به گزارش کورنگ به نقل از خبرگزاری خانه ملت، محمدعلی پورمختار در نشست خبری با حضور خبرنگاران با اصحاب رسانه در روز یکشنبه (20 مرداد) در مورد فعالیتهای یک ساله کمیسیون اصل 90 قانون اساسی مجلس نهم تصریح کرد: در این دوره با نگاه به سیاستهای اصولی که برای اطلاعرسانی عملکرد کمیسیون و بررسی پروندههای واصله به آن اتخاذ کردیم، همواره درصدد رسانهای کردن برخی از آنها برای اطلاعرسانی به مردم بودیم.
نماینده مردم بهار و کبودرآهنگ در مجلس شورای اسلامی افزود: کمیسیون اصل 90 در مجلس نهم، چند رویکرد جدید را اتخاذ کرد که مهمترین آنان عبارتند از پرهیز جدی از ورود به مسائل سیاسی و تاثیر دادن مسائل سیاسی در بررسی پروندهها و گزارشهای واصله به این کمیسیون و همچنین بررسی پروندهها بر مبنای کار کارشناسی و تخصصی، توجه به حیثیت اشخاص و پرهیز از رسانهای کردن نام اشخاص به لحاظ اهمیت جایگاه حیثیت افراد و اشخاص، ارتباط و تعامل دوسویه با مجموعه دستگاههایی که از آنان شکایت شده یا گزارشاتی از این دستگاهها به کمیسیون واصل شده است به گونهای که نهایی شدن گزارشها با نظر و دفاع دستگاه مربوط انجام میشود که بر اساس این رویکردها در تلاش برای تهیه گزارشاتی جامع و بیطرفانه هستیم.
نگاه دستگاههای اجرایی به کمیسیون اصل نود نباید توام با هراس و وحشت باشد
وی با بیان اینکه کمیسیون اصل 90 یک دستگاه نظارتی محسوب میشود، افزود: اما نگاه دستگاهها و افراد به این کمیسیون نباید توام با رعب و وحشت باشد، بلکه کمیسیون اصل 90 نهادی است برای رفع ایرادها و مشکلات در دستگاهها و نهادهای کشور و در مسیر وظیفه خود با همه دستگاهها تعامل برقرار میکند.
رئیس کمیسیون اصل 90 قانون اساسی مجلس با بیان اینکه چند برنامه اساسی و جدی در طول سال گذشته در این کمیسیون طراحی و اجرایی شده است، گفت: از جمله این برنامهها بروز رسانی پروندههای مهم است چراکه پروندههای واصله به کمیسیون بسیار زیاد است به طوری که از مجلس هشتم 1300 پرونده به ما به ارث رسیده است که 700 پرونده را در طول یک سال گذشته رسیدگی و مختومه اعلام کردیم.
پورمختار ادامه داد: همچنین در طول این دوره از فعالیت کمیسیون اصل 90 بیش از 4 هزار شکایت و گزارش به این کمیسیون واصل شده است که برای رسیدگی به موقع به این پروندهها به ویژه پروندههای ملی و تاثیرگذار کمیتههای ششگانهای همچون کمیته فرهنگی- اجتماعی، اقتصادی، فنی- عمرانی، ارتقای سلامت اداری و اقتصادی، سیاسی- نظامی، قضایی و کمیسیون ویژه تعبیه شده است تا موضوعات و پروندههای واصله به کمیسیون را به صورت کارشناسی و تخصصی بررسی کند.
وی تصریح کرد: علاوه بر این کارگروهها، موضوعات و پروندههای ویژهای که دارای حساسیت بالا هستند نیز در 16 کارگروه که از سوی این کمیسیون تعریف شده است، تشکیل شد که در آن نمایندگان، مسئولیت کارگروهها را بر عهده دارند و این 16 کارگروه عبارتند از: کارگروه کارآمدسازی مجلس و نمایندگان، بانکها، حمایت از تولید و جهاد اقتصادی، کارگروه انحصار، گمرکات و واردات و صادرات، کارگروه حمایت از سرمایهگذاری داخلی و خارجی، کارگروه زمین و منابع طبیعی، کارگروه بررسی طرز کار قوه قضاییه، کارگروه مبارزه با فساد اقتصادی، کارگروه بررسی واگذاریهای اصل 44 قانون اساسی و نحوه اجرای آن، کارگروه نفت و انرژی و کارگروه بهداشت و درمان.
