یکی از سؤالاتی که معمولاً در ایام منسوب به شهادت حضرت زهرا(س) طرح میشود این سؤال است که مدت ایام فاطمیه چند روز است و مؤمنین به احترام این ایام چند روز لباس حزن و عزا را بر تن خواهند کرد.
در اینکه چند روز باید مومنین عزادار باشند حدیثی نداریم، اما در روایات آمده است مومنین در شادی ما شاد و در عزای ما عزادار هستند. امام رضا (ع) به ریانبنشبیب فرمود: « اگر دوستداری در درجات عالیبهشت، همراه ما باشی، محزون باش به حزن ما و خوشحال باش برای شادی ما».
امیرالمومنین علی (ع) نیز میفرماید: خداوند تبارک و تعالی به زمین نظر کرد و ما را برگزید و شیعیان ما را برای ما برگزید که ما را کمک کرده به سرور ما مسرور و به غم ما محزون هستند و اموال و جانشان را در راه ما نثار میکنند آنان از ما بوده و به سوی ما خواهند آمد.
رعایت ادب عزاداری در این ایام زمینه توفیقات و عنایات ویژه معصومین علیهم السلام را انشاالله بدنبال خواهد داشت.
بسیاری از بزرگان و علمای مذهبی و سیاسی کشورمان در پیامهای مختلفی که به مناسب ایام فاطمیه داشتهاند، بر اهمیت عزاداری بانوی بزرگوار اسلام تاکید کردهاند. رهبر معظم انقلاب در پیام نوروزی به مناسبت آغاز سال 1392 و در شرایطی که روز شهادت حضرت فاطمه الزهرا(س) (فاطمیه اول) مصادف با 5 فروردین شده بود، در ابتدای بیاناتشان، علاوه بر ذکر صلوات خاصه حضرت صدیقه(س)، فرمودند: « به هممیهنان عزیزمان عرض میکنم توجه داشته باشند که ایام فاطمیه در اواسط روزهای عید است و تکریم و احترام این ایام برای همه ما لازم است».
همچنین، حجت الاسلام ادیب یزدی، از واعظان مشهور تهران، در یکی از سخنرانیهای خود به ذکر خاطرهای از رهبر معظم انقلاب پرداخت. وی گفت: « یادم می آید یک روز در محضر رهبر عالیقدر انقلاب بودم یکی از آقایان سوال کرد درباره شهادت حضرت فاطمه(س) بالاخره 75 روز بعد از رحلت صحیح است یا 95؟ رهبر عالیقدر پاسخ واقعا حکیمانه ای دادند و فرمودند: «برای شما چه فرقی می کند کدامیک صحیح باشد خداوند خواست که مردم بیشتر به یاد مادر ما باشند و بیشتر برای مادر ما عزاداری و بیان فضائل ایشان را بکنند».
* آیتالله العظمی مکارم شیرازی: ایام فاطمیه 20 روز است
آیتالله العظمی ناصر مکارم شیرازی، مرجع تقلید بزرگ شیعیان، در پاسخ به پرسشی راجع به زمان ایام فاطمیه اینگونه پاسخ داده اند: « در مورد سالروز شهادت حضرت زهرا (سلام الله علیها) دو روایت است یکی اینکه ایشان 75 روز بعد از رحلت پیغمبر اکرم (ص) به شهادت رسیدند که می شود 13 جمادی الاول و دیگری اینکه 95 روز بعد از رحلت پیغمبر به شهادت رسیدند که می شود 3 جمادی الثانی و طول این 20 روز را ایام فاطمیه نامیدهاند».
* آیتاللهالعظمی صافیگلپایگانی: از 13 جمادی الاولی تا 3 جمادی الثانی ایام فاطمیه است
آیتالله العظمی لطفالله صافیگلپایگانی، مرجع تقلید بزرگ شیعیان، هم مانند سایر مراجع بزرگوار، بر پاسداشت 20 روزه ایام فاطمیه تاکید کردهاند.
معظم له در پاسخ به استفتایی پیرامون زمان این ایام به علت نامشخص بودن تاریخ دقیق شهادت شهیده مدینه، آوردهاند « نسبت به روز شهادت حضرت صدیقه کبری فاطمه زهرا(س) قولهای مختلفی ذکر شده است، لکن آنچه بیشتر مورد توجه علماء واقع شده فاطمیه اول و فاطمیه دوم در ماه جمادی الاول و جمادیالثانی است. شایسته است که شیعیان از روز سیزدهم جمادیالاول تا سوم جمادیالثانی سوگوار و با انجام مراسم عزاداری آن حضرت، ارادت و مودت خود را به اهل بیت (ع) اظهار و از انجام مراسمی که موجب وهن مراسم شهادت آن حضرت است اجتناب کنند».
همان گونه که مشاهده میشود، اکثریت قریب به اتفاق مراجع عظام شیعیان راجع به ایام فاطمیه متفقالقول هستند و این در حالی است که در بیوت اکثر این بزرگواران، به مانند سایر هیاتهای مذهبی کشور، از چند روز مانده به ایام فاطمیه، بیرقهای عزا و سیاه برافراشته میشود و مجلس روضه و عزاداری منعقد خواهد بود و پایان عزاداریها نیز تا چند روز پس از ایام فاطمیه ادامه مییابد.
انتظار میرود با توجه به مطالبی که نقل گردید با توجه به تقارن ایام فاطمیه با فجر چهل سالگی انقلاب در سال 97 ، شاهد مراسمهای فجر فاطمی باشیم و در این راستا بر اساس اعلام کمیته نیروهای مسلح ستاد دهه فجر نورافشانی شب بیست و دوم بهمن ماه به دلیل تقارن با شام شهادت حضرت زهرا (س) با یک شب تأخیر اجرا خواهد گردید .
در این بخش هم متأسفانه اخباری که از اجرای بعضی از برنامههای خلاف شرع و قانون به نام جشنهای چهل سالگی در برخی از شهرستانها به گوش می رسد که به هیچ عنوان زیبنده نظام مقدس جمهوری اسلامی نیست و از اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی که به نوعی متولی اجرای این برنامهها هستند انتظار میرود با توقف این ساختارشکنیهای آشکار و علنی، تمهیدات لازم را برای اجرای برنامههای فاخر و وزین در این ایام فراهم کنند.
منبع:نافع
انتهای پیام/رستمی
دیدگاه شما