تازه ترین مطالب

تاریخ : 16. بهمن 1393 - 5:55   |   کد مطلب: 17840
«صد دانه ياقوت» در جبهه‌هاي جنگ سروده شده است. مصطفي رحماندوست آن موقع 39 سال داشت كه اسلحه بر دوش با عراقي‌ها مي‌جنگيد.
تجلیل از شاعر «صد دانه یاقوت»

کورنگ: وقتي اين شعر را سرود از فرط گرسنگي و بي‌غذايي اناري را باز كرد اما فكرش را هم نمي‌كرد روزي اين شعر پشت نيمكت‌هاي دانش‌آموزان خوانده شود و دانش‌آموزان حتي پس از 20 سال هنوز اين شعر در ذهنشان باقي مانده باشد و شاعرش را بشناسند.

رحماندوست در مصاحبه‌هايش گفته: حدود سال 1358 در يك جلسه شعر كه تازه در كيهان بچه‌ها راه افتاده بود؛ چند نفري دور هم جمع شده بوديم. قرار شد درباره ميوه‌ها براي كيهان بچه‌ها شعر بگوييم. پس از اين جلسه من به جبهه اعزام شدم. جزو «گروه نامنظم شهيد چمران» بودم. 2 يا 3 هفته‌اي هم بيشتر در اين عمليات نبودم؛ چون جنگ‌ها نامنظم بود و ما هم حرفه‌اي نبوديم. آنجا در يك موقعيتي مجبور شديم كه به اصطلاح زمين‌گير شويم. همان طور كه به خيال خودمان براي شناسايي مي‌رفتيم و از قضا به اصول آن‌هم وارد نبوديم؛ با بي‌سيم به ما گفتند كه شما زير نظر دشمن هستيد. گفتند كه الان شما را مي‌زنند؛ بنابراين زمين‌گير شويد. ما هم چاله‌اي پيدا كرديم و در آن پناه گرفتيم. نمي‌دانم 24 ساعت، 26 ساعت يا شايد هم 48 ساعتي مجبور شديم در آن وضعيت بمانيم. منطقه «تپه‌هاي الله‌اكبر» بود. گرسنه و تشنه بوديم. وقتي از تيررس دشمن خارج شديم برايمان جعبه‌اي آوردند كه در آن نان خشك، ماست چكيده و چندتايي انار بود. آنقدر در شرايط بدي گير كرده بوديم كه بچه‌ها ناخودآگاه به سمت نان و ماست غوطه‌ور شدند. من كه به خيال خودم مي‌خواستم مؤدب باشم اجازه دادم كه اول آنها بخورند؛ بنابراين سراغ انارها رفتم. نخستين‌ انار را كه باز كردم دانه‌هاي ياقوتي آن به اين طرف و آن طرف پرت شد. ياد گردنبند مرحوم مادرم افتادم كه چند دانه ياقوت داشت. آنجا بود كه نوشتم: «صد دانه ياقوت/ دسته به دسته/ با نظم و ترتيب يكجا نشسته» و پس از آن‌هم به فكر تكميل شعر و فرستادن آن براي جلسه شعري افتادم كه به آن اشاره شد.
وي نخستين شعرش را وقتي كلاس پنجم دبستان بود، گفت و از همان زمان به حد امكاناتي كه داشت به دنبال شعر و شاعري بود.
نخستين كتابش كه به نوعي هم داستان و هم شعر است را در سال 56 منتشر كرد و نخستين كار كودكانش داستان است و نخستين كاري هم كه در حوزه نوجوان نوشته  مربوط به همان سال به صورت نمايشنامه است. نخستين شعرهايي كه حفظ كرده شعرهاي مثنوي مولوي است، چون مادرش گاه و بي‌گاه قصه‌هاي مثنوي را از حفظ زمزمه مي‌كرده است.
رحماندوست فقط شاعر نيست. وي قصه‌نويس و مترجم كتاب‌هاي كودكان و نوجوانان هم هست.
وي متولد اول تيرماه 1329 در همدان است. پس از اخذ مدرك كارشناسي خود در رشته زبان و ادبيات فارسي از دانشگاه تهران به عنوان كارشناس كتاب‌هاي خطي در كتابخانه مجلس مشغول به كار شد.
رحماندوست پس از سال 57 به عنوان مدير مركز نشريات كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان مشغول به كار شد و از آن پس تاكنون در سمت مدير برنامه كودك سيما، سردبير نشريه پويه، مديرمسئول نشريات رشد، مديركل دفتر مجامع و فعاليت‌هاي فرهنگي، سردبير رشد دانش‌آموز و سروش كودكان و داور جشنواره بين‌المللي فيلم‌هاي كودكان و نوجوانان فعاليت كرده است.
وي علاوه بر اين مدرس داستان‌نويسي و ادبيات كودكان و نوجوانان در دانشگاه‌هاست.
هم‌اكنون به عنوان مسئول بخش كتاب‌هاي خارجي كودكان و نوجوانان در كتابخانه ملي فعاليت مي‌كند.
اين نويسنده و شاعر ايراني، تاكنون 160 اثر به صورت مجموعه شعر براي كودكان و نوجوانان، تأليف و ترجمه داستان‌هاي كودكان و نوجوانان در ايران و جهان منتشر كرده است. تيراژ كتاب‌هاي وي به بيش از 5/5 ميليون نسخه مي‌رسد كه از ميان آنها مي‌توان به فرهنگ آسان، فرهنگ ضرب‌المثل‌ها (مجموعه‌اي ارزشمند از ضرب‌المثل‌هاي ايراني)، ترانه‌هاي نوازش و همچنين مجموعه شعرهاي «قصه پنج انگشت» و «بازي با انگشت‌ها» كه ريشه در ادبيات فولكلور ايران دارد و نيز تعدادي از اشعار اين مجموعه به زبان سوئدي هم ترجمه شده است. همچنين «2 پر 2 پر 4 پر»، «آسمان هم خنديد»، «ترانه‌هاي نوازش»، «بازي شيرين است»، «درسي براي گنجشك»، «توپ در تاريكي»، «بچه‌ها را دوست دارم»، «مرغ قشنگ تپلي»، «پرنده گفت: به! به!»، «صداي ساز مي‌آيد»، «خروس غصه خورد»، «زيباتر از بهار» و... هم جزو آثار رحماندوست است.
وي همچنين با انتشار برخي از آثارش با كمك تسهيلات آسان نشر(2) تحت عنوان عمو مصطفي در آمريكا، امكان مطالعه، گوش دادن و خريد كتاب‌هايش را براي كودكان ايراني خارج از كشور مهيا كرده است.
در سالروز تولد وي در سال جاري، كتابخانه عمومي مصطفي رحماندوست به بهره‌برداري رسيد. در اين كتابخانه 5 هزار جلد كتاب از آثار رحماندوست توسط وي به اين كتابخانه اهدا شده است. اين كتابخانه در 3 طبقه با زيربناي 400 متر در بوستان سهيل واقع در خيابان شهيد كلاهدوز تهران به طور شبانه‌روزي خدمت‌رساني مي‌كند.
به پاس خدمات شايسته حدوداً 35 ساله رحماندوست به كودكان و نوجوانان، امروز استان همدان ميزبان اين شاعر محبوب كودكان و نوجوانان شده است. 
امروز ساعت 9 و 30 دقيقه صبح كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان در مراسم نكوداشت از وي تجليل خواهد كرد.

منبع: همدان پیام/
 

دیدگاه شما

سایت رهبر معظم انقلاب
مرکزآموزش علمی کاربردی الوان ثابت