نویسنده : فاطمه حبیبی
بدبيني تاريخي ايرانيها به فعاليت حزبي كه برخي آن را به دليل وابستگي احزاب بهويژه حزب توده به بيگانگان و در نظر نگرفتن فرهنگ و مكتب اسلامي ايرانيها از سوي اين افراد ميدانند در كنار فرهنگ فردگرايي و نبود روحيه كار جمعي در بين ايرانيها شايد از دلايل ناكامي احزاب در آغاز و تداوم فعاليتي ماندگار است. بهرغم اين مشكلات و همچنين نگاه خطرآفرين به كار حزبي و تشكيلاتي پس از انقلاب اسلامي تلاش شد مردم از حق آزادي فعاليت سياسي برخوردار شوند و در قالب جمهوري اسلامي بنيانگذاري شده همچون جمهوريهاي ديگر، رقابت براي توزيع قدرت و دستيابي به مناصبي كه ريشه در رأي مردم دارد را دنبال كنند.
شكلگيري جناح چپ و راست در ابتداي انقلاب، وابستگي به جامعه روحانيت مبارز تهران به عنوان يك تشكل انقلابي با ديدگاههاي خاص به عنوان جناح راست و از سوي ديگر پذيرش ديدگاههاي روحانيون حاضر در مجمع روحانيون مبارز تهران تحت عنوان جناح چپ وضعيتي را سبب شد كه دو بال فعال در عرصه سياست ايران در ابتدا شكل بگيرد. اين وضعيت تا سال 76 و روي كار آمدن دولت اصلاحات كه شعار توسعه سياسي را در دستور كار خود قرار داده بود، ادامه يافت و با روي كار آمدن اصلاحطلبان كه وابستگي به جناح چپ نظام داشتند جناح راست نيز در بازيابي خود براي بازگشت به قدرت نام اصولگرا را برگزيد تا جناح چپ و راست به اصلاحطلبان و اصولگرايان تغيير نام يابد. بازگشت اصولگرايان به قدرت با ايجاد محدوديتهاي قانوني و شبهقانوني براي احزاب جناح مقابل همراه بود و اين عامل سبب شد فعاليت حزبي براي مدتي به كما رود. اكنون با روي كار آمدن دولت اعتدال كه يكي از شعارهاي خود را قانونگرايي قرار داده است، توسعه فعاليتهاي حزبي و تشكيلات را به عنوان يكي از ابزارهاي مهم تشكيل جامعه چند صدايي در دستور كار قرار گرفته است. وزارت كشور از صدور مجوز براي فعاليتهاي حزبي و تشكيلاتي به تمامي فعالان سیاسي كه بخواهند در اصول و چارچوبهاي نظام فعالیت داشته باشند، سخن ميگويد و احياي خانه احزاب را دنبال ميكنند.
فعالان سياسي نيز به دنبال دريافت مجوز و سخن گفتن با شناسنامه و پذيرش هزينه اعمال شايد افراطي خود هستند. اين شرايط موجب شده بار ديگر فعاليت حزبي و تشكيلاتي مورد توجه جامعه قرار گيرد. حال اينكه آيا دولت موفق خواهد شد بدبيني تاريخي ايرانيها به فعاليتهاي حزبي را كه مانع مهمي براي اين نوع فعاليتهاست در كنار نگاه بدبينانه برخي نهادها به احزاب را از جامعه زدوده و شرايط فعاليت حزبي مستمر را ايجاد كند موضوعي است كه بايد در انتظار عملكرد دولت نشست. در اين زمينه گفتوگويي با منتقد صريحاللحن مجمع نمايندگان استان داشتهايم.
احمد آريايينژاد از فعاليت احزاب در كشور و استان سخن ميگويد و معتقد است: امروز احزاب مصلحتي كار ميكنند.
وي در انتخابات مجلس نهم به عنوان دومين نماينده مردم شهرستان ملایر در خانه ملت انتخاب شد و در طول فعاليت نزديك به 3 سال خود در مجلس بهرغم تخصص كاري خود در مسائل مختلف اقتصادي، اجتماعي و سياسي نيز ورود داشته است. اينبار نيز وي از بيرمقي احزاب و برداشتهاي متفاوت جامعه از 2 جناح اصلاحطلب و اصولگرا ميگويد. آريايينژاد ميگويد: حرف و سخن امروز ما جناحي نيست و نگاه جناحي هم به مسائل نداريم.
