به گزارش کورنگ به نقل از خبرگزاری فارس، عبدالله گنجی در نشست سیاسی در جمع دانشجویان و اساتید دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان اظهار داشت: نگاه به انتخابات باید عمیقتر از انتخاب یک فرد باشد.
وی با بیان اینکه انتخابات در جامعه اسلامی هم حق است و هم تکلیف، افزود: فهم مسئله مردمسالاری در کشور ما خیلی عمق جدی پیدا نکرده است چرا که نظام مردمسالاری ما که با اسلام ممزوج است و ضروریات دین خط قرمز آن است، با غرب تفاوت دارد.
جانشین سازمان بسیج دانشجویی با بیان اینکه انتخاب رئیس جمهور هم در بحث نظری و هم در بحث اجرایی بسیار جای بحث دارد، افزود: نگاه ما به انتخابات باید عمیقتر از انتخاب یک فرد باشد و اینکه بگوییم برای رئیس جمهور شدن چه کسی خوب و چه کسی بد است سخیفترین نوع نگاه به انتخابات است.
وی افزود: این شمشیر در عصر مدرن به صندوق رأی تبدیل شده و مردمی که تا دیروز رعیت بودند امروزه شهروندان جامعه هستند که حق رأی دارند و میتوانند در عرصه سیاسی اعلام نظر کنند.
گنجی با بیان اینکه امروز این صندوقهای رأی هستند که فصلالخطابند، تصریح کرد: بنابراین قرار نیست در جوامع افراد دیگر با شمشیر و خونریزی به قدرت برسند و باید به قوانین و رأی مردم احترام گذاشت.
وی افزود: در نظام اسلامی که صندوقهای رأی در عرصه دینی قرار میگیرند دیگر انتخابات آن طور که روشنفکران میگویند صرفاً حق نیست بلکه تکلیف نیز هست.
جانشین سازمان بسیج دانشجویی افزود: امام خمینی(ره) در کنار اسلام مؤلفههای نظام مدرن را نیز پذیرفته بودند و این نقطه قوت تشییع است که اینچنین انعطافپذیر است که همراه با پایبندی به اصول، مدرنیسم را نیز پذیرفته است.
وی ادامه داد: این ترکیب و ممزوج شدن خودش ویژگی خاصی دارد که ما را به سمت الگویی میبرد که در صورت نهادینه شدن میتوانیم هم اسلام و هم دستاوردهای بشری امروز را در کنار هم داشته باشیم، یعنی هم چارچوب و مبانی معرفت و هم روشهای نوین اداره جامعه را در کنار یکدیگر داشته باشیم.
گنجی افزود: همان طور که امام خمینی(ره) فرمودهاند که حفظ نظام از اوجب واجبات است بحث تکلیف و حق در انتخابات نظام جمهوری اسلامی با هم گره خورده است.
وی خاطرنشان کرد: به دلیل همین نوپایی، برخی مواقع دچار یک بحران تحلیل میشویم که البته زیاد نگران کننده نیست و باید آن را به حساب همین نوپایی گذاشت.
جانشین سازمان بسیج دانشجویی اظهار داشت: از بومیگرایی در عرصه نظام سازی ما حدود 30 سال بیشتر نگذشته بنابراین اگر فردی اکنون به این نتیجه میرسد که انتخاب یک رئیس جمهور اشتباه بوده، باید گفت اشتباه نبوده بلکه ما در حال تمرین نظامسازی هستیم و اینها همه برای رسیدن به نظام ایدهآلی است که در آینده خواهیم داشت.
وی در ادامه سخنان خود به حماسه سیاسی مطرح شده از سوی مقام معظم رهبری اشاره کرد و گفت: تحقق این حماسه الزاماتی دارد که همه ما باید به آن توجه کنیم به ویژه به چهار شاخصی که مقام معظم رهبری متأثر از تجارب گذشته، فضای کنونی بینالملل و مشکلات در حال حاضر کشور برای حماسه سیاسی مطرح کردهاند.
گنجی افزود: چهار اصل اساسی مطرح شده برای انتخابات مانند چهار ستون یک خانه است که بدون دیگری نمیتوان انتظار نتیجه مطلوب داشت.
وی ادامه داد: حضور حداکثری، امنیت کامل، سلامت کامل و انتخاب اصلح چهار شرطی است که مقام معظم رهبری برای تحقق حماسه سیاسی و انتخابات مطلوب در کشور مطرح کردهاند.
