به گزارش کورنگ به نقل از خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه همدان، سالیان دراز قوت غالب بسیاری از مردم محصولی بود که ساده ترین خوراک بر سرسفرهها به شمار میرفت امروز اما در اوج قدرت است و قشر متوسط به پایین به سختی قادر به تامین آن هستند چراکه قدرت خرید مردم روز به روز کم میشود و قیمت کالاها و محصولات مختلف روز به روز افزایش مییابد، محصولی که سالیان نه چندان دور از فرط بی ارزشی در دل زمین باقی می ماند و امروز کشاورزان این محصول به ارزش رسیده را حتی زودتر از موعد برداشت می کنند.
سیب زمینی آن محصولی است که در عرض چند سال جهشی چشمگیر داشت و همه متحیر چرایی آن. محصولی که از زمان فتحعلی شاه توسط سرجان ملکم سفیر حکومت کمپانی هندوستان وارد ایران شد و در دوران محمدشاه قاجار توسط حاجی میرزا آقاسی رواج کمی یافت و بعد وارد سایر مناطق ایران شد.
این محصول در سال 1339 از حدود 20 هزار هکتار در کشور و 100 هزار تن تولید بعد از گذشت سالها از پنج میلیون تن هم فراتر رفته است.
اما بهای آن در این چند سال رشد خیره کنندهای داشته است به طوریکه بهای هر کیلوگرم سیب زمینی که در سال 88، بین 50 تا 150 تومان بود امروز بین هزار و 200 تا هزار و 800 تومان عرضه می شود و به عبارتی در بازار آقایی می کند!
حال می توان گفت در فصل تابستان قیمتها متعادل تر است چون سیب زمینی به علت پایین بودن قابلیت نگهداری، به محض برداشت وارد بازار شده و تقاضاها تامین می شود.
به گفته کارشناسان قیمتها در فصل برداشت به ثبات نسبی میرسند اما امان از روزی که سیب زمینی پاییزه برداشت شود، کشاورزان اقدام به انبار آن کرده و کم کم با قیمت بالا وارد بازار میکنند آنقدر که مردم مجبور می شوند فصل زمستان از سیب زمینیهای شیرین مصرف کنند و دم نزنند.
حال ما به دنبال چرایی این افزایش قیمت در برابر تولید یک میلیون تنی و سهم 25 درصدی استان در تامین سیب زمینی کشور هستیم، اینکه آیا فقط خشکسالی عامل این گرانی است یا عوامل دیگری هم دخیل هستند.
امسال 978 هزار تن سیب زمینی در همدان تولید میشود
مدیر زراعت سازمان جهادکشاورزی استان همدان گفت: امسال از 25 هزار و 780 هکتار سطح زیرکشت سیب زمینی تابستانه و پاییزه 978 هزار تن برداشت می شود.
"شهرام پرورش" اظهار کرد: کشت سیب زمینی تابستانه از اسفندماه سال گذشته آغاز شد و تا اواخر فروردین ماه سالجاری ادامه داشت به طوریکه سطح زیرکشت 12 هزار و 55 هکتار است.
وی با بیان اینکه سطح زیرکشت سیب زمینی تابستانه اغلب در دو شهرستان همدان و بهار است و پیش بینی می شود 454 هزار تن تولید داشته باشیم، اظهار کرد: در حال حاضر برداشت سیب زمینی به صورت پراکنده آغاز شده اما عملا از نیمه تیرماه تا نیمه شهریورماه درصد برداشتها بیشتر می شود و محصول تولید تابستانه به بازار میآید.
وی همچنین گفت: از سطح زیرکشت 13 هزار و 752 هکتار سیب زمینی پاییزه که کشت آن از اوایل اردیبهشت ماه در شهرستانهای رزن، کبودراهنگ، اسدآباد و قسمتی از بهار و همدان آغاز شده و تا نیمه اول تیرماه ادامه پیدا کرد، 524 هزار تن برداشت خواهیم کرد.
از نیمه دوم تیرماه قیمت سیب زمینی به ثبات نسبی می رسد
پرورش با بیان اینکه هزینه تولید هر کیلوگرم سیب زمینی 700 تومان است، افزود: از نیمه دوم تیرماه با حجم بالای تولید، قیمت سیب زمینی به ثبات نسبی می رسد.
وی در ادامه با اشاره به اینکه در سه سال اخیر آفت اصلی سیب زمینی با کشت ارقام مقاوم کنترل شده است، تصریح کرد: هر چند باید رعایت تناوب به همراه مسائل دیگر توسط کشاورزان رعایت شود.
