به گزارش پایگاه خبری تحلیلی کورنگ ، پنجم مهرماه سال جاری رهبر انقلاب، در پایان مراسم عزاداری روز اربعین حسینی(ع) در تأکید مجدد در چگونگی فعالیت در فضای مجازی در سخنی با دانشجویان و جوانان این سرزمین فرمودند: “شما امروز در فضای مجازی میتوانید افکار درست و صحیح را منتشر کنید و به مسائل پاسخ دهید و میتوانید به معنای واقعی کلمه جهاد کنید.” و بدین ترتیب در شبکه های مجازی فرمان جهاد تبیین در همان لحظات اولیه منتشر شد.
رهبر معظم انقلاب در بخشی دیگر از سخنان خود درباره چگونگی این تبیین عنوان کردند: “البته اصل قطعی در این باب پیروی از شیوهی اخلاقی است. باید از این کاری که بعضی افراد با دشنام و فریب و دروغ دربرابر افکار عمومی مواجه میشوند، اجتناب کرد.
باید منطق را به اخلاق مزیّن کرد حقایق را منتشر کرد. امروز همه باید در این میدان حرکت کنیم.”
از این رو بر آن شدیم تا برای استمرار در تبیین کلام رهبری درباره امر مهم جهاد تبیین به گفت و گو با روح الله نباتی، کارشناس فضای مجازی و رسانه بنشینیم.
برای نابودی غبار فتنه ها، روشنگری زینبی نیاز است
عصرهمدان: ضرورت صدور دستور جهاد تبیین درجامعه فعلی ایران اسلامی از سوی رهبر انقلاب برای چیست؟
نباتی: اینکه رهبر انقلاب چنین امر مهمی را در روز اربعین بیان کردند، نشان دهنده اهمیت ماجرا و اتصال آن به این روز است، همه ما خوب می دانیم که حضرت زینب(س) نقش ارزنده ای در رساندن پیام عاشورا و تبیین آن واقعه جانسوز داشتند و تأکید رهبر انقلاب بر جهاد تبیین در چنین روزی نشانگر اهمیت رساندن صحیح پیام و بهره گیری از همه ظرفیت ها به ویژه فضای مجازی برای رفع ابهامات ایجاد شده از سوی دشمنان علیه انقلاب اسلامی است.
همان گونه که آن بانوی مکرم اسلام با روشنگری و افشاگری خود کاخ یزید را درهم شکست، و حماسه حسینی را امتداد دادند تا در تاریخ ماندگار بماند، امروز انقلاب و نظام برای نابودی فتنه های تفرقه انگیز و غبارآلود دشمنان به چنین جهادی نیاز دارد.
بیانات رهبر انقلاب به زیبایی این مطلب را نشان داد که برای حرکت در فضای مجازی نیاز به یک روشنگری زینبی داریم.
فرمان جهاد تبیین در کارزار مجازی لبیک ها می خواهد
عصرهمدان: برای لبیک به فرمان رهبری چگونه باید وارد میدان تبیین شد؟
نباتی: همان گونه که جوانان بسیاری در دوران دفاع مقدس با شناخت مسیر در جبهه های نبرد حق علیه باطل حضور یافتند و جانانه و جان بر کف جان خود را تقدیم اسلام و انقلاب کردند، امروز می طلب تا بازهم جوانان وارد کارزار مجازی شوند.
فضای مجازی امروز یک میدان نبرد واقعی بین بیان حق و باطل است و باید برای رفع شبهات و ابهامات ایجاد شده از سوی دشمنان نظام، زینب وارانه رفتار و عمل کنیم و فرمان جهاد تبین در همین راستا است.
فضای مجازی نباید افسارگسیخته رها شود
عصرهمدان: چرا مقام عظمای ولایت نسبت به حرکت درست در فضای مجازی تا این اندازه تأکید دارند؟
نباتی: رهبر انقلاب درباره فضای مجازی نخستین بار نیست که وارد میدان شده اند، چنانچه اواسط فروردین ماه سال جاری هم فرمودند که فضای مجازی را به نفع ارزش های ملت مدیریت کنید و ادامه دادند فضای مجازی، فضایی رها شده است و ما نباید مردم را رها شده و بی پناه در این فضا رها کنیم.
از سویی دیگر ایشان در روزهای نخستین فرودین ماه هم عنوان کردند؛ باید قوی شویم و یکی از ابعاد قوی شدن در حوزه فضای مجازی است.
کشورهای توسعه یافته در حوزه فضای مجازی با جدیت وارد شده اند و رهبری هم بیان کردند که آنان برای مدیریت این فضا، درون کشورهایشان خط قرمزهایی دارند؛ بدان معنا که همه چیز به طور کامل رها شده و بی حساب و کتاب نیست.
