به گزارش پایگاه خبری تحلیلی کورنگ ،سایت تحلیلی نیو عرب در مقالهای نوشت: پیروزی «دونالد ترامپ» در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا برای مردم خاورمیانه تعجب آور نبود. دولتهای منطقه برای آن برنامه ریزی کرده و بیش از یک ماه قبل از تحلیف ترامپ، آماده مواجهه با دولت وی هستند.
این بار ترامپ جهت مواجهه با خاورمیانه آماده نیست، زیرا خاورمیانه امروز اساساً با خاورمیانهای که ترامپ در اولین دوره ریاست جمهوری خود در کاخ سفید با آن روبهرو شد متفاوت است. دو تغییر بزرگ ایران و غزه است.
در دوره اول ترامپ، وی برنامه جامع اقدام مشترک ۲۰۱۵ را برای محدود کردن برنامه هستهای ایران پاره کرد. «حسن روحانی» میانه رو در آن زمان رئیس جمهور ایران بود و در سال ۲۰۲۱ فردی محافظه کار - مرحوم ابراهیم رئیسی - جانشین وی شد و سپس ریاست جمهوری در اختیار «مسعود پزشکیان»، نسبتاً میانه رو قرار گرفت.
حتی قبل از روی کار آمدن پزشکیان، ایران درگیر برقراری روابط نزدیک با همسایگان عرب خود بود و روابط دیپلماتیک خود را با رقیب بزرگ منطقهای خود، عربستان سعودی در مارس ۲۰۲۳ جهت کاهش تنشها و تقویت ثبات در منطقه احیاء کرد.
این امر ما را به تغییر دیگری نسبت به زمان خروج ترامپ از کاخ سفید میرساند: هم چین و هم روسیه روابط خود را با ایران و با یکدیگر تقویت کردهاند. در حالی که ترامپ همیشه نسبت به چین و ایران خصمانه بود، اما در دوره اول ریاست جمهوری خود با «ولادیمیر پوتین»، رئیسجمهور روسیه نوعی رابطه دلبستگی داشت.
در حالی که به نظر میرسد وی مشتاق است تنش زدایی در اوکراین و خاورمیانه را مستقیماً با پوتین هماهنگ کند، باید مجموعه جدیدی از پویایی روابط را دنبال کند. باید گفت روند تنش زدایی در خاورمیانه دشوار خواهد بود.
دیدگاه شما