وی با بیان اینکه سیب زمینی همدان کیفیت خوبی دارد، خاطرنشان کرد: در حال حاضر کودهای آلی، زیستی و بیولوژیکی در موازات کودشیمیایی استفاده می شود به طوریکه با اجرای هدفمندی یارانه ها قیمت کود افزایش یافته و متناسب با آن هزینه تولید بالا رفته است.
برهم خوردن برنامه تولید سیب زمینی در بازار نوسان ایجاد کرد
قائم مقام و معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی استان همدان نیز درباره افزایش بهای سیب زمینی در سالهای اخیر به ویژه سال گذشته گفت: هزینه های تولید نه تنها سیب زمینی بلکه در همه محصولات کشاورزی افزایش یافته چراکه قیمت نهاده ها متاثر از افزایش قیمت ارز است.
"محمدرضا ابراهیمی" ادامه داد: به علت بر هم خوردن برنامه تولید شاهد ایجاد نوساناتی در بازار بودیم چراکه برخی استانها به صورت محدود کشت می کنند و این موضوع در زمان عرضه محصولات سیب زمینی چالش هایی ایجاد می کند.
به گفته ابراهیمی، یکی از عوامل افزایش قیمت سیب زمینی در سال گذشته کاهش 12 هزار هکتاری سطح زیرکشت در سطح کشور بود، از طرفی به علت وقوع حوادثی از جمله سرمازدگی شاهد کاهش عملکرد در هکتار بودیم.
همدان طی 5 سال به ثبات در تولید رسیده است
وی اضافه کرد: استان طی پنج سال به ثبات در تولید رسیده است با وجود اینکه کشت و تولید 20 تا 25 درصد سیب زمینی کشور به همدان وابسته است اما کشت و تولید در سایر استانها هم بر این مساله تاثیرپذیر بوده است.
وی اظهار کرد: برداشت زودرس به طمع فروش با قیمت بالا نیز باعث کاهش عملکرد و بهره وری شد. با وجود اینکه استان اواخر مهرماه به سیب زمینی انباری نیاز داشت اما کشاورزان به طمع بهره بردن از قیمت بالا تمام سیب زمینی پاییزه را در شهریورماه برداشت و عرضه کردند اما مردم تمایل به خرید نداشتند چراکه این امر از نظر فرهنگ با جامعه همخوانی ندارد.
باید مدیریت عرضه را متحول کنیم
ابراهیمی با بیان اینکه کاهش آب هم از میانگین تولید کم کرد، تصریح کرد: باید مدیریت عرضه را متحول کنیم، بدین ترتیب که با ساخت سردخانه ها و انبارهای فنی در زمان اوج عرضه، برداشت مازاد محصول را به این مکانها برای نگهداری انتقال دهیم و به مرور وارد بازار کنیم.
وی ادامه داد: هر چند هزینه انبارداری به خودی خود باعث می شود محصول با قیمت بالاتری به مصرف کننده عرضه شود اما علاوه بر اینکه سلامت محصول و به تبع آن سلامت مصرف کننده تامین می شود، سرمایه گذاریها و اشتغالهایی در این مسیر نیز ایجاد می شود و از همه مهمتر شاهد ثبات دائمی در بازار خواهیم بود و مصرف کننده و تولید کننده براساس آن برنامه خواهند داشت.
وی خاطرنشان کرد: اگر سیب زمینی در انبارهای معمولی قرار گیرد بین 17 تا 20 درصد خسارت می بیند بنابراین 360 هزار تن ظرفیت انبارهای استان را افزایش دادیم.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهادکشاورزی استان همدان با بیان اینکه افزایش سرانه مصرف هم در خوراک، هم در سبد غذایی مردم و هم در صنعت از دیگر عوامل افزایش بهای سیب زمینی است، اظهار کرد: یکی دیگر از دلایل بالا رفتن قیمت سیب زمینی افزایش کیفیت سیب زمینی است به طوریکه گرانی محصول خوب از نظر روانی برای مردم قابل پذیرش است.
ابراهیمی با اشاره به اینکه افزایش قیمت نهاده ها، کود و سوخت نیز از عوامل افزایش بهای سیب زمینی به شمار می آید، افزود: هزینه تولید در ازای هر کیلو به بیش از 500 تومان رسیده است به طوریکه عدم تحقق برنامه تولید در برخی استانها و افزایش منطقه ای و جهانی قیمت سیب زمینی را نیز داشته ایم.
