به گزارش کورنگ به نقل از خبرگزاری مهر، بخش های زیادی از استان همدان با مشکل آب روبرو هستند و در سال های اخیر سطح سفره های زیرزمینی آب در برخی از مناطق استان کاهش یافته است.
دلایل بسیاری برای بروز این مشکل وجود دارد که وجود چاه های غیرمجاز، مصرف غیراصولی و در نهایت مصرف زیاد آب در بخش های کشاورزی و یا صنعتی از جمله این دلایل است.
دشت کبودراهنگ و فامنین از افت سطح آب های زیرزمینی رنج می برند
در این میان دشت کبودراهنگ و فامنین از مناطقی هستند که به شدت از افت سطح آب های زیرزمینی رنج می برند و این موضوع مسئولان را بر آن داشته تا چاره ای برای کاهش مصرف آب این مناطق بیندیشند.
براساس آنچه گفته شد یکی از دلایل بروز مشکل کم آبی، مصرف بیش از اندازه آب در بخش های کشاورزی و یا صنعتی است که در این میان سامانه خنک کننده نیروگاه شهید مفتح به عنوان یک واحد اقتصادی در استان همدان که یک سامانه تر است و به مصرف آب زیادی نیاز دارد، باعث بروز مشکلات جدی در منطقه شده است.
این واحد به تنهایی به عنوان یکی از صنایع پرمصرف آب در منطقه شناسایی شده است به گونه ای که زمین های اطراف نیروگاه دچار فروچاله هایی شده است و این امر علاوه بر مشکلات تأمین آب سیستم خنک کن نیروگاه، خطراتی را نیز متوجه واحدهای در حال بهره برداری نیروگاه کرده است.
این واحد برای تأمین نیاز آبی خود چاه های عمیق در منطقه حفر کرده است
این واحد برای حل مشکل کم آبی و تأمین نیاز آبی خود اقدام به حفر چاه های عمیق در منطقه کرده که این کار به نوبه خود مشکلات بسیاری را برای روستاهای منطقه ایجاد کرده است.
این مشکل در سفر دوم هیئت دولت به استان همدان مورد بررسی قرار گرفت و اصلاح سامانه خنک کن نیروگاه شهید مفتح همدان به عنوان یکی از مصوبات سفر مورد تأکید واقع شد.
عملیات اجرایی تبدیل سیستم تر به خشک نیروگاه شهید مفتح همدان به عنوان یک طرح ملی از سال 88 آغاز شده است، اما این طرح تاکنون به بهره برداری نرسیده و این در حالی است که طرح اصلاح سیستم خنک کن نیروگاه شهید مفتح باید در نیمه دوم سال 90 به بهره برداری می رسید.
عملیات تبدیل در یکی از برج های نیروگاه به صورت آزمایشی انجام خواهد شد
مدیرعامل نیروگاه شهید مفتح همدان درباره با روند اجرایی طرح تبدیل وضعیت سیستم تر به خشک نیروگاه گفت: این طرح در حال پیگیری است و عملیات تبدیل در یکی از برج های نیروگاه به صورت آزمایشی انجام خواهد شد.
جانعلی ابراهیمی ادامه داد: این نیروگاه دارای چهار واحد بخار است که هر واحد 250 مگاوات ظرفیت دارد به زودی سیستم یکی از این واحدها به خشک تبدیل خواهد شد تا مصرف آب کاهش یابد.
وی افزود: با توجه به اینکه سیستم خنک کن نیروگاه از نوع تر است سالانه 10میلیون متر مکعب آب جهت تولید برق مصرف می شود که این مقدار آب از طریق 20 حلقه چاه مجوزدار در اطراف نیروگاه تأمین می شود.
مدیرعامل نیروگاه شهید مفتح با بیان اینکه از این 20 حلقه چاه به صورت دائم آب برداشت نمی شود، عنوان کرد: سهم برداشت آبی نیروگاه از 20 حلقه چاه در طی سال تنها 14 تا 15 حلقه چاه است.
با اصلاح سیستم خنک کن 80 درصد در مصرف آب صرفه جویی می شود
وی با بیان اینکه با اجرای طرح اصلاح سیستم خنک کن میزان مصرف آب به میزان 80 درصد صرفه جویی می شود، ادامه داد: بودجه اولیه ای که برای فاز اول طرح در نظر گرفته شده 29 میلیارد تومان است که به صورت کامل تأمین نشده و از آنجا که برخی از وسایل موردنیاز وارداتی است شرایط تحریم ها و فشارهای اقتصادی باعث شده که روند اجرای طرح کند شود.
وی از پیشرفت 75 تا 80 درصدی سازه برج خشک در فاز اول خبر داد و افزود: طرح اصلاح سیستم خنک کن نیروگاه به طور کلی 50 تا 55 درصد پشرفت فیزیکی دارد که نمایندگان مجلس برای رفع مشکلات و تأمین اعتبار طرح قول مساعد دادند و در صورتی که هزینه های جاری طرح به موقع به حساب پیمانکار واریز شود در نظر داریم که پروژه را تا قبل از تابستان 92 به اتمام برسانیم.
