصد معتادان به مواد مخدر ابتدا از سيگار شروع كرده‌اند. بايد براي جلوگيري از اين آسيب و مصون‌سازي جامعه بويژه نوجوانان و جوانان در مقابل مواد دخاني بويژه استفاده از قليان چاره‌جويي اساسي صورت گيرد.

در مورد فرار از خانه نيز آمار استان نگران‌كننده است. از رتبه 29 به رتبه 3 تنزل كرده كه نشان‌دهنده افزايش اين آسيب اجتماعي در استان است.

در كنار آسيب‌هاي بي‌نظير طلاق و متاركه بستگان درجه يك بسيار قابل تأمل است و متوليان امر و مسئولان فرهنگي بايد راه چاره‌اي پيدا نموده و نسبت به جلوگيري از افزايش اين آسيب‌ها راهكارهاي عملي بينديشند.

نكته پاياني اينكه نبايد به سادگي از كنار اين آمار گذشت و با بي‌تفاوتي با آنها برخورد كرد، بلكه بايد كارشناسان حوزه‌هاي مختلف به بررسي و تحليل اين آمارها پرداخته و راهكارهاي علمي و عملي خود را به شوراي فرهنگ عمومي ارائه دهد و شايسته است كه شوراي فرهنگ عمومي از نظرات كارشناسان در اين زمينه بهره لازم را ببرد؛ در غير اين صورت ممكن است در سال‌هاي آتي باز هم شاهد افت برخي شاخص‌هاي فرهنگي در استان باشيم كه چنين مباد.

منبع: همدان پیام

دیدگاه شما

سایت رهبر معظم انقلاب
مرکزآموزش علمی کاربردی الوان ثابت