جانشین سازمان بسیج دانشجویی افزود: در صورتی که انتخابات پیشرو مانند انتخابات 88 با مشارکت حداکثری برگزار شود اما به امنیت انتخابات آسیب وارد شود، دیگر نمیتوانیم بگوییم حماسه سیاسی داشتهایم.
وی ادامه داد: همچنین در صورتی که به سلامت و امنیت انتخابات خدشه وارد شود، اثرگذاری ذهنی، روانی و رسانهای مخرب بالایی خواهد داشت.
گنجی با بیان این که در انتخاب فرد اصلح باید به شاخصهای بالادستی توجه کنیم، افزود: در خصوص انتخاب اصلح که موضوع مهمی است برخی گمان دارند رئیس جمهور تنها باید متدین باشد در صورتی که تدین شرط لازم است اما کافی نیست.
وی گفت: همچنین در صورتی که انتخاب اصلح داشته باشیم اما حضور حداکثری نداشته باشیم ارزشی نخواهد داشت و مشارکت حداکثری باید با انتخاب فرد اصلح گره بخورد.
جانشین سازمان بسیج دانشجویی با بیان اینکه ما ایرانیها انسانهای عاطفی هستیم و این عاطفی بودن را در عرصه سیاست هم دخالت میدهیم، گفت: بنابراین یکی از آسیبها این است که با نگاه عاطفی به انتخابات بپردازیم و بگوییم چون از فلانی خوشمان میآید به او رأی بدهیم.
وی ادامه داد: در واقع ما نباید با مشاهده یا شنیدن یک صفت در یک کاندیدا، او را در تراز انقلاب اسلامی بدانیم و انتخابش کنیم.
گنجی با تأکید بر اینکه باید نگاه احساسی در انتخابات را کنار بگذاریم، به مزایا و معایب روشهای مختلف انتخاب اشاره کرد و گفت: اولین روش این است که ممکن است هر یک از ما ذهنیت منفی یا مثبتی از کاندیداها داشته باشیم و بر اساس ذهنیت قبلی خود پیش داوری کرده و بر اساس ذهنیت خود به قبول یا رد فرد رأی دهیم که این بیزحمتترین روش برای انتخاب است نه صحیح.
وی افزود: روش دوم، روش قیاسی است، در این روش افراد با مقایسه کاندیداها با یکدیگر دست به انتخاب میزنند بدون اینکه هیچگونه شاخص فرادستی و ملاک صحیح ارزیابی در اختیار داشته باشند که این هم روش معیوبی است.
جانشین سازمان بسیج دانشجویی ادامه داد: روش دیگر که در کشور ما خیلی خوب میگیرد روش گفتمانی است یعنی در انتخابات اسیر زبان میشویم، به نحوی که کاندیداها میآیند و کلید واژههایی را به کار میگیرند و همان کلیدواژهها که گاهی مطلوب ماست و گاهی با آن مخالفیم ذهنیت ما را برای انتخاب شکل میدهند.
وی با بیان اینکه روش گفتمانی نیز روش ناقصی است، گفت: روش چهارم این است که فرد در تصمیمگیری خود به نظر بزرگان معتمد خود اعتماد کند که این هم روش ناقصی است چرا که ممکن است که معتمد نظر جامعی نداشته باشد و تنها از زاویه نگرش و فهم خود به موضوع نگاه کند.
گنجی افزود: روش قابل قبول در انتخاب فرد اصلح این است که نگرش عاطفی را کنار بگذاریم و ذهنیتها و پیشداوریها را به تعلیق درآوریم و به شاخصهای بالادستی توجه داشته باشیم.
وی با بیان این که هنگامی که میخواهید در مورد یک انسان سیاسی نظر بدهید باید به فرمول رهبر انقلاب توجه شود، افزود: باید نقطهای نگاه نکنیم بلکه تمامی دوران زندگی وی را در نظر بگیریم.
جانشین سازمان بسیج دانشجویی با تأکید بر اینکه در انتخاب رئیس جمهور نباید نگاه صفر و صدی داشت، گفت: با این نگرش میتوانیم رئیسجمهوری را انتخاب کنیم که هم خداترس و متدین باشد و هم پیشینه خوب و افتخارآفرینی داشته و هم اینکه برای رفع مشکلات مردم برنامه داشته باشد.
وی افزود: رئیس جمهور اصلح نباید مانند برخی افراد حاکمیت دو جانبه را مطرح کند یا در اجرای احکام اسلام دچار تردید شده یا گاه دچار افراط شود.