تنها 2 درصد از برداشت آب منطقه کبودراهنگ مربوط به نیروگاه است
وی خشکسالی های سال های اخیر و کاهش سطح آب های زیرزمینی را متوجه مصرف نیروگاه ندانست و گفت: تنها 2 درصد از برداشت آب منطقه کبودراهنگ مربوط به نیروگاه است، به همین دلیل این میزان برداشت نمی تواند تأثیری در پایین رفتن سطح آب های زیرزمینی منطقه کبودراهنگ داشته باشد چرا که 98 درصد مصراف آب در کشاورزی و صنعتی است.
به اعتقاد ابراهیمی، یکی از علت های کاهش سطح آب های منطقه کبودراهنگ وجود دو هزار و 500 حلقه چاه غیرمجاز است که در این زمینه با بررسی های کارشناسانه باید راهکارهایی را برای مصرف بهینه آب ارائه داد.
وی افزود: در نیروگاه شهید مفتح اقداماتی برای جبران کمبود آب و پایین رفتن سطح آب سفره های زیرزمینی انجام شده است که این فعالیت ها در قالب برنامه های بلند مدت، کوتاه مدت و میان مدت انجام و در دست اجراست.
حوضچه تزریق مصنوعی در این نیروگاه احداث شد
مدیر نیروگاه شهید مفتح همدان احداث حوضچه تزریق مصنوعی با 20 میلیارد ریال و ورود پنج میلیون مترمکعب از آب توسط آن به سفره های زیرزمینی را از جمله اقدامات انجام شده در این نیروگاه عنوان کرد.
وی ادامه داد: این سیستم به صورتی است که آبی که از رودخانه قره چای وارد استخرهای احداث شده می شود پس از هدایت و جذب شدن وارد سفره های زیرزمینی و باعث تقویت آب سفره های زیرزمینی منطقه می شود.
وی با بیان اینکه تولید ناخالص نیروی برق در سال گذشته یک میلیون و 40 هزار و 485 هزار کیلووات بوده است، افزود: 60 درصد برق تولیدی در استان همدان مصرف می شود و 40 درصد مابقی نیز به استان های همجوار همچون اراک، سنندج و زنجان ارسال می شود.
مدیر عامل شرکت برق استان همدان نیز در این باره گفت: تبدیل برج نیروگاه شهید مفتح همدان از تر به خشک از مصوبات سفر هیئت دولت به این استان است که برای ساخت برج های نیروگاه هزینه ای معادل دو هزار و 400 میلیارد ریال اعتبار نیاز بود.
به دلیل کمبود نقدینگی طرح تغییر کرد
حاجی رضا تیموری گفت: به دلیل کمبود نقدینگی این امر میسر نشد و طرح تغییر کرد و در حال حاظر یک مرحله آن با حدود 300 میلیارد ریال اعتبار در دست اقدام است که حدود 54 درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
حاجی رضا تیموری افزود: اگر نیروگاه شهید مفتح در سال با ظرفیت بالا کار کند حدود 10 تا 11 میلیون متر مکعب آب مصرف می کند تا حدود 20 حلقه چاهی که دارد 2 تا دو و نیم درصد آب منطقه را استفاده می کند.
وی اضافه کرد: در سفر هیئت دولت به استان همدان مصوب شد که این دو درصد هم مصرف نشود از این رو هیئت دولت تکلیف کرد که برج های خشک ساخته شود و همچنین اقدامات دیگری از جمله بازیافت آب خروجی نیروگاهی به روش RO مورد بهره برداری قرار گرفت که سالانه حدود 10 درصد آب نیروگاه را تامین می کند.
استفاده 25 درصد از خروجی پساب تصفیه خانه فاضلاب همدان در دستور کار است
به گفته تیموری استفاده از 25 درصد از خروجی پساب تصفیه خانه فاضلاب شهر همدان در دستور کار است که با عملی شدن این اقدامات مصرف آب نیروگاه به حداقل خواهد رسید و از آب های زیر زمینی هم استفاده نخواهد شد.
وی در مورد مزیت های نیروگاه شهید مفتح همدان گفت: برق مطمئن در منطقه موجب حضور سرمایه گذاران بزرگ در منطقه می شود که از جمله فولاد ویان در جنب نیروگاه شهید مفتح قرار دارد.
وی ادامه داد: وجود صنایع بزرگ و کوچک موجب رونق منطقه و موجب اشتغال زایی در منطقه می شود و از طرفی ضریب پایداری برق منطقه نیز افزایش می یابد.
بارور کردن ابرهای منطقه و ریزش باران های مصنوعی مدنظر است
نماینده مردم بهار و کبودراهنگ در مجلس شورای اسلامی نیز با جدی برشمردن مشکل کمبود آب شهرستانهای کبودراهنگ و بهار گفت: برای رفع این مشکل برنامه ریزی برای بارور کردن ابرهای منطقه به منظور ریزش باران های مصنوعی مدنظر است که باید صندوق باران در کبودراهنگ ایجاد شود که البته هزینه این طرح بسیار بالاست.
محمد علی پورمختار ادامه داد: تلاش داریم با ایجاد سیستم تر به خشک مصرف آب نیروگاه شهید مفتح کاهش یابد که فاز اول آن بیش از 80 درصد پیشرفت دارد.
وی گفت: در این راستا سه دستگاه برای این سیستم پیش بینی شده که هر کدام 30 میلیارد تومان هزینه خواهد داشت که در صورت نصب 30 درصد مصرف آب نیروگاه کاهش می یابد.
دیدگاه شما