به گزارش کورنگ به نقل از خبرگزاری فارس از کبودراهنگ ، در روزگاران قديم قهوهخانهها و زورخانهها از جمله اماكني بودند كه به شاهنامهخواني، شعرخواني و حكايتروايي اختصاص پيدا ميكردند از اینرو فعالان ادبي همدان همچون مفتون همداني از جمله كساني بودند كه به دليل علاقه وافر خود به شعر و ادب فارسي در تلاش بودند تا دوستداران ادب را در كنار يكديگر جمع كنند.
با این سابقه تاریخی که به بیش از 60 سال میرسد امروزه شاهد هستیم که تعداد 29 انجمن ادبی شعر و داستان در استان همدان فعالند که از این تعداد 9 انجمن در همدان، 5 انجمن در ملایر، 3 انجمن در نهاوند، 3 انجمن در تویسرکان، 4 انجمن در بهار، 2 انجمن در کبودراهنگ، 2 انجمن در رزن، یک انجمن در اسدآباد و یک انجمن در فامنین مستقر شده اند.
اما علیرغم وجود این انجمن ها تاکنون برای دوستداران شعر و ادب فارسی، مشخص نشده که خروجی و دستاورد نهایی این انجمن ها چه بوده زیرا نمی توان با آماری شاخص به این نکته اشاره کرد که این انجمن ها در سال های اخیر چه تعداد شاعر شناخته شده کشوری تربیت کرده و یا چه تعداد کتب با ارزش ادبی به گنجینه ادبیات این مرز و بوم اضافه کرده است.
با توجه به عدم ارائه گزارش فعالیت سالانه این انجمن ها و همچنین بررسی نشدن اثرات واقعی و چشمگیر آنها توسط مسئولان ذیربط به اعتقاد اکثر علاقمندان این حوزه نه تنها شاید هیچ یک از این نتایج به درستی حاصل نشده بلکه به دلیل حضور دائمی برخی افراد و چهره های همیشگی در راس مدیریت این انجمن ها فقط به کمیت توجه شده و استعداد جوانان صاحب اثر ادبی در حوزه های مختلف ناشناخته مانده است.
البته این نکته فراموش نشود که حضور چهره هایی مانند مصطفی رحماندوست، غلامرضا بکتاش، کمال شفیعی که همگی در عرصه ادبیات کودک فعال و شاخص هستند را نمی توان جزو خروجی های این انجمن ها محسوب کرد زیرا که تاکنون انجمنی تخصصی در رابطه با شعر کودک در همدان فعال نبوده و برخی از این افراد هیچگاه عضو این انجمن ها نبوده و یا اصلاَ ساکن همدان نبوده اند.
بعنوان مثال یکسال از تاسیس خانه شعر و ادب همدان می گذرد، خانهای که به منظور هدفمندی بیشتر فعالیت های ادبی و تبادل اندیشهها و افکار شاعران همدان تاسیس شده و قرار است که محفلی برای ارتقا و پویائی فعالیت های ادبی در همدان باشد اما اینکه پس از یکسال این انجمن چه تاثیراتی را در حوزه ادبیات و شعر بخصوص سایر انجمن های ادبی داشته است را از زبان برخی فعالان این عرصه می شنویم:
خانه شعر و ادب همدان متعلق به همه شاعران و اعضای انجمن های ادبی است
مسئول انجمن ادبی شهید آوینی در گفتگو با مهر ضمن بیان اینکه ایده اولیه تاسیس این خانه از طرف انجمن شهید آوینی صورت گرفته است، اظهار داشت: بنده و سایر اعضای انجمن ادبی شهید آوینی حدود دوسال برروی این طرح کار کرده و با ارتباطاتی که با سایر استان هایی که قبلا دارای خانه شعر و ادب بودند داشتیم، توانستیم اساسنامه ای جامع و کامل تدوین کنیم اما متاسفانه عزیزان ما بلافاصله با تشکیل جلسات متعدد موجب شدند که مفاد اساسنامه آن یکی یکی تغییر کرده به نوعی به نفع و به قول خود دوستان اصلاح شود.
مسعود روحی حیدر افزود: بعنوان مثال اعضای هیئت امنا باید باتوجه به شرایطی خاص از جمله شاعر بودن متقاضی و اینکه جزو هیئت موسس انجمن نباشند در انتخابات مجمع عمومی که با حضور همه شاعران و اعضای انجمن های ادبی همدان برگزار می شد و همه افراد حق رای داشتند انتخاب شوند ولی متاسفانه نه تنها هیچ کدام از این اصول رعایت نشد بلکه از هر انجمن یک نفر که طبق معمول رئیس انجمن است به عضویت هیئت امنا منصوب شد.
وی گفت: این رفتار که نشات گرفته از عدم توجه لازم و استفاده از دانش و استعداد های جوانان است باعث شد که بنده و سایر اعضای اتاق فکر انجمن شهید آوینی عملاَ در این مورد هیچ نقشی نداشته باشیم.
روحی حیدر با آرزوی موفقیت برای این خانه و اعضای آن تاکید کرد: خانه شعر و ادب همدان متعلق به همه شاعران و همه اعضای انجمن ها ادبی است که در واقع سرمایه های اصلی این انجن ها هستند بنابراین باید دوستان حتی الامکان نسبت به ارائه گزارش فعالیت و کارکرد یکساله خود به آنها اقدام کنندو برای همگان روشن شود که در این مدت چه اقدامات و قدم هایی برای رفع مشکلات و ارتقا سطح شعر همدان برداشته شده است.
