به گزارش کورنگ به نقل از خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، طبق آمار وزارت جهاد كشاورزي بالغ بر 182 هزار هکتار باغ گردو و 85 هزار بهرهبردار در توليد اين محصول اشتغال دارند كه 10 درصد گردوي جهان را تولید میكنند.
در اين ميان شهر تويسرکان استان همدان به عنوان پايتخت طلاي سبز کشور شناخته ميشود اما چالشهاي فرآوري و صنايع تبديلي گردو يكي از مشكلات اين محصول است كه اميد ميرود با توسعه بکارگیری دستگاه گردو شکن مستقل از اندازه، در امر تولید و فرآوری گردو بتواند رشد ارزندهای را در تولید کیفی و افزایش درآمد بهرهبرداران و همچنين جلوگیری از هدر رفت سرمایه بخش کشاورزی به دنبال داشته باشد.
به گفته مدیر باغبانی سازمان جهادکشاورزی آذربایجانشرقی یکنواخت نبودن گردوی تولید شده در کشور از نظر شکل، اندازه و عدم امکان فرآوری، درجهبندی و بستهبندی مناسب آن، فرآوری، پوستکنی و مغزکنی به شیوه دستی این محصول در اکثر مناطق کشور، هزینههای بالای فرآوری و بستهبندی محصول گردو و مشکلات بهداشتی آن، مزیت رقابتی این محصول را در بازارهای جهانی با چالش روبهرو کرده بهطوري كه با وجود سهم 10 درصدی کشور در تولید جهانی این محصول سهم ناچیزی در تجارت جهانی گردو عاید کشور میشود.
سعدالله اسكندي همچنين از نابسامانی سیستم تنظیم بازار این محصول ارزشمند گلايه و اظهار كرد: این امر باعث شده درآمد بهرهبرداران جوابگوی هزینههای تولید نباشد و از سوي ديگر قیمت بالای این محصول در بازار، مصرفکنندگان را برای تهیه آن با مشکل مواجه كند.
طبق برنامه پنجم توسعه بايد بیش از 400 هزار تن از این محصول اقتصادي از باغات کشور برداشت شود كه استان همدان مقام نخست کشور در توليد گردو را دارد و هر ساله محصول مرغوب اين استان كه از نظر ميزان چربي، درصد بالاي مغز نسبت به کل ميوه و سفيدي و درشتي مغز از بهترين گردوهاي جهان محسوب ميشود به كشورهاي اروپايي و حاشيه خليج فارس صادر ميشود.
گذشته از توليد، اشتغالزايي و ارزآوري صادراتي، درخت گردو براي حفظ محيط زيست جايگاه و ارزش والايي دارد چراكه گردو با توجه به سيستم گسترده و عميق ريشهاي (که قادر است تا اعماق بيش از دو متر در زمين نفوذ کند) باعث تثبيت و حفاظت خاک شده و از فرسايش آن جلوگيري ميکند.
با توجه به اينكه شرايط کشت و پرورش گردو در اغلب شهرهاي کشور و حواشي آنها وجود دارد، با ترويج توسعه باغات گردو، علاوه بر استفاده از اين ميوه به عنوان توليد يک منبع غني و چوب مرغوب، از فرسايش خاک جلوگيري خواهد شد و زيبايي و پاکيزگي هواي شهرها را نيز فراهم ميكند.
گردو با انواع آب و هواي ايران ازجمله اقليم كوهستاني، خزري، گرمسيري و نيمهگرمسيري سازگار است اما گردوي توليدشده در مناطق كوهستاني از كيفيت و چربي بيشتري برخوردار هستند.
انتهاي پيام
دیدگاه شما