رئیس کمیسیون اصل 90 قانون اساسی مجلس تاکید کرد: کمیسیون اصل 90 برای استفاده از ظرفیت نمایندگان مجلس در کارگروههای این کمیسیون طی نامههایی جداگانه از آنها درخواست کرد تا بر اساس تخصص و علاقهمندی خود با این کارگروهها همکاری کنند که تاکنون 15 نفر از نمایندگان برای حضور در این کارگروهها اعلام آمادگی کردند.
تدابیر رهبر انقلاب در اولویتهای کمیسیون اصل 90 قرار دارد
نماینده مردم در مجلس نهم همچنین با اشاره به تدابیر رهبر معظم انقلاب درخصوص موضوعاتی مانند جهاد اقتصادی، حمایت از تولید ملی، ضرورت مبارزه با فساد اقتصادی که از سوی دفتر ایشان نیز ابلاغ شده است، گفت: کمیسیون اصل 90 در همه کارگروهها و کمیتههای خود اعلام کرده که باید این مباحث در اولویت رسیدگی قرار گیرد.
وی ادامه داد: بر این اساس در حوزه جهاد اقتصادی و حمایت از تولید ملی اقداماتی هم از سوی دولت، هم قوه قضاییه و هم کمیسیونهای تخصصی مجلس انجام گرفته که گزارش آن در حال آماده شده است.
بررسی عملکرد ستاد مبارزه با مفاسد در کمیته ارتقا سلامت اصل 90
پورمختار تصریح کرد: همچنین در بحث مبارزه با مفساد اقتصادی که رهبر انقلاب بارها بر مبارزه با فساد اقتصادی تاکید داشتند و همچنین از عدم پیشرفت در این حوزه گلهمند بودند، نیز اقدامات موثر و مثبتی از سوی کمیسیون اصل 90 انجام شد و بر اساس پیگیریهای این کمیسیون بود که ستاد مبارزه با مفساد اقتصادی که حدود یک سال تعطیل بود، مجددا در اواخر دوره ریاستجمهوری دهم تشکیل و در حال حاضر نیز کمیته ارتقاء سلامت اداری کمیسیون اصل 90 در حال بررسی عملکرد این ستاد است.
وی یادآور شد: همچنین در سال 89 که رهبر معظم انقلاب دیداری با خودروسازان کشور داشتند و تدابیر خاصی را در مورد ایمنی، کیفیت، نحوه ارائه خدمات، قطع وابستگی و حمایت از تولید داخلی اتخاذ فرمودند، نیز در کمیته خودروی کمیسیون اصل 90 در حال بررسی است.
نماینده مردم بهار و کبودرآهنگ در مجلس با تاکید بر اینکه یکی از مهمترین برنامههای کمیسیون اصل 90 نتیجهمحور بودن رسیدگی به پروندهها و شکایات واصله است، تصریح کرد: در طول بررسیهای اعضای کمیسیون از پروندهها متوجه وجود اشکال در سه بعد شدیم.
وی ادامه داد: روندهای نامطلوب و غلطی که موجب نارضایتی مردم و افزایش شکایات در نهادها و دستگاهها میشود، قوانین ناقص و یا خلأ در قانون و ضرورت اصلاح آن و قصور برخی از مدیران در انجام وظیفه از مهمترین دلایل افزایش شکایات است.
تشکیل بانک اطلاعاتی از عملکرد مدیران متخلف در کمیسیون اصل 90
پورمختار تصریح کرد: در مورد مدیرانی که در عمل به وظیفه خود کوتاهی میکنند، تدبیری اتخاذ شده و آن تشکیل بانک اطلاعاتی از عملکرد مدیرانی است که از آنان در کمیسیون اصل 90 شکایات وجود دارد و تخلفات آنان احراز شده است که کمیسیون اصل 90 این اطلاعات را در صورت لزوم به مراجع ذیربط اطلاع میدهد.
وی ادامه داد: به طور مثال در انتخابات ریاستجمهوری و شوراها و همچنین انتخاب کابینه دولت جدید، اطلاعاتی را در مورد برخی از افراد و اشخاص به مراجع ذیربط ارائه کردیم.
رئیس کمیسیون اصل 90 تصریح کرد: همچنین این کمیسیون از ظرفیت نمایندگان مجلس به عنوان ناظران این کمیسیون در حوزههای انتخابیه استفاده میکند. به طوری که از نمایندگان درخواست کردیم تا اگر روند نامطلوبی در حوزههای انتخابیه خود مشاهده کردند، به کمیسیون ارائه دهند.
