به گزارش کورنگ به نقل از خبرنگار مهر، پايگاه تحقيقاتي بيماري هاي نوپديد و بازپديد انيستو پاستور ايران واقع در روستاي اكنلو شهرستان كبودراهنگ استان همدان، در سال 1331 براي مهار اپيدمي بيماريهاي واگير مهم و تحقيقات مرتبط تأسيس شده است و دهها سال به عنوان يكي از مراكز مهم مطالعاتي در اين زمينه در سطح بين المللي مطرح بوده است.
در چند سال اخير پيرو تفاهم نامه انستيتوپاستور ايران، مركز مديريت بيماريهاي واگير و دانشگاه علوم پزشكي هدان، ساختمانهاي قديمي اين پايگاه مورد بازسازي قرار گرفته است، آزمايشگاهها و ساختمانهاي جديدي بنا و تحقيقات به محوريت اين پايگاه با گستره بيشتري ادامه يافته است.
با افتتاح رسمی این انستیتو که با حضور مسئولان وزارتی و استانی انجام شد، پیش بینی میشود محققین مختلف دانشگاهی بتوانند کارهای تحقیقاتی خود را انجام دهند كه جونده شناسی، حشرهشناسي و مطالعه بیماری های نوپدید و بازپدید فعاليت اصلي اين انستيتو پاستور است.
در حال حاضر احداث ساختمان جدید مركز بهداشتي درماني روستاي اكنلو با مشارکت انستیتو پاستور ایران، مرکز مدیریت بیماریهای واگیر و خیر محترم آقای حاج حسین حیدری و همکاری دانشگاه علوم پزشكي همدان به اتمام رسیده است.
افتتاح رسمی پایگاه تحقیقاتی اکنلو
حاجحسين حيدري خيّر نامآشنايي است كه با كمك وي درمانگاه «يا اباصالح» آبمشكين نیز بنا نهاده شد كه با نيت خيرخواهانه اين خير مردمان اين منطقه بتوانند از خدمات آن بهرهمند شوند و براي درمان مسافتهاي طولاني را طي نكنند. وي توانسته است با افتتاح چند مدرسه و امروز هم با افتتاح درمانگاه، قلب مردم اين منطقه را شاد كند.
درمانگاه «يا اباصالح» آبمشكين در 625 مترمربع و با اعتباري بالغ بر 560 ميليون تومان ساخته شده كه 50 درصد آن را حاجحسين حیدری هزينه كرده و 50 درصد مابقي را نيز دانشگاه علوم پزشكي همدان هزينه كرده و با افتتاح اين درمانگاه تقريباً 6 هزار نفر از اهالي روستاهاي آبمشكين، باشقورتران، سرخاب، آقداش و اكنلو خدمات ارائه ميشود.
اين خير نمونه كشوري در كنار دولتمردان كارهاي خير بسیاری انجام ميدهد و اميدواريم روزي شاهد آن باشيم كه در كارهاي خير و در عرصه اشتغال نيز همانند عرصه آموزش و سلامت قدمهاي مثبتي برداشته شود و با ايجاد اشتغال و احداث كارخانجات متعدد شاهد اشتغالزايي و جذب نيروهاي بومي اين منطقه توسط خيرين باشيم.
در این مراسم حاجحسين حیدری در گفتگو با مهر در حالي كه اشك شوق در چشمانش حلقه زده بود، با قلبی مالامال از عشق و امید با بيان اينكه پدر و مادرش متولد روستاي آب مشكين از منطقه شيرين سو هستند، گفت: 94 روز زمان خوبي براي احداث 340 متر ساختمان و بازسازي منطقهاي قديمي بود كه اميد است ساخت اين مركز درماني راهگشاي بسياري از مشكلات باشد.
