موضوع اشتغال در استان همدان در زمان پيريايى، استاندار اسبق همدان داغ تر از هر دوره اى بود. در آن زمان علي رغم اينكه پيريايي ادعا داشت بيكارى در استان كاهش يافته است، اما چند ماه پس از آن آمار منتشر شده از سوي منابع رسمي مورد بحث و چالش در مجامع و محافل مديران و كارشناسان شد.
در مهرماه 91 طبق آخرين آمار منتشر شده، استان همدان در ايجاد ظرفيت اشتغالزايي در ميان ساير استان ها نه تنها پيشرفتي نداشت بلكه با 2 درصد ركود هم مواجه بوده است كه انتشار اين آمار گفته هاي پيريايى را در ارتقاي رتبه اشتغالزايي و كاهش بيكاري در استان مورد ترديد قرار داد.
اما آنچه از قبل نيز بر آن تأكيد شده و همواره مورد بحث كارگروه هاى اشتغال استان بوده، آمارهايي بود كه در اين جلسات توسط مديران داده شده است.
از زمان پيريايى به بعد اوضاع اشتغال استان بيشتر از هميشه بهم ريخت و آمارها ديگر با هم همخوانى نداشت. دبيرخانه كارگروه يك آمار مى داد، مديركل يك آمار و تامين اجتماعى يك آمار ديگر. اين تناقض گويى ها البته از سالها پيش از مديريت پيريايى بود، اما در زمان او به اوج رسيد تا اينكه قرار شد در اشتغال استان راستى آزمايى شود كه نشد.
آزاد، استاندار سابق هم در آخرين روزهاى مديريتش براى اشتغال ابراز نگرانى كرد. او مى گفت: نگران هستم چراكه اكثر اشتغال ايجاد شده، در بخش خوداشتغالي و خانگى است و به شغل هاى اصلى پرداخته نشده است كه بايد دستگاه هاى اجرايى حركت جدى در ايجاد اشتغال داشته باشند.
حال نيكبخت هم كه 4 سال پيش مرد اشتغال استان نام گرفته بود، امروز در كسوت مديريت ارشد باز هم براى اشتغال اظهار تأسف مى كند و در نخستين كارگروه اشتغالى كه در دولت يازدهم در استان مديريت كرد به اعتراض رسانه ها و مردم نسبت به آمارهاى ضد و نقيض حق داد.
كارگروه اشتغال و سرمايه گذارى پنجشنبه هفته گذشته هم در حالى برگزار شد كه آمار اشتغال و بيكارى استان باز هم به چالش كشيده شد. آمارى كه استاندار همدان آن را سرشار از تناقض دانست و قبول نكرد. نيكبخت به مديران تأكيد كرد كه آمارها بايد دقيق تر و به روزتر باشد؛ چراكه استان همواره از آمارهاى بى ريشه آسيب ديده است.
بيكارى از ديدگاه استاندار همدان اساسى ترين مشكل استان و كشور محسوب مى شود و نقش بانك ها در اين زمينه بيش از گذشته است؛ چراكه تنها ارائه آمار بر روى كاغذ نمىتواند مشكل اشتغال را برطرف كند، بلكه بايد افرادى را جزو شاغلان واقعى به شمار آورد كه داراى بيمه تأمين اجتماعى هستند.
به گفته اقلامى مديركل كار، تعاون و رفاه اجتماعى همدان تعهد شغلى استان همدان در سال جارى 31 هزار و 488 شغل بوده است كه تاكنون بيش از 25 هزار شغل در استان ايجاد شده است كه استاندار نسبت به اين آمار اعتراض كرد.
نيكبخت مى گويد: آمار مربوطه بايد بر اساس بيمه تأمين اجتماعى باشد در غير اين صورت بر روى برگه همواره گفته مى شود بيكارى نداريم، اما واقعيت چيز ديگرى را نشان مى دهد.
پورمختار نماينده مردم بهار و كبودراهنگ نيز به عنوان ميهمان ويژه اين كارگروه مانند نيكبخت از دغدغه اش در خصوص اشتغال سخن گفت و اينكه آمار واقعى در اين مورد ارائه نمى شود.
