مردم استان همدان با آغاز ماه اسفند به خانهتکانی میپردازند و به استقبال عید و سال جدید میروند.
نکوداشت نوروز، رسمی همه ساله است که هر سال با وجودی که با آیینهایی خاص از جمله خانهتکانی و زدودن هرگونه غبار کهنگی تکرار میشود، تنها تکرار شدهایست که ملالآور نیست.
در این میان و در گیرودار اجرای پروژه خانهتکانی صحت و سلامت برخی شهروندان به دلیل رعایت نكردن اصول و نکات ایمنی در انجام امور خانهتکانی و نظافت منزل به خطر میافتد و سال نو با خاطرهای تلخ و سلامتی از دست رفته، آغاز میشود.
با فرارسیدن ماه پایانی سال و نزدیک شدن به آغاز سال نو خانهتکانی و نظافت کامل منزل به یکی از دل مشغولیها و نگرانیهای مهم زنان شاغل و خانهدار بدل میشود. به طوری که تا لحظه تحویل سال شاهد تحرک همهجانبه زنان و البته همسرانشان برای تمیزی منزل هستیم.
در جریان عملیات خانهتکانی به دلیل تأکید زنان بر تمیزی کامل خانه بعضاً شاهد بروز برخی دردها و مشکلات مفصلی به دلیل بلند کردن اجسام سنگین، استفاده از روشهای نادرست در شستشو و... هستیم.
علاوه بر این بعضاً اخبار تلخی از جمله پرت شدن از روی نردبان، برقگرفتگی و وقوع سایر حوادث برای زنان خانهدار و حتی مردان شنیده میشود.
به هر حال خانهتکانی که به عنوان امری مهم برای زنان تبدیل شده نیز راه و روش و اصولی دارد که با رعایت آن، میتوان علاوه بر داشتن خانهای تمیز تهدیدات سلامتی را در آستانه سال نو حذف کرد.
کارشناسان معتقدند كه رعایت "شش قانون طلایی" در امر خانهتکانی میتواند علاوه بر انجام سریع امور، سلامت خانم خانه را هم تأمین کند.
این قوانین شامل شروع خانهتکانی 2 ماه قبل از نوروز و پایان سال، انجام امور با فراغ بال و خیال آسوده بدون عجله، تهیه فهرستی از کارها، تنوع دادن به کار به این معنی که مداوم تمیزی یک محل را انجام ندهید، انجام کارهای اصلی و باقی گذاشتن خردهکاریها برای موقعی دیگر در صورت کم آوردن وقت و در نهایت مهمترین قانون طلایی این است که کارها را به تنهایی انجام ندهید و از دیگران هم برای این کار همکاری بخواهید. در کنار رعایت این قوانین، متخصصان و پزشکان نیز توصیههایی برای حفظ سلامت و جلوگیری از ابتلا به درد مفصل و شکستگی دارند.
یک متخصص اورتوپدی و جراح مفاصل با اشاره به ضرورت رعایت برخی نکات ایمنی اصلی در انجام امور خانهتکانی گفت: زنان در ایام خانهتکانی باید مطابق با فیزیک بدنی و نیروی خود با رعایت نکات ایمنی استخوانها فعالیت کنند.
محمود معتمدی در گفتگو با ایرنا، آسیب استخوانها بخصوص مهرهها را یکی از صدمات شایع خانهتکانیهای شب عید در زنان دانست و گفت: اندامها و ستون فقرات زنان آسیبپذیرتر میباشد و در صورت رعایت نكردن نکات ایمنی ممکن است، دچار صدمات و آزردگیهای متفاوت شوند.
وی افزود: ناحیه گردن در این مواقع بیشتر آسیبپذیر است و علت شایع مراجعه به پزشک نیز میباشد، بیشتر زنان در این مواقع در آویزان کردن و نصب پردهها نقش زیادی دارند. بالا گرفتن سر و گردن به طور مثال در حین آویزان کردن پردهها با وارد کردن فشار مضاعف بر مهرههای گردن و عضلات آن موجب آسیبدیدگی میشود.
معتمدی اظهارداشت: در نتیجه این عمل مهرههای گردنی درد گرفته و ممکن است به صورت دیسک بروز و ظهور کند، این درد ممکن است به ناحیه گردن، شانه، بازو، ساعد و انگشتان دست نیز سرایت کند.
این متخصص اورتوپدی توصیه کرد: در آویزان کردن پردهها و کارهایی که نیاز به استفاده از نردبان وجود دارد، از نردبانی استفاده کنند که ارتفاعش به موازات گردن فرد باشد و آنها را مجبور به پایین یا بالا نگه داشتن سر و گردن نکند.
رعایت اصول ایمنی در خانهتکانیها برای حفظ سلامت افراد ضروری است
به گفته روابط عمومی مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی استان همدان كتفدرد، گردندرد، كمردرد، مسمومیت، سوزش و خارش پوست دست از رايجترين عوارض خانهتكاني نادرست است. مشکلات تنفسی تنگي نفس و حملات بيماري آسم از جمله مواردي است كه در پایان سال در اورژانسها زياد ديده ميشود.
عباس اولیا سمیع گفت: رعایت اصول ایمنی در خانهتکانیها برای حفظ سلامت افراد و پیشگیری از خطرات احتمالی ضروری است.
