هر سال دیار هگمتانه نیز مانند سایر نقاط ایران زمین آئین نوروز را به پا داشته و آداب و رسوم این ایام را به جا میآورند اما آنچه بسیار جالب توجه است اینکه معمولاً بعد از چند روز نخست عید نوروز، همه افراد خانواده برای روز پایانی تعطیلات برنامهریزی میکنند.
روز 13 فروردین که به نام روز طبیعت نامگذاری شده و در بین ایرانیان به سیزده بدر معروف است، جایگاه خاصی در بین مردم داشته و با آداب ویژهای این روز را پاس میدارند.
همدانیها نیز مانند سایر نقاط کشور، از ساعات نخست این روز، به صورت دسته جمعی به کوه، دشت و دمن و باغات رفته و یک روز بانشاط را برای خود رقم میزنند.
در این روز پخت غذاهای خاصی چون کوفته در بین همدانیها جایگاه خاصی دارد و برای پخت آن از روزها قبل برنامهریزی میکنند.
اجرای نمایش و بازیهای دستهجمعی و خوردن آجیل را برای گذراندن روز با نشاطی در نظر میگیرند تا بتوانند روز پایانی تعطیلات را با خوشی به اتمام برسانند.
در این روز معمولاً دامنه سرسبز الوند همدان تفرجگاه مردم همدان است و از ساعات نخست تا نیمههای شب در این دامنهها به تفریح میپردازند.
گنجنامه، مجتمع تفریحی و توریستی عباس آباد، پارک مردم، پارک کودک، بوستان ارم، محوطه تفریحی حیدره، امامزاده کوه و سایر فضاهای سبز در همدان در روز طبیعت مملو از جمعیت بوده و در مواقعی جایی برای کسانی که دیرتر از منزل بیرون آمدهاند، نخواهد بود!
این مراسم پایانی نوروز که به نوعی بدرقه تعطیلات روزهای نخست سال است، به نوعی خوشآمدگویی به بهاری است که سرسبزی و طراوت را میهمان این روزهای مردم کرده و آغاز کار و تلاش را به همگان نوید میدهد.
این روز به قدری در بین همه مردم به ویژه همدانیها مهم است که در مواقعی با وجود بارش باران و یا وزش باد نیز برای ساعاتی در طبیعت حاضر میشوند چرا که معتقدند حضور در طبیعت خوش یمن خواهد بود.
گره زدن سبزه و آرزو کردن از دیگر آداب این روز است که پس از گره زدن سبزه را به آب میسپرند و معتقدند اگر گره باز شود بخت با شخص یار شده و آرزوهای وی برآورده خواهد شد، البته بعضی از این رسوم رنگ فراموشی هم گاه به خود گرفتهاند.
همدانیها چند روز مانده به سال تحویل، سبزهای ریخته و با حساسیت از آن مراقبت میکنند تا بتوانند در روز سیزده بدر آن را داخل آب بیندازند، چرا که معتقدند این کار موجب برکت در سال جدید میشود.
مردم همدان در ساعات پایانی روز سیزده بدر به خاطر سوز و سرمایی که با هوای همدان در آغاز بهار همراه است، آتشی روشن میکنند و همه با حلقه زدن بر دور آن، ساعاتی پایانی روز را میگذرانند و گاه اشعار حافظ توسط بزرگان خوانده میشود.
حتی بسیاری از مادربزرگها معتقدند در این روز باید با گرفتن ناخن و یا کوتاه کردن مقداری از مو درد و بلا را از خود دور کرد تا سالی توأم با سلامتی را در پیش داشت.
آری مردم همدان آئین نیاکان و اجداد خود را که بسیار برای آنها قداست دارد، در این روز اجرا میکنند و اینگونه به نوعی سیزده خود را به در میکنند.
اما آنچه در این میان مهم بوده و باید به آن توجه کرد، حفظ محیط زیست و توجه به این امر است که نه تنها در روز منسوب به طبیعت بلکه در همه ایام باید توجه و نگهداری از محیط زیست و حفظ و حراست از منابع طبیعی برای انتقال به نسلهای آینده را سرلوحه قرار دهند.
منبع:نافع
انتهای پیام/رستمی
دیدگاه شما