ملاك جناحبندي در كشور ما چيست؟
اصلاً ملاكي وجود ندارد. امروز اصلاحطلبي و اصولگرايي از نظر هر كسي يك تعريف دارد و اينگونه نبوده كه تعريف مشخصي از اين دو طيف براي مردم داشته باشند و اين نگاههاي متفرقه مشكل امروز دنياي سياسي ماست.
نگاه افراد حاضر در جناحها را چگونه ارزيابي ميكنيد؟
با وجود آنكه افراد خوب و با فكر در تمام جناحها هستند، متأسفانه افراد تندرو نيز در آنها وجود دارد كه اين همان نقطه آسيب است. اما آسيب جديتر كنار گذاشتن افراد در جابجايي دولتهاست و اينكه يك فرد لايق تنها به دليل آنكه متعلق به دولت قبل است بايد كنار برود. خب بايد دولتها بپذيرند كه اين بلاها در مسير بعدي سر خودشان نيز خواهد آمد. اگر همه را سياه ببينيم كه مسائل پيش نخواهد رفت.
يعني آيا جناحها در مسابقه طنابكشي هستند؟
بله. اما بحث كليتر از اين حرفهاست. اينكه برخي آقايان امروز به دنبال قدرت هستند. برخي هم كه به دولت وارد ميشوند يا دنبال آن هستند كه به جناح حاكم چسبيده و كار كنند، عدهاي تمايل دارند خودشان را مطرح كنند، برخي نيز به جاي طرح خودشان به دنبال تخريب ديگران هستند و در اين ميان بازنده نيروهاي خوبي هستند كه ميخواهند وارد بازي شوند؛ اما قرباني ميشوند.
نقش احزاب در اين ميان چيست؟
نبايد بگذاريم نيرويي كه پرورش مييابد با باد احزاب از بين برود. مشکل امروز ما فراتر از احزاب است و برخورد با کسانی است که قصد براندازی در کشور داشتند و در این میان بايد مرز خود را بشناسيم در صورتي كه برخي نميخواهند مرز خود را مشخص كنند.
مصداقي صحبت كنيد.
ببينيد، اينكه سران نظام تصميم ميگيرند عاملان برخي اتفاقات امروز در حصر خانگي بمانند، اينكه بياييم تحريك كنيم كه بايد محاكمه شوند و يا خير... آيا نيت ما اجراي قانون است يا به دنبال برافروختن آتش زير خاكستر هستيم؟ حرف اين است كه امروز شايد زود تصميم گرفتن ما را از اهدف نظام دور ميكند و باعث ميشود خسارت ببينيم. امروز عدهاي به دنبال فشار آوردن به نظام هستند. شايد بتوان كسي كه خواب است را بيدار كرد، اما كسي كه خودش را به خواب زده است را خير... .
پس شما به نقش احزاب در كشور نگاه مثبتي نداريد؟
اگر ميخواهيم حرف خودمان را بزنيم، حزب را ميخواهيم چكار؟ باور كنيد همين چند حزب موجود در كشور هم فراخور زمان سخن ميگويند و در گذر زمان تغيير نگاه ميدهند. در كل احزاب ما مصلحتي كار ميكنند.
عملكرد احزاب استان همدان را چگونه ميبينيد؟
در استان همدان كه زياد پررنگ نيستند و به كما رفتن احزاب در كشور در استان نيز سرايت كرده است. اما ميطلبد كه فرهنگ احزاب در استان شكل بگيرد و به جاي ايجاد تنش، كمكحال آرامش باشند.
ضعف در چيست؟
مشكل عمده، فشار طرفداران است. هر دولتي كه سر كار ميآيد طرفداراني دارد كه به جاي اعمال سياستها به دولت فشار ميآورند و يا گاهي افرادي را بر سر كار ميآورند كه تخصص خاصي هم ندارند. اما تنها دليل آنها اين است كه از طرفداران دولت حاضر باشد و اين بزرگترين آسيب جدي دولتهاست.
شرايط سياسي استان را چگونه ميبينيد؟
شلوغ. چيزي كه بايد باشد اينكه افراد سياست بلد باشند اما سياستزده نباشند. استان همدان در رتبهبندي اقدامات مثبت و منفي، متأسفانه رشد موارد منفي در آن بيشتر بوده است اما استاني مانند همدان بايد از استانهاي ديگر الگوگيري كند و در عين اختلاف نظرها با آرامش صحبت كرده و به نتيجه برسد. حرفهايي زده شود، به چالش كشيده شود اما در آرامش، تمامي نظرات به صورت مستقل بررسي شوند. به هر حال باید به گونهای حرکت کرد که کارها به نفع استان پیش رود.
منبع: همدان پیام
دیدگاه شما