تازه ترین مطالب

تاریخ : 16. بهمن 1403 - 11:35   |   کد مطلب: 38305
سید اصغر جعفری، یکی از مبارزان انقلاب اسلامی شهرستان کبودراهنگ، در گفت‌وگویی از نقش فعال جوانان، روحانیون و اقشار مختلف مردم در شکل‌گیری مبارزات ضد رژیم پهلوی در این منطقه و تأثیر آن در پیروزی انقلاب در استان همدان سخن گفت.

گفت‌وگوی تفصیلی پایگاه خبری تحلیلی کورنگ با سید اصغر جعفری یکی از مبارزین انقلاب اسلامی در شهرستان کبودراهنگ

کورنگ: لطفا خودتان را معرفی کنید.

سید اصغر جعفری: سید اصغر جعفری هستم متولد سوم خرداد ماه 1334 در شهر کبودراهنگ،در یک خانواده مذهبی و سیاسی بزرگ شدم و از سال 1348دقیقا 108 ماه پس از تبعید حضرت امام خمینی(ره) به ترکیه و عراق  فعالیت سیاسی و انقلابی خود را تحت عنوان "انجمن اسلامی جوانان کبودراهنگ" که بعدها به خاطر مسائل سیاسی و فشار ساواک به عنوان "بچه های جوادیه" تغییر نام دادیم شروع به فعالیت کردیم.

کورنگ: آقای جعفری، از فعالیت‌های جوانان انقلابی در آن زمان بگویید.

سید اصغر جعفری: تابستان ۵۷ برای مردم کبودراهنگ و مخصوصاً جوانان انقلابی، فصلی پر از شور و نشاط بود، جلسات حسینیه خان‌ها در محله جوادیه به مرکز تجمع و همفکری انقلابیون تبدیل شده بود و این جلسات که روزها به کلاس‌های تعلیم قرآن و اصول عقاید اسلامی توسط روحانیون مبارز اعزامی از قم اختصاص داشت، شب‌ها به نمایش تئاترهایی تبدیل می‌شد که از سنوات قبل در سالن این مکان مبارزاتی طراحی شده بود و این نمایش‌ها نه تنها فرصتی برای سرگرمی بودند، بلکه به‌عنوان ابزاری برای روشنگری و انتقال پیام‌های ضد رژیم به مردم استفاده می‌شد.

در این جلسات، جمعی از همافران و پرسنل پایگاه شاهرخی همچون حاج آقا کرمانی از شعبه افزارمندی و مرآتی و شهید شاه حسینی نیز حضور داشتند. این گروه توانستند هسته‌های انقلابی را در داخل پایگاه شاهرخی شکل دهند و ارتباطات خود را با دیگر مبارزین در سطح شهرستان و حتی استان همدان گسترش دهند.

کورنگ: آیا در کنار این فعالیت‌ها، ارتباطات و همکاری‌هایی میان مردم کبودرآهنگ و دیگر شهرستان‌ها وجود داشت؟

سید اصغر جعفری: بله، همین‌طور که شما می‌فرمایید، انقلابیون در کبودرآهنگ ارتباط تنگاتنگی با دیگر شهرستان‌ها داشتند. در کنار جوانان جوادیه، جمعی از کسبه بازار و کشاورزان روستایی نیز در این مبارزات فعال بودند. این فعالیت‌ها تحت هدایتگری مرحوم حجت‌الاسلام خوشنویس (شیخ حسن) در روستاهای کبودرآهنگ آغاز شد و توانست به‌سرعت گسترش پیدا کند.

یکی از شخصیت‌های برجسته در این دوران، حاج الله‌وردی موتورساز بود که به‌عنوان یک مبارز مخفی در جابجایی اعلامیه‌های امام خمینی (ره) از قم به استان همدان نقش مهمی ایفا می‌کرد. ایشان با استفاده از لباس تکدیگری و با به‌کارگیری شگردهای خاص خود، این اعلامیه‌ها را جابه‌جا می‌کرد. جوانان جوادیه نیز در این فعالیت‌ها به تکثیر و توزیع اعلامیه‌ها کمک می‌کردند. در واقع، این گروه‌ها با همکاری یکدیگر، شبکه‌ای از ارتباطات زیرزمینی و مبارزات مخفی را در شهرستان کبودرآهنگ شکل دادند که پایه‌گذار بسیاری از تحولات بعدی بود.

کورنگ : چه رویدادهایی در این دوران موجب به‌وجود آمدن اولین تظاهرات‌های علنی ضد رژیم پهلوی در استان همدان شد؟

سید اصغر جعفری: یکی از مهم‌ترین رویدادهای انقلاب اسلامی در استان همدان، مراسم تشییع پیکر آیت‌الله آخوند در ۳۱ تیرماه ۵۷ بود. این مراسم که در ابتدا به‌طور معمول برگزار می‌شد، به‌یک‌باره به اولین تظاهرات علنی ضد رژیم پهلوی در استان تبدیل شد. انقلابیون در این مراسم با شعارهای ضد رژیم پهلوی و حامیان بهایی حاکم بر همدان به‌طور مستقیم اعتراض خود را نشان دادند.

در این مراسم، مردم از همه نقاط استان و شهرستان‌ها حضور پیدا کردند و این اقدام به‌عنوان نخستین تظاهرات استانی علیه رژیم شناخته شد. این تظاهرات نشان‌دهنده عزم و اراده مردم در ادامه مبارزاتشان بود و در حقیقت نقطه عطفی در روند شکل‌گیری انقلاب اسلامی در استان همدان به شمار می‌آید.

کورنگ : با توجه به تلاش‌های مستمر مردم کبودراهنگ در مبارزات انقلاب، می‌توان گفت که این منطقه نقش مؤثری در پیروزی انقلاب ایفا کرد.