وی با بیان اینکه من در گذشته وضعيت مالي مناسبي نداشتم و لطف خداوند بزرگ و متعال شامل حال من شد تا به اينجا رسيدم و به قول معروف سرمايهدار شدم، ادامه داد: همه از لطف پروردگار بود و امروز خدمت به اين مناطق محروم افتخاري بزرگ براي من و خانوادهام است و اميدوارم اين كارهاي خير توشهاي باشد براي آخرتمان.
وي افزود: درست است كه من در این منطقه متولد نشدهام اما آبمشكين زادگاه پدرم است و خودم را متعلق به اين منطقه ميدانم و به مردمان مهماندوست و باصفاي اين منطقه افتخار ميكنم.
حضور خانواده پروفسور بالتازار در اکنلو
رمی بالتزار فرزند دکتر بالتازار رئیس سابق انسیتو پاستور ایران در دهه 40 به همراه خواهرش سوزان بالتازار در این مراسم حضور داشت.
رمی بالتزار که مقداری زبان فارسی را از دوران کودکی حضور در همدان به یاد داشت در حالیکه به احساسات مردم خونگرم روستای اکنلو به خبرنگار ما گفت: امروز که بعد از 52 سال به ایران برگشتم دیدن جمعیت و منطقه بسیار تأثیرگذار بود.
فرزند پروفسور بالتازار از برنامهریزی خواهرش برای حضور در ایران تشکر کرد و افزود: در این روستا که روزی پدرم در آن حضور داشت، احساس امنیت و حضور در شهر خودم دارم.
وی با بیان اینکه دوران کودکی خود را در اکنلو گذرانده گفت: خاطرات خوبی از حضور در ایران و بازی با کودکان روستا دارم و امیدوارم این مکان به محل مناسبی برای تحقیقات و پژوهشهای جهانی تبدیل شود.
سوزان بالتزار در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر مبنی بر اینکه چه خاطره ای از پدر خود در ذهن دارید، گفت: وقتی سه ساله بودم پدرم از دنیا رفت و هیچ تصویری از ایشان در ذهن ندارم.
وی افزود: به کمک آرشیوهای جمع آوری شده توسط مرکز انسیتوپاستور ایران توانستم بیش از پیش با پدرم آشنا شوم.
تبديل انستيتو پاستور اكنلو به قطبی علمی در كشور
به گفته رئيس دانشگاه علوم پزشكي همدان انستيتو پاستور اكنلو ميتواند به مركز تحقيقاتي توانمند و به قطبی علمی در كشور تبديل شود.
دكتر صفيآريان با اشاره به قابليتهاي ارزشمند دانشكده بهداشت دانشگاه علوم پزشكي همدان گفت: فعال شدن انستيتو پاستور اكنلو كمك مؤثري به دانشجويان دانشكده بهداشت و رشته حشرهشناسي است.
دكتر رضا صفيآريان فعال بودن دانشجويان دانشگاه علوم پزشكي همدان را در انستيتو پاستور اكنلو ضروري دانست و افزود: دانشجويان دوره كارآموزي ميداني را در اين مركز ميگذرانند و اميد است شاهد برجسته شدن نام دانشگاه در مقالات علمی باشيم.
وی اضافه کرد: این پایگاه باید به کشور و جهان معرفی شود تا پژوهشگران بتوانند پژوهشهای خود را در سطح بین المللی انجام دهند.
پايگاه اكنلو قابليت بين المللي شدن را دارد
مسئول پايگاه انستيتو پاستور اكنلو نيز با بيان اينكه اين پايگاه قابليت تبديل شدن به پايگاه بينالمللي را دارد، معتقد است: نيت حاجحسين حيدري خيّر بزرگوار و كمك روستاييان موجب دلگرمي ما بوده و خواهد بود.
