جهاد دانشگاهي واحد همدان در ماه پاياني سالي كه به عنوان سال توليد ملي، حمايت از كار و سرمايه ايراني نام گرفته است و با توجه به شرايط حساس اقتصادي كشور و تحريمهاي اقتصادي صورت گرفته براي يادآوري مجدد تأكيدات مقام معظم رهبري و تبيین اقتصاد مقاومتي در همايشي چگونگی ترغیب شهروندان به استفاده از کالای داخلی را با حضور نماينده بهار و كبودراهنگ در مجلس شوراي اسلامي و يكي از اساتيد و كارشناسان حوزه اقتصادي مورد بررسي قرار داد.
نماينده مردم بهار و كبودراهنگ در مجلس شوراي اسلامي گفت: مشكل فعلي ما در حوزه اقتصاد و فعاليتهاي اقتصادي شيوه مديريت است؛ به گونهاي كه برخي از فعالان اقتصادي بخصوص در ابعاد كلان، از حمايت دولت سوء استفاده كرده و بزرگترين خيانت را در حق ملت ميكنند.
محمدعلي پورمختار خودروسازان و نحوه عملكرد آنها در شرايط فعلي را نمونه بارز سوء استفادهكنندگان عنوان كرد و گفت: از لحاظ قانوني و نظارت بر حوزه تجارت نيز تنوع قانونگذاري و ثبات نداشتن اين قوانين از مشكلاتي است كه وجود دارد كه بايد بررسي و برطرف شود.
رئيس كميسيون اصل 90 مجلس شوراي اسلامي با تأكيد بر حمايت از حقوق مصرفكننده و نقش مجلس در اين باره گفت: در كنار دولت، مجلس و قوه قضائيه بررسي و نظارت بر حوزه اقتصادي و مسائل مرتبط با آن را به صورت جدي پيگيري ميكنند كه در همين راستا در كميسيون اصل 90 فراكسيوني با عنوان حمايت از حقوق مصرفكننده تشكيل شده است.
كمكاري مجلس در خصوص ساماندهي اقتصاد را ميپذيرم
وي با پذيرش كمكاريهاي مجلس و انتقادات وارد بر آن در خصوص مسائل اقتصادي ادامه داد: مشكل اصلي ما مديريت در عرصه اقتصاد و برخي سوءاستفادهها از بحث حمايت است كه كميسيون اصل 90 بجد در حال پيگيري اين موضوع است.
واردات مصلحتي
وي در توضيح چرايي وابستگي كشور به كالاهاي وارداتي اظهار داشت: ما ناگزير به استفاده از كالاهاي وارداتي هستيم؛ چرا كه در برخي موارد ممكن است كالاي مورد نظر در كشور توليد شود اما براي حفظ روابط بينالملل مجبور به وارد كردن مشابه همان كالا باشيم .
ضرورت بازنگري فرهنگ مصرفي براي حمايت از توليد ملي
وي با تأكيد بر اينكه نگاه ايرانيان به كالاهاي توليد داخل غير مثبت است، تأكيد كرد: قبل از توليد كالاي داخلي بايد فرهنگ مصرفي مردم را تغيير دهيم، فرهنگ مصرفگرايي جامعه ايراني جزو يكي از بدترين فرهنگها بوده كه كالاي خارجي را به كالاي ايراني ترجيح ميدهند.
پورمختار ادامه داد: توليدكنندگان با نگاه به اين نوع فرهنگ، مارك خارجي را بر روي كالاي توليد داخل ميچسبانند و آن را به بازار عرضه ميكنند تا رضايت مشتريان جلب شود.
رقابت ناپذيري كالاهاي ايراني در قيمت و كيفيت با كالاهاي خارجي
وي در ادامه يكي از دلايل تمايل پايين مردم به مصرف كالاهاي توليد داخل را رقابتناپذير بودن كالاي داخلي با كالاي خارجي هم از لحاظ كيفيت و هم قيمت را مورد توجه قرار داد و گفت: تفاوت كالاهاي داخلي و خارجي در خدمات پس از فروش موجب شده است كه ايرانيان از كالاي داخلي متنفر شوند و علاقه به مصرف كالاي داخلي نداشته باشند.
وي تأكيد كرد: بايد از توليدكنندگان و سرمايهگذاران حمايت كنيم و فرصت را از دست ندهيم و شرايط را براي توليدكنندگان تسهيل كنيم.
سوءاستفاده برخي توليدكنندگان از حمايت دولت
نماينده مردم بهار و كبودراهنگ در خانه ملت گفت: تعدادي از توليدكنندگان از شرايط اقتصادي كشور سوء استفاده و با وجود گرفتن وامهاي كلان كارخانههاي خود را تعطيل كردند و همچنان به دنبال دريافت وام جديد بدون سود هستند.
معضل جامعه تحريم نيست مديريت غلط است
وي تأكيد كرد: معضل جامعه ما تحريم نيست بلكه معضل جامعه ما مديريتي است كه برخي براي رسيدن به منفعت خود اقدام به كارهاي ناپسند ميكنند.
وي در پاسخ به سوال يكي از دانشجويان حاضر در اين همايش در خصوص اقدامات مجلس براي ساماندهي و نظارت بر اقتصاد كشور گفت: مجلس شوراي اسلامي 6 طرح را براي حمايت از كالاي داخلي به تصويب رسانده و در اين راستا اجراي طرحي ديگر را براي سال آينده برنامهريزي كرده است اما با اين حال بايد بيشتر در زمينه حمايت از توليدات داخل وارد شويم؛ در غير اين صورت نميتوانيم اهداف اين شعار را محقق كنيم.