وی افزود: همچنین بیشتر نمایندگان در شوراها و کارگروههای مختلف به عنوان ناظر فعالیت دارند که در این راستا از نمایندگان درخواست کردیم اگر با طرز کار غلطی در این شورا مواجه شدند که منجر به عدم اجرای قانون یا نارضایتی میشود، گزارش آن را به کمیسیون اصل 90 اطلاع دهند.
کمیسیون اصل 90 گزارشی جامع از عملکرد قوای سهگانه تهیه میکند
پورمختار با بیان اینکه در دوره نهم مجلس به عنوان یک امر راهبردی در تلاش برای تهیه گزارش از طرز کار سه قوه هستیم، گفت: یکی از مهمترین وظایف کمیسیون اصل 90 بررسی طرز کار قوای سهگانه است که قصد داریم در پایان دوره نهم مجلس یک گزارش مفصل از طرز کار این سه تهیه کنیم.
4300 فقره پرونده در کمیسیون اصل 90 در حال بررسی است
نماینده مردم در مجلس نهم در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه از 4300 پرونده موجود در کمیسیون به چند مورد آن رسیدگی شده است، گفت: همه شکایات واصله به این کمیسیون در دست بررسی است، اما هزار فقره از آن خارج از صلاحیت کمیسیون اصل 90 بوده که از دستور کار خارج شده و 1300 فقره هم مورد رسیدگی قرار گرفته و مختومه اعلام شده است.
رئیس کمیسیون اصل 90 مجلس تصریح کرد: در کمیته فرهنگی، رفاهی و اجتماعی 921 فقره شکایت، در کمیته اقتصادی 1233 فقره شکایت، در کمیته سیاسی –نظامی 675 فقره، کمیته قضایی 1002 فقره و در کمیته مجلس و امور ویژه 474 فقره پرونده در حال بررسی است.
474 پرونده ویژه در کمیته ویژه اصل 90 رسیدگی میشود
وی با اشاره به عملکرد کمیته ویژه که کمیته خاصی جهت بررسی پروندههای سنگین است، گفت: در این کمیته نوعا پروندههایی دارای آثار و عوارض ملی و بعضا بینالمللی و با طبقهبندی بالا مورد رسیدگی قرار میگیرد.
پرونده شکایات دولت دهم در کمیسیون اصل نود مفتوح است
پورمختار در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا پرونده شکایات واصله به کمیسیون درباره عملکرد دولت دهم همچنان مورد بررسی قرار میگیرد و یا با تغییر دولت پرونده دولت دهم بسته میشود، گفت: بر اساس قانون اتمام دولت تاثیری در ادامه رسیدگی به مواردی که به عموم مردم مربوط میشود، ندارد و بر این اساس این پروندههای شکایت از دولت دهم در کمیسیون بررسی و در صورت لزوم به قوه قضاییه ارسال داده میشود.
وی همچنین از بررسی پروندههایی مهم و اولویتدار در حوزه نفت و انرژی، منابع طبیعی و زمین، صادرات و واردات، بانکها و معوقات بانکی در کمیسیون اصل 90 خبر داد و گفت همچنین در این کمیسیون گزارش نوسانات بازار ارز آماده شده که پس از رای اعتماد مجلس به کابینه یازدهم در صحن علنی مجلس قرائت میشود.
پورمختار درباره شکایت بقائی از سه نماینده مجلس که پرونده آن در کمیسیون اصل 90 در حال بررسی است، گفت: این کمیسیون پس از اینکه شکایت نادر قاضیپور از سفر هیات دولت به نیویورک را به این کمیسیون ارسال کرد، کمیسیون اصل 90 در نامهای محرمانه و به شخص ایشان نتیجه بررسیهای خود را اعلام کرد اما این نامه محرمانه در 2 سایت افشا شد که کمیسیون اصل 90 نیز علیه این 2 سایت برای افشای نامه محرمانه اعلام جرم کرد.
وی افزود: متعاقب آنکه آقای بقایی اعلام کرد که همسر و فرزند ایشان در سفر نیویورک حضور نداشتند، من به جدیت به این مساله ورود پیدا کردم و از پلیس امنیت و وزارت امور خارجه در این زمینه استعلام انجام شد که وزارت خارجه نیز اعلام کرد ویزا برای فرزند و همسر بقایی صادر شده و پلیس امنیت نیز اعلام کرد این افراد تا مرحله عزیمت پیش رفتهاند اما پرواز آنان انجام نشده است.