وی با بیان اینکه تنگی نفس و حملات آسم بیشترین موارد مراجعات به مراکز درمانی را در این ماه به خود اختصاص داده است، افزود: استفاده از مواد شوینده شیمیایی در محیطهای بسته و قرار گرفتن طولانی مدت در معرض این مواد، موجب افزایش مشکلات تنفسی در افراد میشود.
اولیا سمیع اظهار داشت: در هنگام استفاده از این مواد باید از ماسک و دستکش استفاده و تا جایی که امکان دارد در و پنجرههای خانه را باز کرده و از قرار گرفتن طولانیمدت در این محیط خودداری کرد.
وی با تأکید بر ترکیب نکردن چند ماده شوینده با یکدیگر عنوان کرد: از ترکیب چند ماده شوینده گازهای سمی تولید و به سرعت در فضا منتشر میشود که میتواند باعث آلرژی، سوزش چشم و در موارد شدید نیز موجب بروز سرطان شود.
اولیا سمیع گفت: بهترین اقدام در هنگام برخورد با چنین مسومیتهایی خارج کردن فرد از آن محیط و قرار دادن در فضای باز و تماس با اورژانس برای استفاده از دستگاه اکسیژن و داروهای التهابی است.
وی ادامه داد: افرادی که دارای پوست حساس هستند، در هنگام استفاده از مواد شوینده باید از یک دستکش نخی و سپس یک دستکش پلاستیکی استفاده کنند، زیرا برخی پوستها به دستکشهای پلاستیکی نیز حساس بوده و با ایجاد مشکل برای پوست این افراد میتواند مشکلات متعدد دیگری را به دنبال داشته باشد.
وی با بیان اینکه بیشتر مواد شوینده دارای PH استاندارد نیستند، افزود: ایجاد ترکهای پوستی و تحریک آن میتواند از جمله مشکلات استفاده از مواد شوینده غیر استاندارد باشد.
وسواس، استرس، افسردگی
و اما خانه تکانی و نظافت منزل باید در حدی انجام شود که ظرفها و خانه تمیز شود، اما برخی آن قدر بشور و بساب دارند که خود و اطرافیانشان را هم خسته میکنند.
روانشناسان معتقدند: باید دقت شود که در کار خانه تکانی و نظافت منزل افراط صورت نگیرد. افراطی که به وسواس تبدیل شود و سبب آزار و رنجش اطرافیان و معذب شدن خود فرد شود، بعضی از افراد که در این ایام در کار شستن و نظافت زیادهروی میکنند و بیش از آنچه که لازم است برای این کار وقت میگذارند، حتماً باید با روانشناس مشورت کنند تا از راهنماییهای او بهره گیرند و بتوانند وسواس را کنار بگذارند.
قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی و تأثیر آن بر مغز هم عامل بروز بیماری افسردگی است، زیرا ارتباط بین سلولهای عصبی را با یکدیگر دچار اشکال میکند.
مدیریت مصرف آب در خانهتکانیها فراموش نشود
معاون بهرهبرداری شرکت آب و فاضلاب همدان نیز در اینباره گفت: با توجه به نبود ذخایر مطلوب در سد اکباتان، مدیریت مصرف در خانهتکانیها فراموش نشود.
حمیدرضا نیکداد در گفتگو با فارس، با تأکید بر مدیریت مصرف در آستانه سال جدید و خانهتکانیها اظهار داشت: در سالی که پشت سر گذاشتیم و سالی که قرار است آغاز کنیم، وضعیت و منبع آبی مناسبی نداریم.
وی افزود: افت آبهای زیرزمینی که چند سالی است، آغاز شده و اكنون به حداکثر خود رسیده، باعث شده منابع آبی همدان کاهش یابد.
معاون بهرهبرداری شرکت آب و فاضلاب همدان ادامه داد: سفرهای که آب همدان از آن برداشت میشود، تا حد ممکن پايین رفته و بحث ذخیره آب سد اکباتان نیز وضعیت خوبی ندارد.
نیکداد با تأکید بر اینکه باید با مدیریت مصرف بتوانیم تا پایان سال با همین منابع آب امورات بگذرانیم، افزود: در اسفندماه که همه ساله رسم بر این است كه مردم برای آغاز سال جدید خانهتکانی کنند، درخواست داریم در مصارف دقت کنند. وی از مردم خواست کارهای خود را در طول زمان انجام داده و به روزهای پایانی سال و روزهای آخر هفته موکول نکنند.
معاون بهرهبرداری شرکت آبفا در همدان به برخی از نکات مدیریت مصرف در این ایام اشاره کرد و گفت: در شستشوی معابر اصلی باید از جارو استفاده شود. در صورتی که برخی برای یخزدایی و پاککردن معابر منازل خود از آب استفاده میکنند، در حالی که همین امر به دلایل برودت هوا مشکلاتی را ایجاد میکند.
وی یادآور شد: در تمیز کردن اماکن و ظروف به جای شستشوی مکرر، از دستمالهای یکبار مصرف استفاده شود.
نیکداد ادامه داد: مردم شستشوی قالی، پتو و ملافه را به قالیشویی و خشکشوییها بسپارند؛ چراکه هم بهتر شسته شده و هم در مصارف صرفهجویی میشود.
منبع: همدان پیام
دیدگاه شما