نيكبخت در اين جلسه بر خلاف جلسات قبل از عملكرد بانك ها در بحث معوقات بانكى هم تقدير كرد و از تصويب 33 ميليون يورو از طريق صندوق توسعه ملي براي پروژه فولاد ويان، حل مشكلات 3 پتروشيمى هگمتانه، ابن سينا و ملاير به عنوان اخبار خوش براى استان نام برد.
استاندار گريزى هم به جابه جايى مديران زد و با رد هرگونه افراط و تفريط جابه جايى مديران گفت: هيچ انتصابى جز در راستاى توانايى و شرايطى كه به اقتصاد كمك كند، صورت نمى گيرد.
تأكيد وى بر استفاده از محصولات استان در جلسات، گلايه از فرمانداران در خصوص معرفى نكردن سرمايه گذار، تأكيد بر خارج شدن معوقات از بانك ها و حل شدن موضوع انتقال استاديوم علمى همدان به تهران در ديدار با وزيرعلوم از ديگر محورهاى سخنان نيكبخت در اين كارگروه بود.
25 هزار شغل در همدان ايجاد شد
مديركل كار، تعاون و رفاه اجتماعى همدان در اين كارگروه تعهد شغلى استان همدان در سال جارى را 31 هزار و 438 شغل عنوان كرد كه تاكنون بيش از 25 هزار شغل در استان ايجاد شده است.
مسعود اقلامى در توضيح بيشتر اين آمار گفت: 19 هزار و 349 مورد از اين مشاغل در بخش مشاغل خانگى و خود اشتغالى است كه اين رقم 75 درصد كل اشتغال ايجاد شده در استان را شامل م ىشود. و مابقى مشاغل ايجاد شده در بخش كارفرمايان است و 36 درصد افراد شاغل شده خان مها و 64 درصد آقايان م ىباشند. همچنين 27 درصد از اين مشاغل در بخش صنعت، 46 درصد در بخش خدمات و 27 درصد نيز در بخش كشاورزى است.
اقلامى در مورد معوقات بان كها كه قرار بود بررسى شود هم گفت: در اين زمينه بان كها 117 طرح را اعلام كردند كه معوقات آنها بيش از 5 ميليارد ريال بوده است. در همين زمينه جلساتى در شهرستا نها برگزار شد. البته 86 مورد از اين طر حها مربوط به شهرستا نها به جز همدان بوده است.
در اين زمينه بان كهاى عامل همكارى لازم را داشتند و قرار بر اين شده است كه تا 15 بهمن ماه وضعيت معوقات بان كها مشخص شود. وى سهميه بنگا ههاى استان همدان را 14 هزار و 440 ميليارد ريال بيان كرد كه 13 هزار و 400 ميليارد ريال آن با عقد قرارداد از ابتداى سال پرداخت شده است.
همچنين ي كهزار و 440 ميليارد ريال آن باقى مانده است كه از اين ميزان 510 ميليارد ريال آن تعيين تكليف شده كه 930 ميليارد ريال آن باقى مانده كه اميدواريم تا پايان سال تعين تكليف شوند.
به گفته اقلامى، مشاغل خانگى و خود اشتغالى در قانون مشاغل خانگى بايد داراى بازار فروش باشند كه از جمله مشكلات در بخش مشاغل خانگى كمبود بازار فروش در همدان است.
وى اضافه كرد: با پيگير ىهاى انجام شده از 8 تا 14 بهم نماه نمايشگاه دستاوردهاى مشاغل خانگى و صنايع دستى در قالب 200 غرفه در محل نمايشگاه همدان برگزار خواهد شد.
در بخش تسهيلات مشاغل خانگى نيز عملكرد برخى از بان كهاى عامل مطلوب نبوده و برخى نيز تعهدات خود را كامل كرد هاند.
