تازه ترین مطالب

تاریخ : 20. ارديبهشت 1393 - 18:13   |   کد مطلب: 13152
صدای آخرین قطرات آب دشت قزوین شنیده می شود و این زنگ خطری نه تنها برای مسئولان بلکه برای مردم است تا استان قزوین را از خطر فرونشست و زلزله مجازی که خسارات بسیار سنگین جانی و اقتصادی را در پی دارد نجات دهند.

به گزارش کورنگ به نقل از خبرگزاری تسنیم از قزوین، مسئولان آب منطقه‌ای قزوین از مدتها پیش درباره کمبود آب در قزوین هشدار داده بودند، ولی مسائل سیاسی و اقتصادی کشور مجال تفکر و چاره اندیشی در مورد کمبود آب را به مسئولان نداد و شاید هم مسئولان توجه لازم را به این امر نداشته‌اند.

در هر صورت این معضل بسیار جدی است و نه تنها در استان قزوین بلکه در کشور، دیگر نمی‌توان از آن به عنوان معضل یاد کرد بلکه این موضوع به بحران بسیار جدی تبدیل شده است که حتی کشورهای غربی را هم به اظهار نظر در این زمینه وا داشته است به نحوی که خطر بحران کمبود آب را با خطر رژیم صهیونیستی برای ایران مقایسه کرده‌اند.

امروزه افزایش مصرف و برداشت بی رویه آب چه در مصارف خانگی و چه در مصارف کشاورزی سبب افت شدید آب‌ سفره‌های زیر زمینی شده و خطرات بسیاری را برای استان‌های مختلف کشور به وجود آورده است.

به عنوان مثال دشت رفسنجان،مشهد و کرمان که بسیارى از آثار پدیده فرونشست در آن دیده شده است و نخستین گزارش سازمان زمین شناسی تحت عنوان مطالعات فرو ریزش زمین در شمال غرب کرمان در سال 1377 تهیه شده است.

دشت کبودرآهنگ و فامنین در استان همدان که فروچال‌هاى متعددى در این دشت دیده شده و روند شکل گیرى آنها حتى نیروگاه شهید مفتح را تهدید مى‌کند و گزارش آن تحت عنوان بررسى ساز و کار فرونشست‌ها و خطرات ناشى از آن در دشت کبودر آهنگ، فامنین که در سال 1381 تهیه شده است.

دشت معین آباد ورامین در استان تهران که در آن شکاف زمین به طول 4/2 کیلومتر در منطقه مشاهده شد که حتى تا امروز شکاف‌هایى به موازات آن در حال شکل گیرى است و روند گسترش آن خطوط نیرو را تهدید مى‌کند و گزارش آن تحت عنوان بررسى مکانیسم و علل تشکیل شکاف‌هاى زمین در منطقه معین آباد ورامین در سال 1383 تهیه شده است.

دشت نظر آباد در استان تهران که بعضى از آثار فرونشست بصورت بالا آمدن لوله چاه‌ها از سطح زمین و ماسه دهى چاه‌ها مشاهده گردیده است و مطالعات تکمیلى قرار است در این منطقه انجام شود که گزارش مقدماتى آن تحت عنوان بررسى علت ماسه دهى و شکست لوله جدار چاه‌هاى آب در محدوده شهرستان نظر آباد در سال 1383 تهیه شده است.

در جنوب باختر تهران بزرگ اندازه گیرى هاى سازمان نقشه بردارى کشور نشستى به میزان حدود یک و نیم متر را در 9 سال گذشته در منطقه 18 و 19 شهردارى نشان مى‌دهد که مطالعات سازمان زمین شناسى کشور بزودى در این مورد آغاز می‌شود.

بر اساس بررسى هاى انجام شده، شواهدى در دست است که نشان مى دهد این پدیده در دشت هاى دیگر ایران چون اراک، نهاوند، خمین، گلپایگان، نطنز، یزد و ابر کوه در حال شکل گیرى است.