گزارشهای اولیه درباره شکایت از بقایی بر مبنای گزارش اداره جایگاههای ریاستجمهوری بود
نماینده مردم در مجلس نهم ادامه داد: باید متذکر شوم که گزارشهای اولیه کمیسیون درباره این پرونده بر مبنای گزارش اداره جایگاههای ریاستجمهوری بود که عزیمتها را در یک فرم خاص مینوشت و اسامی افرادی که از گیت اصلی خارج شده بودند را اعلام میکرد.
رئیس کمیسیون اصل 90 افزود: اما از آنجایی که همسر و فرزند ایشان به نیویورک سفر نداشتند، به عنوان رئیس کمیسیون بخشی از این پرونده را که درباره سفر همسر و فرزند آقای بقایی است را تصحیح میکنم و البته از آنجایی که قرار نبود این موضوع رسانهای شود، کمیسیون اطلاعیهای صادر نکرد اما در این نشست خبری رسما اعلام میکنم که در این گزارش تصحیح انجام میشود.
پورمختار تصریح کرد: همچنین بحث تهاتر 7 هزار میلیارد بدهی دولت به بانک ها که به کمیسیون اصل 90 ارجاع شده است در حال بررسی و پیگیری در این کمیسیون است که به زودی گزارش آن به مجلس ارائه خواهد شد.
وی افزود: گزارشاتی راجع به مصوبات ستاد ویژه تدابیر اقتصادی که به ریاست معاون اول رئیس جمهور تشکیل شد اما مجموعه مصوبات آن برخلاف قانون تشخیص داده شد نیز یکی از مهمترین پرونده هایی است که در کمیسیون اصل 90 در حال بررسی است.
نماینده مردم بهار و کبودرآهنگ در مجلس شورای اسلامی درباره اختلافات بانک ها با بانک مرکزی گفت: در کارگروه بانک ها جلسات متعددی با حضور بانک های خصوصی و دولتی و همچنین با همکاری مدیران عامل همه بانک ها و مسئولان بانک مرکزی در کمیسیون اصل 90 برگزار شد و مقرر شد قوانین نظارتی بر نحوه عملکرد شعبات و بانک ها تدوین شود.
وی افزود: همچنین بانک مرکزی با کمک معاونت اقتصادی وزارت اطلاعات سامانه ای را راه اندازی کرده به نحوی که به تسهیلات واگذار شده به هر فرد حقیقی یا حقوقی در آن سامانه ثبت می شود و تا پایان کار نیز فعالیت گیرندگان تسهیلات رصد می شود که آیا این امتیازات در محل خود هزینه می شود یا خیر.
پورمختار یادآور شد: همچنین برای بررسی نحوه حمایت از تولید وشکایات متعددی که از سوی تولیدکنندگان به کمیسیون اصل 90 ارجاع داده شده بود نیز جلسات متعددی با حضور رؤسای کمیسیون های امنیت، قضایی، صنایع و کمیسیون اقتصادی برگزار شد که تصمیمات خوبی در آن اتخاذ و به مبادی ذیربط دولت، بانک مرکزی، قوه قضائیه ابلاغ شد.
وی درباره اختلاف بین بانک های عامل با بانک مرکزی درباره نرخ ارز نیز تصریح کرد: ارزی که بانک مرکزی در سال 90 در اختیار بانک های عامل قرار داده بود پس از افزایش قیمت جدید نرخ ارز از بانک های عامل درخواست می کرد که این امر موجب ارسال شکایات متعددی به کمیسیون اصل 90 شد و این کمیسیون در راستای حل مشکل میان بانک ها و بانک مرکزی جلسه ای ترتیب داد که منتج به مصوبه ای شد که دولت هم آن را تأیید و به بانک ها ابلاغ کرد.
سوابق 5 وزیر پیشنهادی دارای پرونده در کمیسیون اصل 90 به مجلس ارائه شد
رئیس کمیسیون اصل 90 مجلس در پاسخ به این سؤال که آیا این کمیسیون نشست و جلسه ای با اعضای کابینه دولت یازدهم جهت بررسی عملکرد و رزومه آنان داشته است یا خیر گفت: براساس سوابقی که از برخی از این افراد در بایگانی و بانک اطلاعاتی مدیران در این کمیسیون در دسترس بود راجع به 4، 5 وزیر پیشنهادی اطلاعاتی را در اختیار مجلس قرار دادیم.