دکتر "احسان مصطفوي"هزينههای پايگاه اكنلو را تا امروز در حدود 400 ميليون تومان برآورد كرد که با کمک انستیتو پاستور ایران، مرکز مدیریت بیماری های واگیر و خیر محترم و مساعدت های دانشگاه علوم پزشکی همدان ساخته شده است. مصطفوی گفت: این مبلغ هزينه بازسازي حدود 400 مترمربع ساختمان قدیمی، 340 متر ساختمان جديد و محوطه سازی و دیوارکشی حدود يك هزار و 100 متر زمين جديد پایگاه بوده است. وي افزود: پايگاه در 500 متري روستاي اكنلو واقع است و براي استفاده بهتر از خدمات روستا با قول مساعد فرماندار محترم کبودرآهنگ قرار شده است که پايگاه در طرح هادي روستا قرار گيرد تا با آسفالت شدن مسير و لوله کشی گاز، تسهیلات بهتری برای پایگاه فراهم شود.
مسئول پايگاه انستيتو پاستور اكنلو با اشاره به اينكه برنامهريزي براي تجهيز آزمايشگاه، نصب دكل مخابراتي و استفاده همكاران از اينترنت پرسرعت در دستور كار است، خواستار كمك مالي خيران و مسئولان شد.
لازم بذکر است که پایگاه تحقیقاتی بیماری های نوپدید و بازپدید اکنلو یکی از مراکز تحقیقاتی وابسته به انستیتو پاستور ایران می باشد که در سال 1332 در روستای اکنلو شهرستان کبودرآهنگ تاسیس شده است و برای سال ها به عنوان یکی از مراکز مرجع بیماری طاعون در دنیا شناخته می شده است به طوریکه در سال 1351، سمینار سازمان بهداشت جهانی در مورد این بیماری در ایران و به محوریت این پایگاه تحقیقاتی برگزار شده است.
در 3 سال گذشته طی تفاهمنامه بین انستیتو پاستور ایران، مرکز مدیریت بیماری های واگیر و دانشگاه علوم پزشکی همدان، فاز جدیدی از فعالیت های این پایگاه شکل گرفته است که حاصل تحقیقات صورت گرفته طی این مدت، گزارش مجدد بیماریهایی نظیر طاعون، تولارمی و تب کیو بعد از ده ها سال عدم گزارش این بیماری ها بوده است و سیستم مراقبت از این بیماریها در نظام مراقبت از بیماریهای کشور مجددا شکل گرفته است.
در برنامههای توسعهای پایگاه اکنلو، قرار است پایگاه به عنوان مرکز تحقیقات بیماری های نوپدید و بازپدید در غرب کشور فعالیت كند.
انجام كارهاي تحقيقاتي زمانبر و پرهزينه است اما در نهايت ميليونها نفر از آن منتفع ميشوند و اين مركز با اهداف ارزشمندي حدود 60 سال پيش ساخته شد که با راهاندازي مجدد و انجام كارهاي تحقيقاتي موجب توسعه كشور ميشود.
وي با بيان اينكه اين پروژه با حساب و كتاب دقيق صورت گرفت، ابراز اميدواري كرد اين مركز نه در سطح كشور بلكه در سطح منطقه براي انجام تحقيقات فني، پيچيده و تأثيرگذار پيشگام باشد.
فیاض عضو هیئت امنای انسیتوپاستور ایران نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه حدود 51 سال پیش وارد انسیتوپاستور ایران شد اظهار داشت: ما که در آن زمان به تازگی فارغالتحصیلان شده بودیم و از طاعون چیزی نمیدانستیم به روستای اکنلو بردند و به همراه پرفسور بالتزار شروع به گرفتن جوندگان کردیم به طوریکه چهار ماه فقط در روستای اکنلو حضور داشتیم.
وی با بیان اینکه پروفسور بالتزار بدون اکراه دست خود را در لانه موش میبرد، گفت: اینجانب بعد از چند ماه از حوزه بیماری هاری وارد حوزه دیگری شدم.
پایگاه تحقیقاتی روستای اکنلو با تلاش های خستگی ناپذیر جمع زیادی از افراد به ثمر نشست و امید است منشأ اثرات خیر برای اهالی روستا و دیگر مردم جهان باشد..
_____________
گزارش: معصومه علیزاده
دیدگاه شما