سید اصغر جعفری: دقیقاً همین‌طور است. به گفته آیت الله طاهامحمدی نماینده سابق ولی فقیه در استان همدان، انقلاب از کبودراهنگ به مرکز استان رسید و مبارزات مردم کبودراهنگ و شهرستان‌های اطراف، به‌ویژه در شکل‌گیری شبکه‌های مبارزاتی و در پیوند با دیگر مناطق، نقش اساسی در پیشبرد انقلاب اسلامی داشت.

کورنگ: اولین تظاهرات مردم کبودراهنگ علیه رژیم پهلوی از چه زمانی آغاز شد؟

سید اصغر جعفری: پیرو اطلاعیه جامعه روحانیت کشور که در روز 16 شهریور سال 1357 مبنی بربرپایی  تظاهرات گسترده در کشورصادر شد اهالی مساجد پنج گانه کبودراهنگ با فراخوان عمومی از مردم در خواست کردند که در روز 16 شهریور همانند مردم سایر نقاط کشور تظاهرات علیه رژیم شاهنشاهی رو برگزار کنند و این سرآغاز تظاهرات مردم کگبودراهنگ بود.

کورنگ: از 16 شهریور تا روز پنجم آبان چه اتفاقاتی در کبودراهنگ رخ داد؟

سید اصغر جعفری: شب 18 شهریور مردم کبودراهنگ به دلیل انتقام شهدای میدان ژاله تهران 10 نقطه وابسته به رژیم پهلوی در این شهرستان را به آتش کشیدند و در رروز 15 مهر در راستای درخواست مبارزین انقلابی کشور برای حذف نمادهای پهلوی از میادین مردم کبودراهنگ تابلوهای با اسامی خاندان پهلوی را از میادین و خیابان ها به پائین کشیدند و حتی نام کبودراهنگ به آزادشهر تغییر پیدا کرد که بعد از پیروزی انقلاب با توجه به وجه تسمیه نام کبودراهنگ  و عدم منتسب بودن به رژیم طاقوتی به نام قبلی خود بازگشت.

کورنگ: از واقایع پنجم آبان و قیام مردم کبودراهنگ برامون بفرمائید.

سید اصغر جعفری: قبل از اینکه اشاره ای به حماسه پنجم آبان خونین کبودراهنگ داشته باشم باید از چهارم آبان براتون بگم،روزی که سالروز تولد شاه در تمام مدارس جشن گرفته می شد در دبستان نظامی کبودراهنگ این جشن به تظاهرات خیابانی دانش آموزان تبدیل می شود و دانش آموزان مورد تعقیب نیروهای امنیتی قرار می گیرند که در دو خانه جنب مسجد جامع به این تظاهر کنندگان پناه داده می شود که فرمانده امنیتی با زور وارد خانه می شوند کارگر ساختمانی  که در حیاط خانه مشغول کارهای ساختمانی بود با دیدن این صحنه با بیل دستی خود ضربه ای به فرمانده امنیتی زده و نقش زمین می کند بانوان داخل منمزل این کارگر را از درب پشتی خانه فراری می دهند و خودشون وارد عمل شده و شروع به کتک زدن مامور  امنیتی می کنند.

این حرکت زمینه ساز قیام پنجم آبان در کبودراهنگ بود که فردای همان روز یعنی در پنجم آبان 1357  تظاهرات مردم از مسجد جامع کبودراهنگ آغاز و پس از طی مسیری در جلو محل استقرار نیروهای جان فدایان شاه تظاهرکنندگان به گلوله بسته شدند که در این حرکت انقلابی 5 نفرشهید و 20 نفر مجروح شدند.

کورنگ: آقای جعفری شنیدم که حماسه پنجم آبان کبودراهنگ ویژگی های خاصی داشته لطفا شما به عنوان شاهد عینی این حماسه این ویژگی ها رو برای مخاطبین ما بگویید.

سید اصغر جعفری: از ویژگی های حماسه خونین پنجم آبان این بود که اولا مردم اجازه ندادن پیکرهای شهدا به دست نیروهای ساواک و طاقوتی بیافتد و خودشون با شجاعت از این پیکرها حفاظت کردند تا در روز ششم آبان همراه با حضور حماسی مردم با برپایی مراسم تشییع در گلزار شهدا پیکرهای پاک این شهیدان به خاک سپرده شد دوما مردم در تاریخ 7 آبان برای خون خواهی از قاتلین شهدای پنجم آبان در مقابل دادگاه طاقوتی تحسن کردند و بازتاب رسانه ای این مسئله باعث شد حضرت امام خمینی(ر)ه)در نتوفل نوشاتو فرانسه از قیام پنجم آبان یاد کرده و این حرکت انقلابی جوانان کبودراهنگ را نوید بخش پیروزی انقلاب در کتاب خاطرات امام در صحیفه نور ثبت نمایند.

کورنگ: آقای جعفری، از وقتی که برای این گفت‌وگو در اختیار ما قرار دادید، سپاسگزاریم.

سید اصغر جعفری: من هم از شما و پایگاه خبری کورنگ بابت این فرصت گران‌بها برای بیان خاطرات و تاریخ انقلاب اسلامی تشکر می‌کنم.

کورنگ: حرف آخر

سید اصغر جعفری: از روز ازل با امام عشق پیمان بسته ایم/ اهل کوتاه آمدن از عهد و پیمان نیستیم/انقلابی مانده ایم و اهل کتمان نیستیم/از مسیر آمده هرگز پشیمان نیستیم.

انتهای خبر/وحید رستمی 

 

دیدگاه شما

سایت رهبر معظم انقلاب