وی افزود: البته وجود سابقه عملکرد تعدادی از این افراد به معنای سابقه منفی آنان نیست و کمیسیون موظف است از باب عدم احراز تخلف پرونده آنان را که در بایگانی موجود است به مجلس ارائه دهد.
30فقره پرونده درباره عملکرد دولت دهم در کمیسیون اصل 90 موجود است
رئیس کمیسیون اصل 90 قانون اساسی مجلس با اشاره به مهمترین پرونده ها که قابلیت قرائت در صحن علنی مجلس را دارند گفت: در حال حاضر 109 فقره پرونده در رابطه با مؤسسات بانکی، 39 فقره پرونده راجع به نفت و پتروشیمی، 30 فقره پرونده درباره عملکرد دولت دهم، 25 فقره پرونده درباره زمین و زمینخواری و سوء استفاده از منابع طبیعی، 25 فقره پرونده درباره مجلس، 10 فقره پرونده درباره شکایت از خودروسازان، 9 پرونده درباره گمرک و تخلفات آن، 7 فقره درباره مسائل محیط زیست، 7 فقره مسائل مالیاتی، 5 فقره پرونده درباره قوه قضائیه، 5 پرونده درباره مخابرات و مسائل ارتباطاتی و 5 پرونده درباره شکایت از مناطق آزاد و مناطق صنعتی در دستور کار کمیسیون اصل 90 و در اولویت قرار دارد تا در صحن علنی مجلس قرائت شود.
همچنین در ادامه این جلسه مصطفی افضلی فرد درباره عملکرد یک سال گذشته کمیسیون اصل 90 به جلسات برگزار شده در کارگروه های شش گانه کمیسیون اشاره کرد.
نماینده مردم اردبیل، نیر، نمین و سرعین در مجلس شورای اسلامی در خصوص شکایت تعدادی از واردکنندگان و تولیدکنندگان از بانک های عامل که نرخ ارز را به قیمت مرجع سال 90 دریافت کرده بودند اما در زمان سررسید بدهی باید آن را با نرخ ارز سال 91 پرداخت می کردند نیز جلسه ای با حضور بانک های عامل و تولیدکنندگان در کمیسیون اصل 90 برگزار شد که این مورد هم تعیین تکلیف شده و بانک ها تصمیمات جدید را مبنای کار خود قرار دادند.
وی بحث تسریع در اعطای تسهیلات از طریق صندوق توسعه ملی، فروش مازاد دارایی های بانک ها و تبدیل آن به تسهیلات بانکی برای اختصاص به تولیدکنندگان را از مواردی خواند که در کارگروه اقتصادی کمیسیون مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت.
افضلی فرد ادامه داد: همچنین در کمیته نظامی و سیاسی کمیسیون جلساتی با مسئولان ناجا در خصوص شکایت از ناجا در حوزه موارد راهنمایی و رانندگی و همچنین درگیری در برخی مناطق بر سر تقسیمات کشوری برگزار شد که تصمیمات جهت کاهش شکایات و حل معضلات مردم اتخاد شد.
وی با اشاره به الزام دولت به قانون صیانت از حقوق شهروندی شهروندان در خارج از کشور تصریح کرد: در کمیسیون اصل 90 چندین شکایت درباره کوتاهی دولت از التزام به این قانون وجود دارد به گونه ای که تعدادی از اتباع جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور به بهانه التزام به جمهوری اسلامی و اعتقاد به انقلاب تحت تعقیب هستند و یا در زندان به سر می برند که در این زمینه شاهد کم کاری وزارت خارجه و نهادهای مربوطه در کمک به این افراد هستند.
سخنگوی کمیسیون اصل 90 قانون اساسی مجلس تصریح کرد: همچنین در جلساتی که با مسئولان بهداشت و درمان چه در دولت دهم و چه در دیدار با وزیر پیشنهادی بهداشت و درمان در دولت یازدهم داشتیم بحث داروهای نایاب و کمیاب مطرح شد و اینکه چطور این داروها در داروخانه ها نایاب و در ناصرخسرو با قیمت های گزاف و به صورت قاچاق خرید و فروش می شود.
افضلی فرد گفت: براین اساس یکی از راهکارهایی که در کمیسیون اصل 90 و با بررسی این موضوع با حضور مسئولان ذیربط حاصل شد تغییر بافت فرسوده ناصرخسرو برای حل بزه های اجتماعی در حوزه دارو و درمان است./
پایان پیام
دیدگاه شما