ابراهیمی در ادامه به بیان مسائلی که باعث تنش و چالش در سیب زمینی می شود پرداخت و گفت: از جمله این مسائل بحث صادرات محصول سیب زمینی است به طوریکه معتقدیم با توجه به وابستگی اراضی در خصوص تامین بذر و بعضی نهاده ها حداقل به میزان ارز مصرفی باید در آمد ارزی از این محصول برای کشور ایجاد کنیم.
وی ادامه داد: از طرف دیگر بحث صادرات و واردات کشور به عنوان راهکار مهم و محکم برای ایچاد ثبات در بازارها به شمار می آید، به ویژه بازار محصولات کشاورزی که مدت زمان ماندگاری پایینی دارد بنابراین با لحاظ کردن تناوب در فصل برداشت در کشتها هر کشوری در اوج برداشت قسمتی از محصول خود را به کشورهایی که به فصل برداشت نرسیده اند و برعکس صادر می کند.
برنامه کشت سیب زمینی از سوی همدان دچار تنش نشده است
قائم مقام سازمان جهادکشاورزی استان همدان تصریح کرد: برنامه کشت سیب زمینی در استانها دیده شده و هیچ گونه چالش و تنشی از ناحیه استان همدان در بحث سیب زمینی کشور ایجاد نمی شود. سالهای سال است سطح زیرکشت تا 25 هزار هکتار و تولید بین یک میلیون تن تا یک میلیون و 100 هزار تن ثابت شده که نشان دهنده برنامه ریزی روی این قضیه است.
واسطه گر قیمت سیب زمینی را افزایش می دهند
رئیس اداره تنظیم بازار محصولات کشاورزی سازمان جهادکشاورزی استان همدان نیز گفت: در حال حاضر در سالجاری هزینه تمام شده هر کیلوگرم سیب زمینی از نظر برآورد کارشناسان 700 تومان است که با ورود واسطه گرها قیمت از 800 تا هزار تومان فروش رفته سر مزرعه، هزار و 800 تومان برای مصرف کننده تمام می شود.
"داریوش سرحدی" افزود: قیمت فروش سیب زمینی با هزینه تمام شده همخوانی دارد چراکه باید حالت اقتصادی داشته باشد چون کشاورزی شغل محسوب می شود.
خشکسالی عمده ترین عامل افزایش قیمت سیب زمینی بود
وی اظهار کرد: از عمده ترین عوامل افزایش قیمت سیب زمینی در سال گذشته خشکسالی بود که باعث کاهش میزان تولید شد و برخی استانها مجبور به کاهش سطح زیرکشت شدند و زودتر از موعد مقرر به علت ترس از کاهش قیمت اقدام به برداشت کردند که باعث شد عملکرد پایین تر از معمول باشد و همین امر تنش هایی ایجاد کرد که خوشبختانه این مساله در سالجاری با تعهداتی که استانها برای تحقق سطح زیرکشت داده اند، رفع شده است.
سرحدی تصریح کرد: سال گذشته با وجود اینکه برخی استانها مشکل داشتند اما استان همدان به ویژه در سیب زمینی پاییزه در عرضه، روند خوبی داشت و تنش بازار را کنترل کرد و جلوی افزایش قیمت که با افزایش قیمت مواجه بودیم را گرفت.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر سیب زمینی همدان وارد بازار می شود، اظهار کرد: عمده برداشتها در مردادماه انجام می شود و مابقی جزو سیب زمینی پاییزه است چراکه خاصیت انبارداری دارد.
همدان قطب تولید سیب زمینی با بالاترین میزان عملکرد است
وی خاطرنشان کرد: بین 70 تا 100 تن سیب زمینی به مصرف تازه خوری استان می رسد و 100 تا 150 هزار تن مصرف بذری استان است که از این میزان 50 هزار تن از سایر استانها و 100 هزار تن از داخل استان تامین می شود.
به گفته رئیس اداره تنظیم بازار محصولات کشاورزی سازمان جهادکشاورزی استان، همدان قطب تولید سیب زمینی در کشور است به طوریکه با 40 هزار تن تولید بالاترین میزان عملکرد را دارد و سایر استانها را نیز تحت پوشش قرار می دهد.
گزارش از خبرنگار ایسنای همدان، سمیرا معارفی
انتهای پیام
دیدگاه شما