به گزارش کورنگ به نقل از خبرگزاری شبستان ،علیاصغر مهاجری جامعهشناس ، درباره رواج تکفرزندی در خانوادهها گفت: در ارتباط با بحث تکفرزندی یا به عبارتی تک خواهر و برادر شدن و یا کوچکشدن حجم خانواده اگر بگوییم روابط اجتماعی و عاطفی آسیب میبیند چنین حکمی را نمیتوانیم قاطعانه قبول کنیم.
وی افزود: خانواده خرده سیستمی از نظام کل جامعه است و متناسب با خردهنظامهای دیگر جامعه شکل میگیرد و تغییر پیدا میکند.
وی با بیان اینکه خانواده از سلولهای جامعه به شمار میآید، خاطرنشان کرد: خانواده به تعادلبخشی جامعه تأثیر میگذارد اما باید دید خردهنظامهای دیگر هم در جامعه توازن برقرار میکنند.
مهاجری با بیان اینکه تغییراتی که در حوزههای مختلف و فرهنگی رخ میدهد نمیتواهند یک خانواده گسترده را بپذیرد، اظهار کرد: خانواده از وضعیت گسترده به خانواده هستهای روی آورده است و نمیتوان گفت روابط عاطفی کمتر شده است.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه عواطف هستهای از نظام گسترده تولید نمیشود، خاطرنشان کرد: در خانواده گسترده با توجه به وضعیت فعلی افراد روابط منطق موزاییکی است، یعنی امروزه خیلی از افراد درون خانواده نیازهایشان با هم برطرف نمیشود حتی اگر در یک خانواده در کنار هم باشند.
مهاجری با بیان اینکه افراد امروزه از طریق ارتباطهای صنفی و مجازی با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند، اظهار کرد: حتی در برخی از موارد نیاز به همجواری مکانی وجود ندارد.
وی ادامه داد: تنوع رسانههای مجازی این استقلال را میدهد که افراد خانواده با دیگر افراد در ارتباط باشند و ارتباطات عاطفی در شکلهای دیگر گروههای اجتماعی باشد.
مهاجری با بیان اینکه امروزه خانواده کارکرد های آموزشی، سیاسی و اقتصادی ندارد و بر عهده نهاد است، ادامه داد: ما نمیتوانیم بهخاطر ایدهآلهای جامعه هزینههای سنگین رشد جمعیت و اقتصادی که امروز معیشتمحور نیست را به خانوادهها تحمیل کنیم
این جامعه شناس با بیان اینکه برنامهریزی بد جمعیتی که موجب شده است خانواده با تعداد کمتری تشکیل شود گفت: جامعه قادر نیست شرایط عادلانهای را برای تشکیل خانواده گسترده فراهم کند، اکنون با سن تجرد قطعی در کشور مواجه هستیم، باید کاری کنیم این مسئله وجود نداشته باشد و اگر ازدواج صورت گیرد رشد جمعیت هم خواهیم داشت، بنابراین دیگر به خانوادهها فشار نمیآوریم.
وی اظهار کرد: رسانهها، سازمانها و نهادها و روشنفکرها در بحث تنظیم جمعیت عجولانه دارند برخورد میکنند بلکه باید در بحث جمعیت در تأمل کار کرد.
دیدگاه شما