به گزارش کورنگ، هفته گذشته دوازدهمين دوره مسابقات اوپن ابنسينا در دانشگاه بوعلي آغاز شد و قرار بر اين است تا اختتاميه مسابقات عصر امروز برگزار شود. مسابقاتي كه پس از وقفهاي چند ساله، پارسال از سر گرفته شد و با تلاش احمد عليبابايي كه 2 سال است رياست هيات شطرنج را بر عهده گرفته، جام بينالمللي ابنسينا رفته به رفته رنگ و بوي شكيلتري به خود ميگيرد.
برگزاري اين دوره از مسابقات بهانهاي شد تا با رئيس هيات شطرنج به گفتوگو بنشينيم. گفتوگويي از صفر تا 100 شطرنج همدان. بازي مردان متفكر كه به جذابيتهاي خاص آن نظير شركت شطرنجباز معلول جسمي در ابنسينا هم اشاره شده است.
متن اين گفتوگو در ذيل از ذهنتان ميگذرد:
شطرنج را بازي مغز متفكرها ميدانند. ابتدا درخصوص تاثيرات اين ورزش صحبت كنيد.
شطرنج بازي علمي شيرين است كه در دنيا طرفداران زيادي دارد و ورزش اول بسياري از كشورهاست. فلاسفه، هنرمندان، نظاميان، سياستمداران، دانشمندان و .. به اين ورزش ميپردازند، رشتهاي كه در كهنسالي به تفكرات انسان كمك خواهد كرد. نبايد فراموش كرد كه شطرنج قدرت تفكر و بلندنظري افراد را افزايش ميدهد.
البته در مواقعي هم حس خود برتربيني افراد را تقويت ميكند. درست است؟
شطرنج سن و سال نميشناسد. گاهي اوقات يك شطرنجباز كم سن و سال وقتي بر يك فرد بزرگسال غلبه ميكند دچار حس غرور و خود برتربيني ميشود كه بايد مربيان آموزشهاي لازم در اين زمينه را مدنظر قرار دهند. اما اين قضيه را كه فاكتور بگيريم بايد القاي احساس آرامش، يافتن بهترين گزينه، احترام به حريف، خلاقيت، سرگرمي، تلاش فكري براي موفقيت و ... را از نتايج اين ورزش برشمرد.
با اين اوصاف نياز به برنامهريزي دقيق در اين ورزش احساس ميشود؟
شطرنج بايد به مدارس و دانشگاههاي ما ورود كند. در جامعهاي كه افراد به قول معروف "حاضري خور" شده و براي يافتن اطلاعات هيچ تلاشي نميكنند، شطرنج انسان را وادار به تفكر ميكند. به اعتقاد من خلأ تفكر در جامعه را ميتوان با اشاعه و گسترش اين رشته ورزشي پر كرد.
هيات شطرنج همدان در اين راستا چه برنامههايي در دستور كار قرار داده است؟
برگزاري دورههاي آموزشي زير نظر استاد بزرگ احسان قائممقامي، برگزاري مسابقات باشگاهي استان با حضور 34 تيم كه در نوع خود بي نظير بود، حضور و موفقيت بازيكنان در ردههاي سني مختلف كشوري، ارتقاي ريتينگ بازيكنان استان در 2 سال گذشته، از سرگيري مسابقات اوپن ابنسينا، ميزباني از مسابقات مختلف ادارات و نهادها به مناسبتهاي مختلف، كوچينگ برخي تيمهاي ورزشي، تلاش براي تجهيز امكانات و برگزاري كلاسهاي ارتقاي داوري و مربيگري از جمله برنامههاي هيات براي پويايي شطرنج بوده است.
از مسابقات ابنسينا نام برده شد. در اين خصوص صحبت ميكنيد؟
اين مسابقات با حضور 232 شطرنجباز داخلي و خارجي برگزار و امروز به پايان ميرسد. 80 بازيكن همداني در آن حضور داشتهاند و 6 بازيكن خارجي هم به جذابيت رقابتها افزودند. براي اين رقابتها بيش از 100 ميليون تومان هزينه شد كه بخشي از آن توسط هزينههاي ورودي و مابقي با مساعدت كارخانجات، اداره برق، اداره كل ورزش و جوانان، تالار وحدت و واحدهاي سازمان صنعت و معدن تامين شد.
كوچكترين فرد حاضر در مسابقات چند سال سن داشته است؟
پسري 6 ساله به همراه مردي 70 ساله 2 فردي بودند كه لقب كوچكترين و بزرگترين فرد حاضر در مسابقات را به خود اختصاص دادند. ضمن اينكه 2 فرد كم بينا با صفحات مخصوص در اين رويداد بينالمللي حاضر شدند. نكته جالب اينكه پسري با معلوليت جسمي در آغوش مادر خود به نبرد با رقبا پرداخت.
در افتتاحيه مسابقات درخصوص آكادمي غرب كشور صحبتهايي شد. تكليف اين آكادمي به كجا رسيد؟
انتظار داريم با كمك دستگاه ورزش و فدراسيون بتوانيم آكادمي غرب كشور را در همدان راهاندازي كنيم. اين پروژه و تكميل زمين مجاور هيات شطرنج واقع در خيابان سعيديه به يك ميليارد تومان اعتبار نياز دارد كه در سفر رياست جمهوري به همدان اين خواسته را به دولتمردان به صورت مكتوب ارائه دادهايم.
براي برگزاري اين مسابقات بين المللي با چه مشكلي مواجه بوديد؟
يكي از عمدهترين مشكلات برگزاري مسابقات اين است كه تا دقيقه 90 مشخص نيست چه تعداد شركت كننده در مسابقات حاضر خواهند بود. همين مساله موجب ميشود تا براي تامين اسكان، تغذيه، صفحات مسابقه و .. با مشكل مواجه باشيم. اميدوارم صاحب نظران اين رشته ورزشي براي حل اين مشكل چارهانديشي كنند تا ميزبان برنامهريزي بهتري داشته باشد.
در آينده چه برنامههايي داريد؟
برنامههاي جاري هيات تداوم خواهد داشت. اما هيات شطرنج ميتواند با ادارات مختلف نظير ميراث فرهنگي و بنياد بوعلي همكاري داشته باشد. در نظر داريم پيشنهاد برگزاري مسابقات "سيمونتاله" در جشنواره زمستاني را ارائه دهيم. ميزباني ليگ يك كشوري را هم مهر ماه بر عهده خواهيم داشت. ضمن اينكه مهمترين هدف ما در هيات اين است كه به زودي بتوانيم از همدان استاد ملي و استاد فيده به جامعه شطرنج معرفي كنيم.
استقبال از شطرنج چگونه است؟
به اعتقاد من بايد مدارس شطرنج و باشگاههاي خصوصي فعال شوند. خوشبختانه استقبال از كلاسهاي آموزشي احسان قائممقامي مطلوب بوده و اميدواريم در آيندهاي نه چندان دور شطرنج كه در ساختار فكري ورزشكاران و قهرمانان رشتههاي ديگر تاثيرگذار است شاهد شكوفايي بيشتر باشد./ همدان پیام
انتهای پیام/ب
دیدگاه شما