اقلامى سهميه استان همدان در بخش مشاغل 41 ميليارد تومان / خانگى و خود اشتغالى را 8 عنوان كرد و افزود: 150 ميليارد تومان آن تاكنون عقد قرارداد شده است كه شامل 62 درصد از سهميه ابلاغى مشاغل خانگى است. در بخش خود اشتغالى نيز كل تعهدات استان 331 ميليارد ريال بوده كه تا كنون 197 ميليارد ريال آن شامل 67 درصد از تعهدات عملى شده است.
در اين ميان استاندار همدان از مديركل تأمين اجتماعى خواست كه تعداد بيم هشدگان جديد استان را اعلام كند كه محمد عسگرى در پاسخ اظهار داشت: از آذرماه پارسال تا به امسال بيمه شده اجبارى جديد نداشتيم. حتى 5 هزار نفر هم منفى شده است كه اين رقم منفى براى استاندار قابل قبول نبود و از وى خواست كه در جلسه بعدى آمار دقي قترى از افرادى كه بيكار شد هاند به كارگروه ارائه دهد.
البته به گفته مديركل تأمين اجتماعى استان تعداد كارگران ساختمانى بيمه شده رشد زيادى داشته است و تعداد بيمه شدگان كميته امداد و بهزيستى نيز افزايش داشته است.
عسگرى با بيان اينكه در ساير بيم هها نيز 25 هزار نفر افزايش داشته است، اظهار داشت: در حال حاضر 2 هزار و 584 نفر در استان همدان از بيمه بيكارى تأمين اجتماعى استفاده مى كنند.
آمارهاى بيكارى واقعى نيست
نماينده مردم بهار و كبودراهنگ در مجلس شوراى اسلامى همدان هم با بيان اينكه آمارهاى ارائه شده در خصوص اشتغال ايجاد شده بايد با شرايط جارى جامعه منطبق باشد. گفت: آمارهاي مختلفي از بيكاري در كشور و استان همدان ارائه م يشود كه نشانگر آن است كه آمار واقعي بيكاري وجود ندارد و همين موضوع تصمي مگيري در اين رابطه را مشكل م ىكند.
به گفته محمدعلى پورمختار ه ماكنون بيش از 2/5 ميليون شغل در كشور وجود دارد كه كسى متقاضى فعاليت در اين مشاغل نيست. اين موضوع يك واقعيت تلخ است كه فاصله زياد امور مورد نياز جامعه با نگاه بيكاران را نشان م ىدهد كه بايد براى از بين بردن اين فاصل هها تلاش بيشترى داشته باشيم.
رئيس كميسيون اصل 90 قانون اساسي مجلس با بيان اينكه براى سرمايه در گردش واح دهاى توليدى بايد اشتغال را شرط اول قرار داد، افزود: شهر كهاى صنعتى ويان و بهاران توانايى ايجاد شغل براى 3 هزار نفر را دارند كه با توجه به اين توانايى بايد نسبت به سرمايه در گردش اين شهر كها اقدامات لازم انجام شود.
بيش از 55 درصد از پول استان در بانكهاى خصوصى قرار دارد
رضانيا رئيس شوراى بان كهاى استان نيز در اين كارگروه به ارائه گزارشى از وضعيت بان كها پرداخت و گفت: در شهر همدان 29 بانك دولتى خصوصى وجود دارد و بيش از 55 درصد از پول استان در بانك هاى خصوصى قرار دارد كه دليل آن سود بالا و تبليغات گسترده اين بانك ها است كه استاندار همدان در اين زمينه تأكيد كرد براى رقابت با بان كهاى خصوصى تلاش بيشترى شود.
بانكها براى رفع مشكل بيكارى همدان تلاش كنند
استاندار همدان با تأكيد بر همكارى بان كها براى حل مشكل بيكارى در استان به اين نكته هم اشاره كرد كه از بان كها نم ىتوان توقع داشت كه طر حهاى بدون توجيه را بپذيرند، زيرا در اين صورت پرداخت اقساط تسهيلات بانكى با مشكل مواجه م ىشود.