گنجی با بیان اینکه باور و التزام عملی به اسلام نیز بسیار مهم است، گفت: در برخی تحصیلکردهها و روشنفکران کشور در دانشگاهها آدمهایی را سراغ داریم که متدین هستند اما حاضر نیستند به اندازه یک سر سوزن برای اسلام هزینه کنند که به آنها سکولار میگوییم و قابل قبول نیستند.
وی ادامه داد: بحث دیگر ساده زیستی است، در نظام اسلامی که حاکم آن ساده زیست نباشد باید فاتحه آن نظام را خواند.
جانشین سازمان بسیج دانشجویی صبوری و سعه صدر را شرط دیگر رئیس جمهور اصلح دانست و ادامه داد: ریاست جمهوری به تعبیر رهبری کار عظیمی است و اگر کسی چالشها و کارهای بزرگ ندیده باشد، نمیتواند در مقابل طوفانهای دشمنان مقابله کند و عجولانه تصمیم خواهد گرفت.
وی افزود: کارآمدی ویژگی برجسته بسیار مهمی است که رئیس جمهور اصلح باید داشته باشد چرا که علاوه بر جلب رضایت مردم کارآمدی حکومت اسلامی را نیز در عرصه بینالملل نشان میدهد.
گنجی تجربه مدیریتی کلان و آزموده شدن در شرایط سخت را دیگر ویژگی لازم برای رئیس جمهور آینده عنوان کرد و گفت: در صورتی که شخص، تجربه مدیریت کلان نداشته باشد نمیتواند تصمیمگیری صحیحی در موقعیتهای دشوار داشته باشد.
وی با بیان اینکه موضوع مهم دیگر، اعتقاد رئیس جمهور آینده به آرمانهای جهانی امام راحل در صدور انقلاب اسلامی به تمام جهان است، گفت: نکته حائز اهمیت دیگر ولایتپذیری است، البته ولایت پذیری تنها در گفتمان فرد نیست بلکه اجرای سیاستهای کلی نظام التزام عملی به ولایت است و در صورتی که رئیس جمهور به این مهم باور نداشته باشد، انرژی کشور تلف خواهد شد.
جانشین سازمان بسیج دانشجویی افزود: خصوصیت دیگری که لازم است رئیس جمهور آینده داشته باشد داشتن برنامه است، برنامهای که گاهی اوقات میتواند تنها در حد شعار باشد.
وی اظهار داشت: برای انتخاب فرد اصلح باید برنامه شخص را گرفت و آن را با اهل فن مطرح و با دقت بررسی کرد چرا که ممکن است برنامه فرد کاملاً قابل دفاع و یا تنها در حد شعار و غوغای رسانهای باشد.
گنجی با بیان اینکه موضوع مهم دیگر ثبات فکری رئیس جمهور است، خاطرنشان کرد: باور به سه اصل حکمت، عزت و مصلحت در سیاست خارجی نیز بسیار لازم و ضروری است، در حالی که برخی تنها دنبال عزت هستند و یا مصلحت را ارجح میدانند.
وی افزود: سیاست خارجی عرصه افراط و تفریط نیست، در این عرصه نمیتوان کسی که دشمن نیست را دشمن قلمداد کرد و یکی را در حد شهادت بالا برد.
جانشین سازمان بسیج دانشجویی ادامه داد: موضوع مهم دیگر اعتقاد به کار کارشناسی در اداره کشور است، رئیس جمهور نباید مثل فرمانده عمل کند و فقط دستور بدهد، بلکه پیچیدگی امروز جوامع، کار کارشناسی بالایی در اداره کشور طلب میکند.
وی نظریه پردازی در عرصه قدرت توسط رئیس جمهورها را آفت توصیف کرد و اظهار داشت: این آفت از 16 سال پیش در کشور وجود داشته و باید از آن پرهیز کرد.
گنجی افزود: در حال حاضر فاصله بین نخبگان و توده ملت را مشهود میبینیم، بنابر این رئیس جمهور آینده باید کسی باشد که این فاصله را از بین ببرد.
وی نکته مهم دیگر را لزوم توجه به قانون و قانونمداری دانست و افزود: در واقع قانون حتی قانون بد باید برای همه محترم شمرده شود و نباید کسی برای اداره کشور قانون را زیر پا بگذارد.
جانشین سازمان بسیج دانشجویی در پایان تصریح کرد: در انتخاب فرد اصلح باید به عملکرد فرد در فرآیندهای انقلاب اسلامی توجه داشت.
گفتنی است در این نشست کلیپی با موضوع دکتر سلام پخش شد که به نوعی برخی از کاندیدهای ریاست جمهوری را به تمسخر گرفت.
انتهای پیام
دیدگاه شما