امام خامنه ای بر مسئله شبکه ملی اطلاعات تأکید دارند و در جایی فرمودند که اگر خودشان رهبر نبودند مسئولیت فضای مجازی را عهده دار می شدند، تمامی این موارد نشانگر اهمیت این فضاست که نباید افسارگسیخته رها شود.
و می توان در این فضا برای نشر انقلاب و دیگر کارکردهای مثبت گام های استواری برداشت، همان چنان که رهبر انقلاب با اشرافیت و کلان نگری و تجارب ارزنده خود از سال های گذشته تاکنون بر اهمیت توجه به فضای مجازی تأکید داشته و دارند.
قدم گذاشتن در فضای مجازی باید مدیریت شده باشد
عصرهمدان: حضور در این فضا شرایط خاصی دارد؟
نباتی: بله.شرایطی که رهبر انقلاب هم بر رعایت آن بارها اشاره فرموده اند.یعنی فضای مجازی باید مدیریت شده باشد هم از سوی مسئولان و نخبگان و همه از سوی آحاد مردم.
یکی از وظایف مسئولان در جهاد تبیین، تقویت شبکه ملی اطلاعات است
عصرهمدان: وظایف تک تک ایرانیان در قبال توجه به فضای مجازی چگونه باید باشد؟
نباتی: درباره مدیریت فضای مجازی هر شخص حقیقی و حقوقی باید مطابق با جایگاهی که دارد عمل کند، به طور مثال از یک مسئول انتظار نداریم که بنشیند و تولید محتوا کرده و کلیپ بسازد، بلکه آن مسئول در این فضا می بایست به دنبال تقویت شبکه ملی اطلاعات و قوی تر کردن نظام در فضای مجازی برود و در برنامه ریزی های کلان فرهنگی و اقتصادی این فضا را هم در نظر داشته باشد.
کارکردهای فرهنگی و اقتصادی فضای مجازی نادیده گرفته می شود
اما در حال حاضر عمدتاً تنها از این فضا برای کارکرد سیاسی استفاده می کنند و ظرفیت های دیگر آن مغفول مانده است، در حالی که اگر بخواهیم از این فضا بخواهد به درستی استفاده کنیم، یکی از بزرگترین کارکردهای آن فرهنگی و اقتصادی است که می تواند چندین برابر تولید نفت کشور درآمدزایی داشته باشد.
چنانچه شاهد هستیم کشوری همچون هند سالانه میلیاردها دلار تنها از شرکت های دانش بنیان و فناوری اطلاعات خود درآمد کسب می کند.
اما متأسفانه در کشور ما، فعالیت در فضای مجازی در حوزه و مسائل فرهنگی از جمله توجه به خانواده، کودکان و دانش آموزان نادیده گرفته می شود چه رسد به فعالیت های اقتصادی.
نخبگان در جهاد تبیین امیدآفرینی کرده و شبکه ملی اطلاعات را مطالبه کنند
عصرهمدان: نقش نخبگان در فضای مجازی چگونه باید باشد؟
نباتی: بخش نخبگانی و متخصصین جامعه ما نیز جهاد مخصوص خودشان را دارند، آنان می توانند با امیدآفرینی در بین ملت و تبیین مباحث بزرگی همچون شبکه ملی اطلاعات و طرح صیانت از حقوق مردم در این فضا به خوبی عمل کرده و همه جوانب را بدون جانب داری سیاسی برای مردم نکته به نکته تشریح کنند و البته با روحیه ای مطالبه گرانه شبکه ملی اطلاعات را از مسئولان مطالبه کنند.
تولید محتوایی صحیح در سطحی وسیع برای رفع شبهه ضروری است
عصرهمدان: و اما وظیفه آحاد مردم در این فضا چیست؟
نباتی: یکی از اساسی ترین نکات مهمی که در جهاد تبیین باید به آن پرداخت تولید محتوای صحیح توسط همین مردم است، تصور کنید که دشمن درباره موضوعی شبهه و اشکالاتی را تنها با یک جمله کوتاه ایجاد می کند، اینکه تنها چند نفر انگشت شمار از مسئولان یا نخبگان بیایند و متن های طولانی برای پاسخ دهی به این شبهه بنویسند و سایر مردم بازنشر دهند، بی تردید به تمام جزئیات امر پرداخته نمی شود و شبهه بر روی افکار همین مردمی که پشتوانه های نظام هستند، اثر گذاشته و آنان را از نظام ناامید می کند و این یعنی رسیدن دشمن به اهداف خود.