نيكبخت اضافه كرد: در حال حاضر از مجموع ي كهزار و 500 واحد صنعتى استان، 600 واحد تعطيل است كه دليل اصلى آن ارائه نكردن تسهيلات سرمايه در گردش توسط بان كها است كه دستورالعم لهاى لازم براى رفع اين مشكل نيز ارائه شده است. در اين دستورالعم لها قيد شده است كه فرد متقاضى 5 درصد معوقات را به بان كها پرداخت كنند تا اين افراد از معوقات بان كها خارج شوند و بتوانند در چرخه سرمايه در گردش قرار گيرند.
گلايه از فرمانداران
استاندار با گلايه از فرمانداران براى معرفى سرماي هگذار گفت: در اين زمينه تنها فرماندار همدان 8 سرماي هگذار را معرفى كرد. البته در اين مورد منظور من تلاش و پيگيرى افراد است و ربطى هم به رفتن يا ماندن آنها ندارد.
وى در ادامه گلايه خود از فرمانداران گفت: دوست نداشتم بهانه بياوريد چون گوش من توجهى به بهان ههاى غير منطقى نم ىكند؛ چراكه همه بايد به دنبال حل مشكل اقتصادى و توليدى استان باشم و كارى براى من مهمتر از بهبود وضعيت توليد و اقتصاد براى مردم نيست.
در جابه جايى مديران افراط و تفريط صورت نمى گيرد
نيكبخت در ادامه خطاب به كسانى كه پيگير جابه جايى مديران هستند هم گفت: از اين كار دست برداريد من آمادگى دارم با همه كسانى كه مشغول به كار هستند يا قرار است مشغول به كار شوند كار كنم.
وى با رد هرگونه افراط و تفريط در جابه جايى مديران گفت: هيچ انتصابى جز در راستاى توانايى و شرايطى كه به اقتصاد كمك كند صورت نم ىگيرد. همچنين جابه جاي ىها دليل بر ناتوانايى افراد نيست. برخى افراد هستند اگر فعاليتشان ادامه پيدا م ىكرد خودشان آسيب مى ديدند.
استاندار با بيان اينكه در تمام تصميمات خداوند را ناظر م ىبينم و هيچگونه حب و بغضى در اين زمينه موجود ندارد، تصريح كرد: حاشي هها تأثيرى بر روحيات من نخواهد داشت و باعث نم ىشود از مسير حق پا را فراتر بگذارم. با توجه به تغيير دولت و گفتمان جديد اين دولت قو لهاى جديدى به مردم داده شده و بر اساس آن يك سرى تغييرات صورت م ىگيرد.
نيكبخت با بيان اينكه حق مردم و احترام به مردم بايد محفوظ باشد، ادامه داد: از هر كسى كه م ىتواند به پيشرفت استان همدان كمك كند حمايت م ىكنيم.
تصويب 33 ميليون يورو براي پروژه فولاد ويان
استاندار در ادامه خبر از تصويب 33 ميليون يورو از طريق صندوق توسعه ملى براى پروژه ويان در استان همدان داد و از آن به عنوان يك حركت خوب ياد كرد. نيكبخت گفت: صندوق توسعه ملى قول داده است كه هر طرح مناسبى از استان همدان معرفى شود آن را تأييد كند. وى با بيان اينكه شرايط اقتصادى و بين المللى و شرايطى كه دولت تدبير و اميد در دنيا ايفا م ىكند، موجب شده دولت در مذاكرات بي نالمللى توفيقاتى به دست آورد، ادامه داد: اميدواريم كه تأثيرات آن به استان همدان هم برسد.
ابقا دائمى نيست
نيكبخت با بيان اينكه برخى از وزارتخانه ها بحث ابقا را مطرح كردند گفت: در استان هم يك مورد را داشتيم، بنابراين در تماسى با وزارت مربوطه قرار بر اين شده كه تا پايان سال به همين شيوه بماند. سپس در صورت هماهنگى با وزارتخانه و استاندار تصميم گرفته شود. البته ابقا دائمى نيست؛ اما اميدواريم عملكرد بگون هاى باشد كه دائمى شود.
همدان پیام
دیدگاه شما