کورنگ: يكي از تغييرات قابل تأمل بخش كشاورزي در اين مدت كاهش 17 درصدي آمار بهرهبرداران است كه با آمار شاغلان در بخش كشاورزي نسبت مستقيم دارد؛ يعني اينكه سهم بخش كشاورزي در اشتغال استان قبلاً بيش از 37 درصد بوده است كه اين نسبت به گواهي آمارهاي جديد به 25 درصد كاهش يافته است.
چنين دگرگوني منفي در بخش كشاورزي استان را ميتوان در دلايل مختلف جستجو كرد كه مهمترين آن 1) خرد شدن تدريجي سطح باغات و زمينهاي قابل كشت، 2) تداوم خشكساليها و كمبود آب كافي براي كشت و زرع، 3) ادامه روند مهاجرت روستانشينان به شهرها و 4) هزينه سنگين توليد محصولات كشاورزي و باغي و مقرون بهصرفه نبودن توليد براي كشاورزان و باغداران، ميتواند باشد. البته دليل مثبت و احتمالي دیگر هم ميتوان براي كاهش سطح اشتغال در بخش كشاورزي متصور بود كه اين دليل همانا توسعه نسبي كشاورزي و دامداري نوين و مكانيزه شدن فعاليت در اين بخش است كه اگر اين دليل نزديك به واقع باشد، لازم است تا مسئولان و كارشناسان بخش كشاورزي و دام به طور مستند و با شاخصهاي علمي آن را تشريح كنند. به هر حال و با توجه به روند موجود و از سويي با عنايت به تداوم خشكساليها و اينكه طبق پيشبينيهاي علمي، روند خشكساليها تا30 سال آينده تداوم خواهد داشت، لازم است تا كارشناسان مربوط با دامن زدن به تحقيقات دقيق علمي، به راهكارهاي اساسي براي مقابله با چالشهاي آينده دست يابند. در شرايط كنوني و آنچنان كه از نظريات خيلي ساده از سوي باغداران و كشاورزان برميآيد، تغيير وضعيت آبوهوايي بر روي برخي از گونههاي درختي در مناطق كوهستاني و سرد استان تأثير گذاشته و يكي از نمونههای بارز آن گونه درخت گردوست كه در سالهاي اخير محصول باكيفيتي نداشته است.
در كنار چنين احتمالات و پيشبينيها، نبايد از دلايل ديگر درباره كاهش چشمگير بهرهبرداران و شاغلان بخش كشاورزي غافل بود؛ زیرا بخش كشاورزي به عنوان يكي از محورهاي توسعه همهجانبه در استان تعريف شده است و اگر در برنامهريزيهاي مسئولان ارشد استان و همچنين محتواي رسانههاي استاني به بخش صنعت و يا محورهاي ديگر زياد پرداخته ميشود، صرفاً براي چارهجويي در حل مشكل بيكاري و رشد اقتصادي است و اهميت بخش كشاورزي در حفظ تعادل اقتصادي و اجتماعي استان غيرقابل انكار و تغييرناپذير است.
آيا دلايل ديگري غير از بيكاريهاي فصلي و مقرون بهصرفه نبودن توليدات كشاورزي موجب ادامه روند تخليه روستاها و واگذار كردن فعاليتهاي روستانشيني به كشاورزان و دامداران بازنشسته و ناتوان است. آيا هيچ راهكاري براي جلوگيري از روند خرد شدن زمينهاي كشاورزي و قابل كشت وجود ندارد؟!، چه موانعي بر سر راه توسعه كشاورزي مدرن و گسترش سطوح زير كشت آبياري باراني و قطرهاي وجود دارد؟!
نویسنده : مهدي ناصرنژاد
دیدگاه شما