در حالی که اگر مردم و به ویژه جوانان در جای جای کشورمان از دیدگاه خودشان به بررسی ابعاد مختلف اشکال وارد شده، عمل کنند و دست به تولید محتوا به شکل متنی، صوتی و یا تصویری بزنند، اثرگذاری این محتوها از آنجا که به تمامی جوانب ماجرا پرداخته شده بیشتر است.
تمام ابهامات ایجاد شده توسط دشمن برای ناکارآمد نشان دادن نطام است
عصرهمدان: این محتوهای تولید شده باید چگونه و حول چه محوری باشد؟
نباتی: عمده و البته بهتر است بگویم تمام ایرادات و اشکالات بیان شده در فضای مجازی توسط دشمنان نظام برای ناامید کردن مردم از کارکردهای این انقلاب است، چنانچه عملکردهای مثبت را به طور کامل سانسور می کنند و نقاط ضعف را با بزرگ نمایی نشان می دهند تا انقلاب را ناکارآمد جلوه دهند.
بنابراین رفتن به سمت تقویت تولید محتوا، آن هم محتوایی صحیح و جامع زمینه ساز انتشار و توسعه افکار درست در جامعه می شود، بی تردید اثرگذاری تولید محتواها توسط عده ای بسیار از اثرگذاری تواید محتوای چند نفر بیشتر است.
اشکالات وارده را متین و منطقی پاسخ دهیم
عصرهمدان: این تولید محتوها باید چگونه باشد؟
نباتی: ضروری است تا تولید محتواها با هدفی درست عنوان شوند و با توجه به تأکید رهبر انقلاب این محتواها با بیان و منطقی عمیق، متین و با رعایت شیوه های اخلاقی باشد، چرا که اگر از روی احساسات و به شکلی ضعیف به شبهه ای ایجاد شده توسط دشمنان پاسخ دهیم، چه بسا نه تنها پاسخی به افکار عموم نداده ایم، بلکه نقطه ضعف جدیدی را هم به دشمن داده ایم.
برای تولید محتوا از قالب هایی همچون شعر و عکس نوشته هم می توان بهره گرفت، چرا که شعری، بیتی اگر قوی سروده شود به طور قطع هزاران جمله می تواند در خود نهفته داشته باشد که صدها سخنرانی ندارد.
هر فردی می تواند به جهاد تبیین ملحق شود
عصرهمدان: چگونه جوانان وارد کارزار جهاد تبیین شوند؟
نباتی: سخنان رهبر انقلاب بر این مطلب اشاره دارد تا جوانان به صورت آتش به اختیار به سمت تبیین بروند و هر یک به مانند چراغی دور خودشان را روشن کنند.
بی تردید اگر در هرخانواده یا محله ای یک نفر بتواند به جهاد تبیین بپیوندد می تواند اثرات بسیار زیادی در روشنگری در سطح جامعه داشته باشد.
جهاد تبیین، تاکتیکی منحصر به فرد برای مقاومت در جنگی نوظهور
عصرهمدان: نظرتان درباره تاکتیک جدید رهبر انقلاب در برابر دشمنان چیست؟
نباتی: در دوران دفاع مقدس شرایط ایجاد می کرد دفاع به صورت خاکریزی و جنگ مکانیزه باشد، اما در نبرد سوریه شاهد بودیم مدافعان حرمی همچون سرداران رشید اسلام شهید سلیمانی و شهید همدانی تاکتیک دفاعی را تغییر دادند و با ایجاد گروه های چریکی و تشکیل بسیج مردمی از خود سوری ها در نبردی نابرابر پیروزی را از آن جبهه مقاومت کردند.
امروز نیز روش دشمن برای به زانو درآوردن نظام، ناامید کردن مردم از انقلاب و دورساختن ملت از آرمان های ایران اسلامی تغییر کرده و رهبر انقلاب با دید وسیع، گسترده و آینده خود مسئله مهم و ارزشمند جهاد تبیین را بیان فرمودند و این تاکتیک منحصر به فرد رهبری برای مقاومت در برابر دسیسه های دشمنان در فضای مجازی و در جنگی نوظهور است.
قدرت جوانان در جهاد تبیین را جدی بگیریم
در این تاکتیک از فکر و قدرت تفکر جوانان به صورت آتش به اختیار در جای جای ایران اسلامی استفاده می شود و امیدواریم به این سمت حرکت کنیم و به جوانان در این عرصه اعتماد کنیم.
عصرهمدان: از اینکه وقت پر ارزش خود را برای تبیین مسئله جهاد تبیین در اختیار خواندگان عزیز رودآور قرار دادید قدردانی می کنیم.
انتهای پیام/ص
دیدگاه شما