همدان کانون پرورش شاعران و استعداد های در حوزه شعر و ادب است
درهمین راستا یکی دیگر از فعالان فرهنگی با مثبت ارزیابی نمودن روی دادن چنین اتفاقات مفید فرهنگی در استان همدان گفت: از آنجا که همدان از گذشته همیشه کانون پرورش شاعران و استعداد های فراوانی در حوزه شعر و ادب بوده امروزه نیز شاهد حرکت های خوبی از جمله ادامه فعالیت انجمن های ادبی متعدد و تاسیس انجمن های جدید نیز در سطح استان همدان هستیم.
امید عاشوری با بیان اینکه باید از پتانسیل و امکانات موجود در شرایط کنونی جامعه در راستای فعالیت های فرهنگی به نحو مطلوب استفاده کرد، اظهار داشت: وجود آثار باستانی و فرهنگی فراوان از جمله مقبره های شاعرانی چون باباطاهر و ابوعلی سینا در شهر همدان این استان را در زمره استان های فرهنگی کشور و حتی در سطح بین المللی قرار داده است.
وی گفت: به نظر می رسد برای حفظ و ارتقا این جایگاه بیش از پیش باید تلاش کرد لذا مسئولان و دست اندرکاران فرهنگی علاوه بر حمایت های مالی و معنوی از فعالیت های متنوع و متعدد در طول سال باید نسبت به ریشه یابی و رفع مشکلات اساسی این حوزه ها نهایت همت خود را داشته باشند.
وی افزود: یکی از راه های مقابله با تهاجم فرهنگی بیگانگان آشنایی هر چه بیشتر جامعه بخصوص جوانان با سرمایه های فرهنگی هر منطقه است که البته در صورت محقق شدن این مهم گذشته از پاسداشت و حفظ سرمایه های فرهنگی و ادبی گام مهمی در پرورش و شکوفایی استعداد های تازه نیز برداشته شده است لذا تاسیس و فعالیت مستمر انجمن های ادبی می تواند در این راه نقش مهم ایفا نماید.
اما مسئولان ذیربط از روسای همیشگی انجمن ها گرفته تا سایر دست اندرکاران فرهنگ و ادب استان باید برای تغییر وضعیت موجود اندیشه ای تازه داشته و توجه ویژه ای به استفاده از ظرفیت های هنری و ادبی شاعران و نویسندگان جوانان داشته باشند و با میدان دادن به این سرمایه های آینده بتوانند بیش از پیش در روند رشد و ارتقا فرهنگ و هنر استان نقشی قابل توجه را ایفا کنند.
ارشاد همدان در حد توان از انجمن های ادبی حمایت کرده است
در این راستا معاون اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی همدان در گفتگو با مهر ضمن بیان اینکه این اداره تاکنون برحسب توان مالی خویش در حمایت از انجمن های ادبی کوتاهی نکرده است، اظهار داشت: انجمن های ادبی قشر فعال و به روز اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان همدان هستند که در تمامی برنامه ها و مناسبت های این اداره حضور فعالی داشته و با برگزاری عصر های شعر، جلسات انجمن، جشنواره های متعدد موجب رشد و ارتقا سطح کیفی و کمی ادبیات بخصوص شعر همدان هستند.
مقصود قاسمی گفت: با توجه به همکاری متقابلی که بین انجمن های ادبی و اداره ارشاد شهرستان همدان وجود دارد این اداره نیز با توجه به میزان اعتبارات خویش تاکنون نهایت تلاش خود را در حمایت از این افراد داشته و اقداماتی از جمله در اختیار قرار دادن فضای مناسب و کامل در مجتمع شهید آوینی، امکانات و لوازم موردنیاز در حد معقول و حمایت از برنامه های اجرایی را دردستور کار خویش قرار داده است.
وی با بیان اینکه این اداره در جریان فعالیت انجمن های همدان قرار دارد ولی تاکنون هیچگونه گزارش و کارنامه سالانه رسمی از مسئولان آنها ارائه نشده است، گفت: این افراد برای بیان شرح فعالیت و میزان موفقیت انجمن خویش می توانند نسبت به چاپ کتب و دیوان اشعار اعضا و یا حتی الامکان در نشریات و مطبوعات استانی اقدام کنند و در صورت نیاز از حمایت های این اداره نیز بهره بگیرند.
قاسمی تاکید کرد: باتوجه به حضور پررنگ این افراد در بیشتر برنامه های اداره متاسفانه بعضی توقعات این افراد نیز بجا بوده ولی با توجه به تاسیس خانه شعر و ادب که به نوعی خانه امید شاعران است، انتظار می رود نمایندگان آنان در هیئت مدیره این خانه از همه پتانسیل و امکانات موجود همدان از جمله سایر نهاد ها و ادارات بخصوص در جذب اعتبارات و بودجه های فرهنگی آنان در جهت رفع مشکلات استفاده کنند.
با این حال بنظر می رسد که ادامه حیات تاثیرگذار انجمن های ادبی استان همدان نباید به برگزاری جلسات هفتگی بدون ثمره و یا شرکت در مراسم و برنامه های تکراری ختم شود بلکه باید با حمایت های لازم و برنامه ریزی دقیق نسبت به بارور کردن اندیشه های جوانان و استفاده صحیح از دانش و تجربیات پیشکسوتان اقدام جدی صورت پذیرد تا چون گذشته شاهد ظهور شاعران و اندیشمندانی بزرگ از دیار الوند در سطح ملی و بین المللی باشیم .
دیدگاه شما