اینها همه نمونه‌هایی از بحران آب در کشور است که سازه‌های بزرگ، تأسیسات، جاده‌ها، پلها، نیروگاه‌ها و سایر ساختمان‌ها بیشترین موارد تهدید آن هستندو در صورت عدم چاره‌اندیشی خسارات جبران ناپذیر اقتصادی و جانی را در پی خواهد داشت.

این موضوع در قزوین بسیار پر‌رنگ تر از گذشته است این در حالی است که همچنان بیش از 3000 حلقه چاه غیر مجاز در قزوین در حال برداشت آب از دشت قزوین هستند که روزی قابلیت ارتزاق کل مردم کشور ایران را داشت، ولی متأسفانه هم اکنون حتی قادر به آبیاری نیمی از دشت‌های خود نیست.

پدیده فرونشست تنها مشکل کمبود آب و افت سطح آب سفره‌های زیرزمینی نیست، خطر مهم‌تری که دشت قزوین را تهدید می‌کند، شور شدن آب شرب شهروندان است که این موضوع در برخی مناطق بوئین زهرا اتفاق افتاده است.

 

حمید قزوینی، مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای قزوین در گفت و گو با خبرنگار تسنیم در قزوین اظهار کرد: با توجه به اینکه دشت قزوین یکی از دشت‌های بزرگ و حاصلخیز کشور است و در گذشته قابلیت ارتزاق کل کشور را داشته است، هم اکنون به دلیل برداشت بی رویه آب در حال تبدیل شدن به دشتی خشک و بایر است.

وی افزود: در قزوین بیش از 3000 حلقه چاه غیر مجاز وجود دارد که بر خلاف گشت‌ زنی‌های شرکت آب منطقه‌ای قزوین و جلوگیری از حفر و یا پرکردن چاه‌هایی که حکم قضایی در مورد آنها صادر شده است ولی باز هم شاهد حفر پنهانی چاه در برخی از حوزه‌ها هستیم.

مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای قزوین بحران آب در دشت قزوین را بسیار جدی دانست و عنوان کرد: متأسفانه بر خلاف جدی بودن این مسئله در قزوین،سهمیه آب دشت قزوین از سد طالقان کاهش یافته و امسال برای کشاورزی دشت قزوین تنها از آب چاه‌ها باید استفاده کنیم که عملا قزوین را در آستانه خشکی قرار می دهد.

قزوینی در مورد تأمین آب شرب دشت بوئین زهرا و تاکستان گفت: احداث سد نهب و بلاخانلو در مناطق یاد شده کار ارزشمندی است که آب شرب این مناطق را تأمین می‌کند و ضرورت دارد که مسئولان و متولیان امر این موضوع را با سرعت بیشتری دنبال کنند.

وی با اشاره به طرح انتقال آب الموت رود به دشت قزوین، تصریح کرد: احداث سد و انتقال آب الموت رود مدت‌ها است که مطرح شده ولی متأسفانه روند آن تا کنون بسیار کند پیش رفته است و ضرورت دارد تا در این مورد نیز سرعت کار را بالا ببریم.

مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای قزوین از شهروندان خواست تا در مصرف آب صرفه جویی کرده و استان و شهر خود را از خطر جدی کم آبی نجات دهند.

در این راستا نمایندگاه مردم استان قزوین در مجلس شورای اسلامی هم در حال تلاش هستند که بتوانند خطر جدی کم آبی در قزوین را که بسیار پررنگ‌تر شده به مسئولان ارشد کشوری گوشزد کنند.

همانگونه که در جلسه شورای برنامه ریزی استان که با حضور نوبخت، معاون برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور در قزوین برگزار شد، موضوع بحران کم آبی دشت قزوین توسط نمایندگان قزوین در مجلس برای این مقام مسئول بازگو شد و از وی خواسته شد تا در این زمینه اقداماتی انجام شود.

ولی آیا مسئولان صدای قطرات باقی مانده آب دشت قزوین را می‌شنوند؟!

انتهای پیام

دیدگاه شما

سایت رهبر معظم انقلاب
مرکزآموزش علمی کاربردی الوان ثابت