غير از مصرف توليد ما هم وابسته است
عضو هیأت علمی دانشگاه بوعلی سینا نيز در اين همايش با بيان اينكه مقاومسازی اقتصاد و اصلاح الگوی مصرف به خوبی امکانپذیر است، گفت: اين امر مشروط به حمایت همزمان از دو صنف تولیدکننده و مصرفکننده است.
ابوالفضل شاهآبادی شناخته شدن ارز به عنوان پشتوانه پول كشور را از معضلات اقتصادي ايران عنوان كرد و گفت: بر اين اساس با بالا رفتن ارز، حجم پول افزایش مییابد و وقتی میخواهد به جامعه تزریق شود موجب افزایش قیمتها یا عرضه کالا میشود.
با تكيه بر ثروت نفتي و انساني اقتصاد كشور سامان مييابد
در این زمان مديران و دستاندركاران کوتاهترین، سادهترین و راحتترین مسیر را بدون نگاه به پیامدهای آن انجام ميدهند كه آن هم واردات است. با واردات اشتغال و تولید شكننده و آسيبديده شد.
به گفته شاهآبادي، اقتصاد ایران با داشتن دو مولفه ثروت نفتي و سرمایه انسانی دارای بستر مناسبی برای رشد و توسعه است و اما در اين بين محور اصلی استفاده از سرمایه انسانی است كه بايد مورد توجه برنامهريزان باشد.
عضو هيأت علمي دانشگاه بوعلي سينا با اشاره به اينكه ابتدا باید ساختار اقتصادی شکافته شود، گفت: در اصل ماجرا واردات چيز بدي نيست و تمام دنیا به واردات و صادرات میپردازند اما اين كار بايد متناسب و در اندازه انجام شود. پشتوانه آن صادرات و تولید باشد.
نبود توليد كافي دلیل شكنندگي اقتصاد است
شاهآبادي با انتقاد از نبود توليد در پی واردات در كشور اظهار داشت: در پس اين ميزان بالاي واردات تولیدي وجود ندارد و ما فقط بر ثروت نفتي تكيه داريم به همين دلیل وابستگي و شكنندگي اقتصادي به وجود آمده است.
نفت اين ثروت تجديدناپذير را تجديدپذير كنيم
وي تأكيد كرد: ما باید ثروت موجود را که متعلق به نسلهای آینده و تجدیدناپذیر است، به تجدیدپذیر تبدیل کنیم، متأسفانه این اتفاق نیفتاده که در این راستا رسانه، مردم، تولیدکننده و از همه مهمتر دولت نقش دارند.
وی با تأکید بر اینکه ما از اقتصاد دنیا به صورت جزیرهای درس گرفتیم؛ به طوری که شکل ظاهری آن را آوردیم و جواب نگرفتیم، اظهار داشت: بحث اقتصاد مقاومتی و ترغیب مردم به استفاده از کالاهای داخلی به یک دولت برنمیگردد بلکه این موضوع در سالیان گذشته نیز رخ میداد و ما خواسته یا ناخواسته به سمت مصرف کالای وارداتی رفتهایم.
این مدرس دانشگاه نسبت به تابعيت توليد و مصرف از واردات هشدار داد و گفت: خطر اصلی برای اقتصاد نفتی زمانی است که تولید و مصرف تابع واردات باشد.
*بيتوجهي به علم عامل تحقق نیافتن شعار كاهش وابستگي اقتصادي
وی با بيان اينكه سالهاي سال است شعار تحول در اقتصاد و کاهش وابستگی به نفت را دادهايم، ادامه داد: متأسفانه تا كنون اين شعار محقق نشده است .
اين كارشناس دانشگاهي بيتوجهي به مسائل علمی و نشناختن این مسائل را از علل اصلي تحقق نیافتن اين شعار مهم عنوان كرد و گفت: یکی از راهکارهاي اصلي در اين باره پویایی در سیاستهای کلان اقتصادی با نگاه بلندمدت است.
جهاد دانشگاهي الگوي عيني اقتصاد مقاومتي
رئيس جهاد دانشگاهي واحد همدان نيز به عنوان برگزاركننده اين همايش جهاد دانشگاهي و شرايط كار در اين نهاد انقلابي را نمونه عيني اقتصاد مقاومتي عنوان كرد و گفت: جهاد دانشگاهي نهادي انقلابي و غير دولتي بوده كه خدمات علمي، پژوهشي و فرهنگي به جامعه ارائه ميدهد.
محمدمهدي گودرزيسروش اظهار داشت: جهاد دانشگاهي تنها با 20 درصد كمكهاي دولتي فعاليتهاي خود را انجام ميدهد و از كوچكترين فرصتها بهره ميگيرد؛ بنابراين ميتواند بهترين الگو براي اقتصاد مقاومتي باشد.
موفق نبودن ايران در تبديل علم به ثروت
گودرزيسروش با اشاره به كسب رتبه برتر علمي ايران در منطقه گفت: اينكه كشوري با اين بنيه علمي از لحاظ اقتصادي وضعيت مطلوبی ندارد جاي بحث است و اين بدان معناست كه ما نتوانستيم اين علم را به ثروت تبديل كنيم.
منبع:همدانپیام
دیدگاه شما